Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, 2024

Φορτωµένη µε αγωνίες και διλήµµατα καταφθάνει η νέα σοδειά!

■ Οι καταστροφές στην Ισπανία εντείνουν τους προβληµατισµούς για εξελίξεις παράγωγης και τιµών

Άρχισε 20 ηµέρες νωρίτερα φέτος η συγκοµιδή της νέας σοδειάς ελαιολάδου φορτωµένη όµως µε αγωνίες για τον καιρό, µε προβλήµατα για την παραγωγή και κρυφές ελπίδες για τις τιµές.

Οι πολυαναµενόµενες  συνήθεις φθινοπωρινές βροχές, δυστυχώς  µέχρι την ηµέρα που γράφονται αυτές οι γραµµές δεν έφτασαν  σε αρκετές ελαιοκοµικές περιοχές προκαλώντας σοβαρότατες και µάλλον µη αναστρέψιµες απώλειες στην ποσότητα και ποιότητα της παραγωγής.

Οι  βροχές στην Ισπανία

Από την άλλη πλευρά οι ασυνήθιστες και καταστροφικές βροχές που  έπεσαν πρόσφατα στην Ισπανία, προκαλώντας αρκετά ανθρώπινα θύµατα αλλά και  καταστροφές σε ελιές και άλλες καλλιέργειες, θολώνουν τον ορίζοντα της διεθνούς αγοράς από πλευράς επάρκειας αποθεµάτων και τιµών. .

Και αυτό γιατί, ανεξάρτητα από τις ζηµίες που δεν έχουν ακόµη αποτιµηθεί, οι βροχές θα  παρατείνουν  την καθυστέρηση της συγκοµιδής  και  εντείνουν την αγωνία  για την  επάρκεια των πενιχρών αποθεµάτων της χώρας τα οποια συµφώνα µε Ισπανικά ΜΜΕ επαρκούν µόνο για 15-20 ηµέρες.

Οι ζηµιές της ανοµβρίας

Στην χώρα µας σε αρκετές περιοχές η  κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει όχι µόνον ο ελαιόκαρπος άλλα και τα ίδια τα ελαιόδεντρα  εξαιτίας της ανοµβρίας είναι από άσχηµη έως και δραµατική!

Ιδιαίτερα στην Ανατολική Κρήτη, στη Μεσσηνία, στη Λέσβο και άλλες περιοχές ο ελαιόκαρπος έχει φτάσει ήδη σε κατάσταση µη αναστρέψιµη, ενώ και  αρκετά  ελαιόδεντρα έχουν  περιέλθει σε κατάσταση µόνιµης µάρανσης και αποχρωµατισµού του φυλλώµατος, από την όποια δύσκολα θα επανέλθουν!

Σε άλλες περιοχές η κατάσταση είναι ελαφρά καλύτερη µε τον ελαιόκαρπο στα ξερικά δέντρα να είναι  µικρού µεγέθους µε πολλές πιθανότητες για µειωµένη απόδοση

Ο ελαιόκαρπος βρίσκεται σε  κατάσταση  ικανοποιητική  και έχει ήδη  καλή ελαίωση όπως δείχνουν τα στοιχεία από τις πρώτες επεξεργασίες µόνο σε περιοχές που δέχτηκαν ικανοποιητικές βροχές τον Σεπτέµβριο όπως στην ∆υτική Κρήτη  και σε ελαιώνες που αρδευτήκαν

Η αναµενόµενη παραγωγή

Από την άλλη πλευρά η εξέλιξη της παραγωγής στα  ελαιοπαραγωγικά κράτη παρουσιάζεται  κάπως καλύτερη από την περσινή  άλλα ως φαίνεται εµφανίζεται  από τις Κυβερνήσεις σε  σηµαντικό βαθµό  διογκωµένη  µε πιθανή πρόθεση  να δηµιουργήσουν κλίµα  υπερπροσφοράς και πτώσης των τιµών  και του  τιµαρίθµου.

Συµφώνα µε τις τελευταίες εκτιµήσεις της  Ε.Ε.   η παραγωγή ελαιολάδου στις Ευρωπαϊκές χώρες  θα είναι 1.952.400  τόνους και εποµένως  27,4%  µεγαλύτερη από  εκείνη της περασµένης χρονιάς.

Η παραγωγή της Ισπανίας εκτιµάται στους 1.289.900 τόνους  αυξηµένη κατά +51%,  αυτή της Ιταλίας στους 224.000 τόνους µειωµένη κατά -31,8%, της Ελλάδας στους 250.000 τόνους  αυξηµένη  κατά +42,8% και της Πορτογαλίας στους 175.000 τόνους αυξηµένη κατά +8,76%

Η έλλειψη εργατών

Ένα νέο και αρκετά  σοβαρό πρόβληµα, το όποιο φαίνεται να ανακύπτει  για την ερχόµενη παραγωγή , είναι  η ύπαρξη εργατών  για την συγκοµιδή και τα  υψηλά ηµεροµίσθια  για την αµοιβή τους

Το πρόβληµα, σύµφωνα µε τους παραγωγούς, είναι αρκετά σοβαρό και θα έπρεπε να αντιµετωπιστεί µε σχετική µέριµνα από πλευράς κράτους. Ίσως πρέπει να επανεξεταστεί η επιδοµατική πολιτική ανεργίας, αλλά και η πολιτική επιλογής, στέγασης και  εκπαίδευσης  ξένων εργατών.

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι ∆ρ. Γεωπόνος, πρώην ∆/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕ∆ΗΚ. Μπορούν να αναδηµοσιευτούν µόνο µετά άδεια του (nmixel@otenet.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα