Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Φωνή… στη γενιά “Ζ” από δύο Χανιώτισσες

Τους προβληµατισµούς της νέας γενιάς, αναδεικνύει το πρώτο ελληνικό Podcast για την γενιά “Ζ” (GEN Z) που δηµιούργησαν δύο Χανιώτισσες, η Βάλλια Σταφυλαράκη και η Ελίτα Σφακιωτάκη.

Η γενιά “Z” εµπεριέχει όσα παιδιά έχουν γεννηθεί από τα µέσα των 90s µέχρι το 2011-2012 και αυτό που τα χαρακτηρίζει είναι ότι ζουν µέσα στον χαοτικό κόσµο της τεχνολογικής εξέλιξης.
Μέσα από το Podcast «We Are Gen Z(έν)», οι δύο Χανιώτισσες εξετάζουν θέµατα όπως η ψυχική υγεία, η επαγγελµατική σταδιοδροµία, ο κοινωνικός αντίκτυπος, τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, η τεχνητή νοηµοσύνη κ.α. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν καλεσµένοι που κατά βάση ανήκουν στη γενιά Z, θίγοντας ζητήµατα που απασχολούν τους νέους.

Οι δύο Χανιώτισσες, µίλησαν στα “Χανιώτικα νέα” για το πώς προέκυψε η ιδέα του συγκεκριµένου Podcast, την ανταπόκριση που έχει στην νέα γενιά και τα επόµενα σχέδια τους.

Όπως µας εξηγούν η Βάλλια και η Ελίτα, όλα ξεκίνησαν όταν τα δύο κορίτσια γνωρίστηκαν στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια των µεταπτυχιακών τους σπουδών στο London School of Economics (LSE), όπου ανακάλυψαν κοινά χαρακτηριστικά και ανησυχίες όλων αυτών που ανήκουν στη Gen Z:
«Η ιδέα του Podcast µας προέκυψε πέρυσι όπου µετακοµίσαµε στο Λονδίνο και συγκατοικήσαµε κατά τη διάρκεια των µεταπτυχιακών µας σπουδών στο London School of Economics (LSE). Καθηµερινά στο σπίτι ξοδεύαµε πολλές ώρες συζητώντας για την ψυχική υγεία που είναι καταρρακωµένη στη γενιά µας, την κλιµατική αλλαγή, τον επαγγελµατικό προσανατολισµό που οι µισοί κάνουµε πράγµατα που δεν µας αρέσουν και οι άλλοι µισοί δεν ξέρουµε τι να κάνουµε, τα social media καθώς είµαστε όλη την ώρα στο Instagram και στο Tik Tok, το ΑΙ που σε λίγα χρόνια µπορεί να έχουµε σχέση ή το αφεντικό µας να είναι ένα ροµποτάκι ενώ µέσα σε όλα θέλουµε να δηµιουργούµε ένα θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Έτσι, αποφασίσαµε να δώσουµε φωνή στις ανησυχίες της γενιάς µας της Gen Ζ που µόνο Ζέν δεν είναι. Ιδού και ο τίτλος µας We are Gen Z(έν)!¨».

Ρωτάµε ποια ζητήµατα απασχολούν την γενιά Ζ και µας απαντούν: «η Gen Z εµπεριέχει όσα παιδιά έχουν γεννηθεί από τα µέσα των 90s µέχρι το 2011-2012 και αυτό που τα χαρακτηρίζει είναι ότι ζουν µέσα στον χαοτικό κόσµο της τεχνολογικής εξέλιξης ενώ ταυτόχρονα έχουν γεννηθεί σε µία περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων που µέχρι και σήµερα βιώνουν: οικονοµική κρίση, υγειονοµική κρίση (Covid-19), κλιµατική κρίση, κοινωνική κρίση κτλ. Συνεπώς, η γενιά αυτή χαρακτηρίζεται από το έντονο άγχος και την αβεβαιότητα για το µέλλον, γεγονός που µας επιβεβαιώνουν και οι Gen Zers καλεσµένοι µας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων µας.

Τι ανταπόκριση έχει όµως το νέο αυτό Podcast στους νέους; Όπως µας λένε οι δύο Χανιώτισσες: «Το Podcast µας αποτελεί τη φωνή της Gen Z για αυτό παρά το γεγονός ότι το εγχείρηµα µας ξεκίνησε πριν περίπου 3,5 µήνες, έχουµε φτάσει περίπου τις 15.000 ακροάσεις σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρµες (Spotify, Apple Podcasts, Instagram Reels, Tik Tok, YouTube). Αυτό που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα Podcast είναι ότι αφορά αποκλειστικά τη Gen Z δίνοντας την ευκαιρία στους νέους να εκφράσουν τους προβληµατισµούς τους, αφού τόσο εµείς όσο και οι καλεσµένοι µας είµαστε Gen Zers, και στους µεγαλύτερους να “µπουν στα παπούτσια µας” και να µας καταλάβουν».

Όσο για το κάθε πότε ανανεώνεται η ροή του podcast µε νέα επεισόδια και τι να περιµένουµε στα επόµενα; «Η ροή του Podcast ανανεώνεται κάθε Σάββατο µε νέα επεισόδια στο Spotify & στο Apple Podcast ενώ παράλληλα καθηµερινά ανεβαίνει υλικό σχετικά µε τους προβληµατισµούς και τις ανησυχίες της Gen Z και στα social media: wearegenzen_podcast. Στα επόµενα επεισόδια αναµένουµε Gen Zers από τον καλλιτεχνικό χώρο, τον χώρο της επιχειρηµατικότητας, της τεχνολογίας και της πολιτικής όπου ο καθένας φέρνει στο τραπέζι τις δικές του ανησυχίες και άγχη σχετικά µε το µέλλον αυτής της γενιάς».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα