Η οικονομική κρίση αλλά και το προσφυγικό ζήτημα θα βρεθούν στο επίκεντρο του συνεδρίου του Ελληνικού Φόρουμ Δημόσιας Πολιτικής το οποίο θα πραγματοποιηθεί για πέμπτη χρόνια στα Χανιά, την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Οκτωβρίου.
Οι εργασίες του Φόρουμ στο οποίο θα συμμετέχει ο Σταύρος Θεοδωράκης θα διεξαχθούν στο Kiani Beach Resort στην Κυανή Ακτή στις Καλύβες.
Οπως έγινε γνωστό, ο επικεφαλής του Ποταμιού το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 3 το μεσημέρι θα κλείσει τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου το οποίο διοργανώνουν Έλληνες ακαδημαϊκοί που διδάσκουν σε βρετανικά πανεπιστήμια. Φέτος οι συμμετέχοντες θα προβληματισθούν για τις επιπτώσεις που έχουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στις χώρες της Ευρώπης αλλά και για τις επιπτώσεις της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι ο Επίτιμος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Χρήστος Ροζάκης, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος, ο καθηγητής Οικονομικών στην ΑΣΟΕ και Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας , ο Δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Paulo Pinto de Albuquerque, ο Επίτιμος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Christopher Hill, ο πρώην μόνιμος Αντιπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Wes McGrew, η καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην Βουλευτής με το Ποτάμι Αντιγόνη Λυμπεράκη, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Πλάτων Τήνιος και ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης.
Αντίστοιχα Φόρα διοργανώνουν οι Έλληνες ακαδημαϊκοί στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης , του Νότιγχαμ αλλά και στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΒΕΣ
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου, στο Kiani Beach Resort στις Καλύβες με τίτλο: “Μία Κρίση, Δύο Κρίσεις, Πολλαπλές Κρίσεις”.
Οπως ανακοίνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης, «η συνάντηση αυτή αποσκοπεί στη συνέχιση του διαλόγου που ξεκινήσαμε πριν πέντε χρόνια με τη συμμετοχή διακεκριμένων κοινωνικών επιστημόνων, πολιτικών, τεχνοκρατών, εκπροσώπων ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών και ανθρώπων της αγοράς. Ο σκοπός του φετινού Φόρουμ είναι η ανάγνωση, η κατανόηση και η σύνθεση τρόπων αντιμετώπισης των πολλαπλών κρίσεων που ταλανίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, εν προκειμένω της προσφυγικής κρίση, της κρίσης χρέους, της τραπεζικής κρίσης και των αποσχιστικών τάσεων. Θα συζητήσουμε για τις πολιτικές, οικονομικές και νομικές διαστάσεις της προσφυγικής κρίσης, για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Brexit για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τις προκλήσεις του χρέους, της οικονομικής στασιμότητας, του αποπληθωρισμού και της αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος για τις ευρωπαϊκές οικονομίες – και δη την ελληνική. Όπως πάντα, πρόθεσή μας είναι να διεξαγάγουμε διεπιστημονική συζήτηση σε ευρωπαϊκή συγκριτική βάση, λαμβάνοντας υπόψη τις επίμονες προκλήσεις της ευρωπαϊκής ενοποίησης και τις πολωμένες διακυβερνητικές σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το Ελληνικό Φόρουμ Δημόσιας Πολιτικής (Greek Public Policy Forum) είναι μία ακαδημαϊκή πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην αναβάθμιση του δημοσίου διαλόγου και την προώθηση της έρευνας πάνω σε θέματα που άπτονται της ελληνικής δημόσιας πολιτικής (policy). Η πρώτη συνάντηση του Φόρουμ έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το Μάιο του 2011 και έκτοτε έχει καταφέρει να συσπειρώσει ένα εκτενές δίκτυο αποτελούμενο κατά βάση από Έλληνες της νεότερης γενιάς που διδάσκουν σε πανεπιστήμια, κυρίως της Βρετανίας. Αποτελεί μία «πολιτική» (αλλά αυστηρά μη κομματική) προσπάθεια που ξεκίνησε με εφαλτήριο την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση που ταλανίζει τη χώρα και στοχεύει να λειτουργεί ως πλατφόρμα ποιοτικού διαλόγου για θέματα δημόσιας πολιτικής στο εγχώριο αλλά και στο ευρωπαϊκό επίπεδο».
Μέχρι στιγμής το Φόρουμ έχει διοργανώσει μία σειρά εκδηλώσεων για διαφορετικές πτυχές της κρίσης στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Νότιγχαμ, του London School of Economics, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» στην Αθήνα, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σκοπός των συναντήσεων αυτών είναι να προσφέρουν μία καλά οργανωμένη βάση για διάλογο σε θέματα ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής και να λειτουργήσουν ως δημόσια «αγορά», στην οποία ασκείται κριτική, αποδομούνται μύθοι και στερεότυπα και κατατίθενται ιδέες και προτάσεις για την παραγωγή δημόσιας πολιτικής».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φόρουμ βρίσκεται εδώ.