Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024

“Κρητικόπουλα”: Φωνή σε σεισμοπαθείς μαθητές

«Το χάσμα π’ άνοιξε ο σεισμός κι ευθύς εγιόμισ’ άνθη». Δεν υπάρχουν ίσως καλύτερα λόγια για να περιγράψει κανείς την ύλη του 2ου τεύχους των “Κρητικόπουλων” από τους στίχους του Διονύσιου Σολωμού που κοσμούν το πρωτοσέλιδο της περιοδικής αυτής έκδοσης μαθητικού Τύπου, το οποίο φιλοτέχνησε αριστοτεχνικά ο Μιχάλης Κουντούρης.

Τα “Κρητικόπουλα” επέστρεψαν λοιπόν, αυτή τη φορά μονοθεματικά. Με ένα τεύχος αφιερωμένο στον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου που έγινε στο Ηράκλειο και άλλαξε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τη ζωή και την καθημερινότητα παιδιών και μεγάλων.

Ενα τεύχος γεμάτο παιδικά συναισθήματα: φόβο, αγωνία, θλίψη για ό,τι έγινε, αλλά και προσδοκίες, όνειρα, αλληλεγγύη και πίστη για ένα καλύτερο αύριο.

Ενα τεύχος ζωντανό με σκέψεις και προβληματισμούς των μαθητών για τις δυσκολίες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν και με ζωγραφιές που ανοίγουν ένα παράθυρο στον αναγνώστη για να δει τι συμβαίνει στην ψυχή των παιδιών.

Ενα τεύχος που, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας “Τύπος και Ουσία” (δηλαδή του φορέα που εδώ και δέκα χρόνια δίνει βήμα και ζωή στη μαθητική δημοσιογραφία στην Κρήτη), Γιώργος Δασκαλάκης, στόχο έχει «να αναδείξει την τραγική πραγματικότητα μετά τον σεισμό και να φέρει τη μαθητική καταγραφή και άποψη στο προσκήνιο της δημοσιότητας».

«Τα 8 χρόνια που προηγήθηκαν από το ξεκίνημα του θεσμού του διαγωνισμού των δημοσιογραφικών δεξιοτήτων ήταν αφιερωμένα στην ενίσχυση και καταγραφή των μαθητικών εντύπων σε όλη την Κρήτη. Ακολούθησαν τα δύο χρόνια της πανδημίας όπου υπήρξε ένα χάσμα λόγω των “ανοιχτών – κλειστών” σχολείων που δεν μας επέτρεψαν τις ζωντανές εκδηλώσεις. Ωστόσο, γι’ αυτό το τεύχος το έναυσμα δόθηκε από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης του Σεπτέμβρη και τον τρόπο που εξελίχθηκε η πραγματικότητα τους επόμενους μήνες. Αυτό που θέλαμε είναι τα παιδιά να εκτονώσουν και να εκφράσουν τον φόβο και την ανασφάλεια που έχουν μαζέψει αλλά και τον προβληματισμό τους για την παρατεταμένη κατάσταση που βιώνουν καθώς πρακτικά δεν φαίνεται στο εγγύς μέλλον να υπάρξει κάποια διαδικασία αποκατάστασης των σπιτιών, των σχολείων κ.ά. Αντίθετα υπάρχει μια απίστευτη γραφειοκρατία», σημειώνει ο κ. Δασκαλάκης

Στο νέο τεύχος των “Κρητικόπουλων” θα βρει κανείς κείμενα και ζωγραφιές από το Νηπιαγωγείο των Αγίων Παρασκιών, το Δημοτικό Σχολείο Θραψανού, το 2ο Δημοτικό Αρκαλοχωρίου και το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου, σημειώματα εκπαιδευτικών, ένα άρθρο του δημοσιογράφου Μάριου Διονέλλη, που καλεί να ακουστούν τα παιδιά από την Πολιτεία, καθώς κι ένα κείμενο του τεκτονικού γεωλόγου, έφορου γεωποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Δρ. Χαράλαμπου Φασουλά, για τον φαινόμενο των σεισμών.

«Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με μεγάλη αμεσότητα στο κάλεσμα να συμμετοχής στα “Κρητικόπουλα”», τονίζει ο κ. Δασκαλάκης και προσθέτει ότι «δυστυχώς το γεγονός του σεισμού παραμένει ακόμα το ίδιο επίκαιρο με την ημέρα που έγινε, καθώς οι συνέπειές του δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί. Φοβόμαστε δε ότι 27 Σεπτεμβρίου του 2022 θα εξακολουθούν να είναι επίκαιρες οι επιπτώσεις του σεισμού, όπως τις καταγράφουν και τα παιδιά».

Να σημειωθεί ότι το 2ο τεύχος των “Κρητικόπουλων” θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα το ερχόμενο Σάββατο, ως ένθετο, στις εφημερίδες “Χανιώτικα νέα”, “Πατρίς” του Ηρακλείου και “Ηχώ της Βιάννου”.

Επίσης, το ερχόμενο Σάββατο πρόκειται να πραγματοποιηθεί μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση στο κέντρο του Ηρακλείου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομίνικος Θεοτοκόπουλος” και του Συλλόγου Σεισμόπληκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδος “Η Ελπίδα”, με τη συμμετοχή των παιδιών που έγραψαν και ζωγράφισαν στο τεύχος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα