Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Φωτιά και λάβρα ο πλανήτης

Δεν μας φθάνει η άνευ προηγουμένου παγκόσμια πανδημία, που όλα τ’ αλλάζει και φέρνει οικονομική κρίση, διαταραχές και γενικευμένη κοινωνική καταστροφή, έχουμε και την ακάθεκτη άνοδο της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα, που ξεπερνάει κάθε όριο.

Το φετινό καλοκαίρι μπήκε με αδυσώπητο τρόπο, απειλητικό. Στο βόρειο ημισφαίριο ήταν σπάνιο φαινόμενο οι καύσωνες, με υψηλές θερμοκρασίες στον χιονισμένο Καναδά και στην άλλοτε παγωμένη Σιβηρία, αλλάζοντας το «στάτους κβο» της ζωής των ανθρώπων.

Βλέπουμε τις χειρότερες ξηρασίες από τη μία μεριά, τρομακτικούς κυκλώνες, σίφουνες και καταστροφικές πλημμύρες από την άλλη. Οι υψηλές θερμοκρασίες στο Βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, φέτος άρχισαν από τον Ιούνιο. Οι 50οC στον Καναδά, στη Ρωσία και στην Κασπία υπερέβησαν τα όρια. Το γεγονός σ’ αυτά τα μέρη του κόσμου ανησυχεί όλους τους περιβαλλοντολόγους επιστήμονες. Λιώνουν από τη ζέστη τα καλώδια με αποτέλεσμα τη διακοπή της τροφοδοσίας με ηλεκτρικό ρεύμα. Σε πολλές περιπτώσεις η άσφαλτος στους δρόμους βουλιάζει, δημιουργώντας κυκλοφοριακά προβλήματα.

Πιστεύεται ότι η μεγάλη ξηρασία, που σημειώθηκε στη δυτική Αμερική, είχε σαν αποτέλεσμα ο αέρας να θερμαίνεται και να γίνεται γρηγορότερα πιο ξηρός. Έτσι δημιουργούνται θερμοκρασίες, που παραμένουν υψηλές κατά τη διάρκεια της νύχτας, μη επιτρέποντας στον ανθρώπινο οργανισμό ν’ ανακουφισθεί από τη ζέστη της ημέρας.

Μελετητές της NASA πριν 30 χρόνια είχαν προβλέψει ότι «σε λίγες δεκαετίες, οι αλλαγές της θερμοκρασίας θα γίνουν τέτοιες που θα επηρεάσουν βαθιά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων σε πολλές περιοχές». Έχουν ονομάσει «θερμικό θόλο» μια ζώνη πίεσης σε μεγάλο ύψος, όπου ο αέρας υπερθερμαίνεται από κάτω και προκαλεί τον καύσωνα. Οι κλιματικές αλλαγές, για τις οποίες δεν είναι άμοιρος ο ανθρώπινος παράγοντας, δημιουργούν αυτόν τον «θερμικό θόλο» πιο συχνά, κάνοντας τις θερμοκρασίες να ξεραίνουν το έδαφος με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ανησυχητικές είναι αυτές οι καιρικές αλλαγές, κυρίως στον Αρκτικό κύκλο, οι οποίες προκαλούν το λιώσιμο των πάγων, πολλαπλασιάζοντας την κλιματική αλλαγή. Κατηγορείται ο άνθρωπος ότι με τις δραστηριότητες του διπλασίασε τις πιθανότητες αυτής της επιδείνωσης του καύσωνα. Το 2003 στην Ευρώπη πέθαναν 70.000 άνθρωποι, το 2010 στη Ρωσία η αφόρητη ζέστη σκότωσε 50.000 άτομα. Το 2020 οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη υπερέβησαν τους 38οC και φέτος επλήγησαν η Αμερική, η Ανατολική Ευρώπη, η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη. Σε Λευκορωσία, Εσθονία και Ουγγαρία, το θερμόμετρο έφθασε τους 40οC και τους ξεπέρασε στη Μάλτα.

Η ξηρασία, που άρχισε απ’ το 2000 συνεχίζεται. Στο χέρι του ανθρώπου είναι να ευαισθητοποιηθεί και να συμμετάσχει στη διαμόρφωση οργανωμένων επεμβάσεων, ώστε να σταματήσει η επιδεινούμενη κλιματική αλλαγή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα