Άρρηκτα δεμένος με τις τοπικές κοινωνίες παραμένει ο περιφερειακός Τύπος καθώς αποτελεί την ”φωνή” του πολίτη, όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια του δεύτερου κύκλου του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου με τίτλο: ” Ελληνική Γλώσσα και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας: Ανάδειξη Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Δράσεων”, που συνεχίζεται σήμερα στην ΟΑΚ, στο Κολυμπάρι.
Το πρόγραμμα οργανώνεται από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ακαδημαϊκή Διευθύντρια του προγράμματος την επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη.
Η εκδότρια των Μακεδονικών νέων, μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Ηρώ Δάδη μίλησε για την σύγχρονη δημοσιογραφία μπροστά σε κορυφαίες κοινωνικές και πολιτιστικές προκλήσεις ενώ έθεσε το ερώτημα, εάν οι εφημερίδες έχουν σήμερα την ίδια ισχύ από ό,τι είχαν στο παρελθόν.
Ο καθηγητής Δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ και επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου Αντώνης Σκαμνάκης, ανέφερε ότι σε μια περίοδο έντονων αλλαγών, η οικονομική κρίση είχε ως συνέπεια την συρρίκνωση κυρίως των ημερήσιων αθηναϊκών εφημερίδων, χωρίς να ‘’αγγίξει’’ τόσο έντονα τον Περιφερειακό τύπο καθώς αυτός συνδέεται με τις τοπικές κοινωνίες και είναι κοντά στους πολίτες. Παράλληλα έκανε λόγο για πλήγμα της αξιοπιστίας των αθηναϊκών ΜΜΕ λόγω φαινομένων διαπλοκής τους με οικονομικά και κομματικά συμφέροντα, προσθέτοντας ότι τα αθηναϊκά ΜΜΕ απέτυχαν παταγωδώς να καλύψουν με αντικειμενικό τρόπο την οικονομική κρίση.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει αντικειμενική δημοσιογραφία, αλλά υπάρχει « καλή και κακή δημοσιογραφία» . Ακόμη επεσήμανε την μετατόπιση του αναγνωστικού κοινού από τα παραδοσιακά στα νέα μέσα.
Ο κ. Σκαμνάκης τόνισε πως το μέλλον των περιφερειακών εφημερίδων δεν έχει χαθεί, οι τοπικές εφημερίδες έχουν ζωή και πως από την κρίση θα επιβιώσουν οι μικρές τοπικές εφημερίδες καθώς και τα εναλλακτικά ή ειδικά έντυπα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθυντής των ‘’Χανιώτικων νέων’’ Παρασκευάς Περάκης ο οποίος επεσήμανε ότι σε μια εποχή προκλήσεων για τον Περιφερειακό Τύπο οι επιπτώσεις της κρίσης φαίνονται σε μεγάλο βαθμό και στις τοπικές εφημερίδες.
Όπως ανέφερε, ιδιαίτερα σήμερα ο τοπικός Τύπος αποτελεί τη ‘’φωνή’’ του πολίτη της περιφέρειας αφού μέσα από τις σελίδες του εκφράζει τις αγωνίες του, τα αιτήματα του, τα προβλήματα της καθημερινότητας. Μάλιστα σημείωσε, πως σε ένα περιβάλλον κρίσης όπως αυτό που διανύουμε, ο ρόλος του δημοσιογράφου μετεξελίσσεται καθώς ο ίδιος γίνεται ο αποδέκτης των παραπόνων, των αγωνιών, των προβληματισμών του πολίτη καθώς αποτελεί ένα βήμα για να ακουστούν είτε στην αυτοδιοίκηση είτε στο κεντρικό κράτος.
Στο σημείο αυτό ο κ. Περάκης τόνισε, πως οι περιφερειακές εφημερίδες θα επιβιώσουν εάν διατηρήσουν το πλεονέκτημα των ιστοριών της γειτονιάς, της τοπικής ιστορίας, λαογραφίας κ.α
Τέλος σημείωσε ότι ο δημοσιογράφος του σήμερα, πρέπει να είναι καταρτισμένος, γεγονός που έχουν αντιληφθεί οι περιφερειακές εφημερίδες και γι΄ αυτό ο ΣΗΠΕ έχει δημιουργήσει στο Αποκόρωνα Χανίων το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου από το οποίο καταρτίζονται χιλιάδες δημοσιογράφοι αλλά και φοιτητές δημοσιογραφίας κ.α «Ο δρόμος της δημοσιογραφίας περνά μέσα από την δια βίου μάθηση»ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο δεύτερος κύκλος του «2ου Θερινού Πανεπιστημίου Ελληνική Γλώσσα και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας θα ολοκληρωθεί στις 22 Αυγούστου.