Το Οικονομικό Κέντρο των Δελφών μερικοί το βάφτισαν “Ελληνικό Νταβός”, κάκιστα, διότι η αναφορά στο ελβετικό τοπονύμιο μας πάει σε κακές στιγμές, θυμίζοντας το “mea culpa” του Ανδρέα. Το φόρουμ του Νταβός έγινε από το τράστ των ολίγων για να διαφεντέψουν τα συμφέροντά τους, ενώ των Δελφών είναι η αναβίωση και η συνέχεια του θεσμού των Αμφικτυονιών ο οποίος προκλήθηκε μετά τους τέσσερις “ιερούς πολέμους”, που άρχισαν το 595 και τελείωσαν το 333 π.Χ. Η λέξη Αμφικτυονία προέρχεται από το “αμφικτύονας” δηλαδή αυτός που κατοικεί τριγύρω, ο γείτονας. Οι Δελφοί έγιναν γνωστοί απ’ τον Ναό του Πυθίου Απόλλωνα και το Μαντείο, όπου οι άνθρωποι επικοινωνούσαν με τον Θεό μέσω του Μάντη κατά τον οποίον “όσα έγιναν τα ακολουθούν όσα γίνονται και όσα γίνονται τα ακολουθούν όσα θα γίνουν”. “Τα τ’ έσοντα, τα τ’ εσόμενα”.
Οι Αμφικτυονίες ήσαν οργανώσεις ελληνικών πόλεων και συνήρχοντο δύο φορές το χρόνο, την Άνοιξη στο ναό του Απόλλωνα των Δελφών και το καλοκαίρι στην Ανθήλη κοντά στις Θερμοπύλες στο ναό της Δήμητρας. Είχαν μεγάλο κύρος και τα ελληνικά κράτη κατέφευγαν εκεί, για να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά και δημοκρατικά. Οι επόπτες των Αμφικτυονικών Συμβούλων, που είχαν αναπτυχθεί σε ομοσπονδίες, κάτι ανάλογο με τις 12 φυλές, αποκτούσαν δύναμη, σήκωναν ψηλά την κοινωνική και πολιτική ζωή, κατεύθυναν τα οικονομικά των πόλεων και χάριζαν αίσθημα ασφάλειας. Η Δελφική Αμφικτυονία που θεωρείται πρόδρομος της Κ.τ.Ε. και του Ο.Η.Ε. καταργήθηκε το 100μ.Χ. απ’ τους Ρωμαίους.
Στην εποχή μας μετά το κραχ του ’29 και τη χρεωκοπία της χώρας μας ψηφίστηκε νόμος απ’ τη Γερουσία (6323/34) “περί Συστάσεως Δελφικού Οργανισμού” στα πρότυπα των Αμφικτυονιών. Το 1957 με πρόταση του Καραμανλή το Συμβούλιο της Ευρώπης έκανε αποδεκτό το αίτημα και οριστικοποιήθηκε οι Δελφοί να γίνουν οικονομικό κέντρο. Ψηφίστηκε ο νόμος 645/77 με σκοπό την «ανάπτυξη κοινών πολιτιστικών στοιχείων… τη σύνταξη μελετών Ευρωπαϊκού πολιτισμού» κ.ά.
Διαρκούσης της μνημονιακής κρίσης και κοινωνικής αστάθειας διοργανώθηκε το 1ο διεθνούς εμβέλειας Οικ/κο Κέντρο των Δελφών τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου 2016 και έκτοτε επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
Προβληματισμένος ο κατά γενικήν ομολογίαν μαχητικός και αισιόδοξος Π.τ.Δ. κ. Παυλόπουλος στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στον «αστερισμό ενός αβέβαιου μέλλοντος», διαπιστώνοντας ότι λόγω της αυτοματοποίησης και της ανάπτυξης της τεχνολογίας, θα ’χουμε έξαρσή της ανεργίας. Πάνω από 2400 σύνεδροι, εκπρόσωποι από 24 χώρες και 150 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι παραβρέθηκαν στους Δελφούς και ενημερώθηκαν για τη διερεύνηση των γεωπολιτικών τάσεων και των διαδραματιζομένων στην Ευρώπη εν όψει των Ευρωεκλογών.
Στο Φόρουμ ο κάθε ομιλητής ασχολήθηκε, εκτός των άλλων και με τις δικές του ιδιαιτερότητες. Ο κ. πρ/ργος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης και η κα Γεννηματά με τις εκλογές που έρχονται, ο κ. Στουρνάρας για τη διένεξή του με τον υφυπουργό Υγείας, ο κ. Κοτζιάς για το ταξίδι του στα Σκόπια, ο κ. Βενιζέλος για την εκπαίδευση, ο κ. Πικραμένος μίλησε “περί εμπιστοσύνης και συναίνεσης και ο υφυπ. παρά τω πρ/ργω κ. Λιάκος τόνισε την “ανάγκη επίτευξης εθνικής συνεννόησης”.
Επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας παραμένουν πολιτικά.