Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

“Φωνή βοώντος…” για το Παλαιστινιακό

Οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή με το Παλαιστινιακό μάς φέρνει πίσω στο 2014 που τελείωσε ο τελευταίος γύρος για την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους χωρίς αποτέλεσμα. Ξαναρίχνονται ρουκέτες από τη Χαμάς στο Ισραήλ και επαναλαμβάνονται οι αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Υπήρξαν και αναφορές ότι δράστες της φιλοϊρανικής Χεσμπολάχ μπήκαν στο Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν μέσω Συρίας.

Από την αθρόα επίσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην περιοχή, φαίνεται ότι το παλαιστινιακό είναι ένα από τα πλέον ζέοντα θέματα κορυφής της κυβέρνησης Μπάιντεν. Τούτο αποδεικνύεται απ’ το ότι πριν την επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, είχαν προηγηθεί στο Ισραήλ ο διπλωμάτης και άλλοτε πρέσβης στη Μόσχα και τώρα διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ολοκλήρωσε περιοδεία αστραπή απ’ το Κάιρο στην Ιερουσαλήμ και μετά στη Ραμάλα. Στην ισραηλινή πρωτεύουσα, παρουσία του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού Νετανιάχου, κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να μειώσουν τις αψιμαχίες. «Είναι ευθύνη του καθενός, είπε, να κάνει βήματα και να μειώσει τις εντάσεις αντί να τις πυροδοτεί». Στην ουσία δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό στη Ραμάλα για την αιματοχυσία που συντελείται τώρα μεταξύ των δύο πατροπαράδοτων εχθρών, εκτός από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και ευχολόγια.
Όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβάλουν τη θέληση τους, όπως γινόταν μέχρι το τέλος του 2000. Τα τελευταία χρόνια η στρατηγική που επιδεικνύουν οι Αμερικανοί στη Μ. Ανατολή, γενικώς χαρακτηρίζεται από αμηχανία, ο δε Μπλίνκεν δεν πέτυχε τίποτ’ άλλο, παρά μόνο περιορισμό των εχθροπραξιών και των ζημιών.

Δεν παρέλειψε και η χώρα μας να κάνει την εμφάνισή της, δείχνοντας την υποστήριξή της στη νέα κυβέρνηση Νετανιάχου με την επίσκεψη Δένδια στον Ισραηλινό ομόλογό του Ελί Κοέν, όπου στις συζητήσεις τους περί των εξελίξεων της Μ. Ανατολής αναφέρθηκαν στην περιφερειακή σταθερότητα, στη σημασία των στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών, που εμβαθύνουν τη σημασία με νέες συμφωνίες σε όλους τους τομείς της Ανατολικής Μεσογείου. Τονίστηκε από μέρους του Έλληνα υπουργού ότι «ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας και οι παραβιάσεις των αρχών του Δ. Δικαίου… δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός», και από πλευράς Κοέν επισημάνθηκε ότι «το Ισραήλ υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος».
Εν κατακλείδι, «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» για τη «λήψη μέτρων αποκλιμάκωσης» των εντάσεων, που καρκινοβατούν δεκάδες χρόνια. Επιπλέον, ο Μπάιντεν δεν έχει υλοποιήσει τη δέσμευση του Τραμπ για μεταφορά του Προξενείου των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ με αναγνώριση της ως “πρωτεύουσα του Ισραήλ”.
Ο Μπλίνκεν δεν κατάφερε, φαίνεται, να εξισορροπήσει τα πράγματα για το Παλαιστινιακό, τήρησε, όμως, ίσες αποστάσεις μεταξύ Νετανιάχου και Μαχμούτ Αμπάς στη Ραμάλα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα