«Εν αρχή ήν ο λόγος ένθετος, απύθμενος και αγλαός εν καιρώ κι ο ήχος άμετρος, άναρθρος κι θυμικός έπειτα ο εναγκαλισμός έλλογος ήχος οι νότες μέσα κι έξω από τις γραμμές ασύνορες αλήθειες…» Από το ποίημα της Ρούλας Βουράκη που διαβάστηκε στις 15.3. στο ΚΑΜ Το τριήμερο του Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ στο Αρσενάλι ήταν μια πανδαισία φωτισμού σε θέματα, ακούσματα κι εικόνες.
Ήταν μια παρατεταμένη OPEN DAY, μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια των Εκπαιδευτικών και των φοιτητών του Τ.Ε.Ι. να μεταδώσουν χρήσιμες γνώσεις στους Χανιώτες. Η θεματολογία των διαλέξεων επίκαιρη ικανοποιούσε κάθε πολίτη, επιστήμονα, επαγγελματία και αγρότη. Τα θέματα όμως ήταν χρήσιμα και σε όλους τους περιέργους και φιλοπρόοδους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, αφού ήταν παράθυρα γνώσης για τις επιστήμες του μέλλοντος, για τα πιθανά επαγγέλματα που θα ακολουθήσουν σε λίγα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά η παρουσία των μαθητών της περιοχής μας ήταν από ισχνή έως ανύπαρκτη.
Απουσιάσαμε γενικώς. Τι εμαθα Στις ομιλίες που παρακολούθησα έμαθα χρήσιμες πληροφορίες για πολλά θέματα. Ενημερώθηκα από τους ειδικούς του Τ.Ε.Ι. για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων και όλων των κεραιών στην υγεία μας, πως οφείλουμε να προστατεύουμε τα παιδιά μας, για τις κεραίες της Χαλέπας… Έμαθα άγνωστες λεπτομέρειες για την Κρητική διατροφή, για την ωφέλιμη επίδραση του λαδιού στην ντομάτα. Έπιασα στα χέρια μου τον μηχανισμό των Αντικυθήρων και με έκπληξη έμαθα ότι ήταν ταυτόχρονα εργαλείο μέτρησης, πρόβλεψης και αλμανάκ με πιθανότερο εφευρέτη του τον Αρχιμήδη.
Επίσης, πληροφορήθηκα για την τοξικότητα των φυτοφαρμάκων και γιατί κάποιοι αγρότες μας παθαίνουν καρκίνο συχνότερα. Και τι δεν έμαθα, για τον επιστημονικό τρόπο κατασκευής που κατασκευάζεται σήμερα η Κρητική λύρα έτσι ώστε να γίνεται εξοικονόμηση ξύλου, για την μελέτη των σεισμών… Κι άκουσα με περηφάνια για το Ευρωπαϊκό αργυρό βραβείο Erasmus 2013 που κατέκτησε το Τ.Ε.Ι. Κρήτης, για τις επενδύσεις του στην ποιοτική διδασκαλία και τις ευκαιρίες που προσφέρει για επιμόρφωση στο εξωτερικό για τους σπουδαστές και για τους καθηγητές του.
Αξιολογηση Όχι δεν θα αξιολογήσω τους συντελεστές, τους εισηγητές και τους οργανωτές του 3μέρου. Δεν έχω τις ειδικές γνώσεις, ούτε επικριτική διάθεση. Έχω όμως το δικαίωμα να αξιολογήσω τους απόντες συμπολίτες μας. Αυτούς που γνώριζαν ότι το αναλυτικό πρόγραμμα τους αφορούσε και δεν ήλθαν. Αυτούς τους απόντες όποια θέση, ειδικότητα και ιδιότητα κι αν έχουν τους αξιολόγησαν στα πηγαδάκια των διαλειμμάτων και στην δεξίωση οι παρόντες. Τους αξιολόγησαν αυστηρά και μου ζήτησαν να μεταφέρω την κρίση τους στη στήλη. Το συγκροτημα ΒΑΜΟΣ Το 3ήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε εντυπωσιακά με το 12μελές μουσικό σύνολο ΒΑΜΟΣ στο οποίο συμμετέχουν μέλη της κοινότητας του Τ.Ε.Ι. Η παρουσίαση τους άρχισε με ένα αισθαντικό ποίημα της Ρούλας Βουράκη.
Το μουσικό μας ταξίδι είχε αφετηρία συνθέσεις του Χατζηδάκη, συνεχίσαμε με Παπαϊωάννου, Βαμβακάρη, Μπητλς και φθάσαμε στον αποχαιρετισμό με Τσιτσάνη κι ένα χορευτικό. Ψυχή του συγκροτήματος ο Βαμιανός καθηγητής του Τ.Ε.Ι. Νίκος Φραγκιαδάκης. Τη μικρή δεξίωση που ακολούθησε -προσφορά του ΜΟΝΤΕΡΝΟ- τίμησαν δεόντως οι παρευρισκόμενοι. Συμπέρασμα Οι εκδηλώσεις ενημέρωσης τύπου ‘open day’ Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, όπως το 3ήμερο του Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ στο Αρσενάλι, είναι απαραίτητες για να μαθαίνουν οι μελλοντικοί Χανιώτες φοιτητές τις προοπτικές που υπάρχουν στην πόλη μας. Για να φωτίζονται όσοι πολίτες είναι Διά Βίου Μαθητές. Για να ενημερώνονται οι αρχές, οι ηγέτες, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς… Η πεισματική ωχαδερφιστική νοοτροπία κάποιων να απέχουν από αυτές τις εκδηλώσεις βλάπτει το κοινωνικό σύνολο.
*συγγραφέας “Μαθαίνω εύκολα”, “Θυμάμαι εύκολα”