» Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος ασκεί κριτική στις επιλογές Αρναουτάκη
Η Περιφέρεια Κρήτης θα πρέπει να είναι διεκδικητική και να εκφράζει τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών για όλα τα κρίσιμα θέματα, επισημαίνει μιλώντας στο podcast των “Χ.ν.” και την ενότητα Terra Politica o Φώτης Καζάσης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό “Η Κρήτη μας αλλιώς” με επικεφαλής τον Σπύρο Δανέλλη.
Παράλληλα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), ασκεί σκληρή κριτική στην περιφερειακή Αρχή Αρναουτάκη, ενώ υπογραμμίζει ότι πρώτη προτεραιότητα της νέας διοίκησης στην Περιφέρεια θα πρέπει να είναι η εκπόνηση μιας μελέτης εκτίμησης φέρουσας ικανότητας που θα ορίσει τι, που και πως χωράει αναπτυξιακά το νησί.
• Ακούμε συχνά τον περιφερειάρχη να λέει «φέρτε μου μελέτες να χρηματοδοτήσω έργα». Τελικά το πρόβλημα και οι υστερήσεις που παρατηρούνται έχουν να κάνουν με την έλλειψη μελετών;
Είναι απλοϊκό να λέμε ότι φταίει η έλλειψη μελετών. Αλλά κι αν φταίει, η Περιφέρεια τι κάνει γι’ αυτό; Υπάρχει πράγματι ένας μεγάλος αριθμός δήμων που δεν έχει δυνατότητα να εκπονήσει μελέτες αλλά κι η Περιφέρεια δεν έχει βοηθήσει ώστε να τους δώσει τη δυνατότητα με έναν συντεταγμένο τρόπο να μελετήσουν. Έτσι βλέπουμε το παράδοξο οι Δήμοι πρώτα να αγχώνονται για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για ένα έργο και στη συνέχεια να προχωράνε σε μελέτες, ενώ βάσει του κανονιστικού πλαισίου θα έπρεπε να συμβαίνει το ανάποδο. Συνεπώς υπάρχει ζήτημα έλλειψης μελετών, που δεν οφείλεται όμως στη βούληση των δήμων αλλά στην έλλειψη υπηρεσιών και κατάλληλου προσωπικού. Εκεί θα έπρεπε οι δήμοι να έχουν αρωγό την Περιφέρεια.
Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος ασκεί κριτική στις επιλογές Αρναουτάκη
• Η υποστελέχωση των υπηρεσιών είναι έντονη. Δεν είναι αυτό ένα πολιτικό θέμα; Δεν θα έπρεπε η Περιφέρεια να έχει λόγο σε αυτό;
Η Περιφέρεια είναι β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης, δηλαδή μια τοπική κυβέρνηση. Συνεπώς έχει δυνατότητα παρέμβασης στα πάντα: υγεία, περιβάλλον, απορρίμματα, οτιδήποτε. Η Περιφέρεια εκφράζει τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, έχει δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης, αλλά έχει και γνωμοδοτική δυνατότητα σε μια σειρά θεμάτων. Δυστυχώς τα τελευταία 4 χρόνια η Περιφέρεια έχει σταματήσει να διεκδικεί. Για παράδειγμα επί της θητείας μου στον ΟΑΚ ως διευθύνοντα συμβούλου, είχαμε καταφέρει το 2017-2018, με ίδιους πόρους, τη χρηματοδότηση της προκαταρκτικής μελέτης του ΒΟΑΚ και διεκδικήσαμε αυτό να πάρει σάρκα και οστά. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών που έγιναν τότε. Το ερώτημα είναι το 2021-2022 που η πρόταση αυτή έφτασε στην Περιφέρεια -διαφορετική προφανώς από αυτή που είχαμε προτείνει εμείς- γιατί δεν διεκδίκησε η Περιφέρεια την ικανοποίηση ορθολογικών αιτημάτων των τοπικών κοινωνιών που είχαν από τότε διατυπωθεί;
• Αν ο κ. Αρναουτάκης δεν διεκδικούσε με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια τώρα με τη στήριξη της ΝΔ που είναι κυβέρνηση τι να περιμένουμε;
Πιστεύω ότι ήταν μονόδρομος από τη στιγμή που χάθηκε αυτή διεκδικητικότητα να μην υπάρξει εκ νέου υποστήριξη προς τον κ. Αρναουτάκη. Από εκεί και πέρα, είναι λίγο παράδοξο να ακούς κάθε μέρα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να λέει ότι η ΝΔ προσπαθεί να αλώσει τις Περιφέρειες και τους Δήμους και να τους κάνει το “μακρύ χέρι” της κυβέρνησης κι από την άλλη μεριά, ο κ. Αρναουτάκης ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, να δέχεται στήριξη από τη ΝΔ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει τοπικά να αποδεχθούν πολιτικές που το κόμμα τους δεν πρεσβεύει. Εκτός αν θεωρούμε ότι πλέον δεν υπάρχουν κόμματα ή ιδεολογίες και όλα είναι ένα οπότε μιλάμε για “εθνική Κρήτης” και πάμε όλοι μαζί για όπου βγει…
• Θεωρείτε ότι υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση των περιφερειακών ενοτήτων από την περιφερειακή Αρχή; Ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε στα “Χ.ν.” ότι τα μεγαλύτερα έργα που χρηματοδοτεί σε επίπεδο Κρήτης είναι στα Χανιά…
Τα πολλά χρήματα που έχουν έρθει μέχρι στιγμής και ό,τι έργα βλέπουμε ειδικά στην Π.Ε. Χανίων είναι χρήματα που δεν είναι προγραμματισμένα αλλά προέκυψαν μετά τις καταστροφές του ’19. Τότε η Περιφέρεια μαζί με άλλους φορείς διεκδίκησαν και πήραν πολλά χρήματα για την αποκατάσταση των καταστροφών. Αυτά τα χρήματα είναι που διαχειρίζεται η Περιφέρεια και κάνει ό,τι κάνει. Από εκεί και πέρα, το να οικειοποιείσαι έργα που δεν είναι δικά σου αλλά του υπουργείου ή μεγάλα έργα όπως ο ΒΟΑΚ, το φράγμα του Σεμπρωνιώτη είναι άτοπο. Καλύτερα θα ήταν να απολογηθούν για έργα που είναι δεκαετιών και δεκαπενταετίας και τα οποία υπάρχει μια φοβερή αναποτελεσματικότητα, όχι λόγω της έλλειψης επίβλεψης από τις υπηρεσίες αλλά λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης. Π.χ. η παράκαμψη Τοπολίων που κοντεύει να περάσει στο τρίτο χρηματοδοτικό πλαίσιο και το έργο δεν έχει ακόμα τελειώσει, ενώ οι ίδιες οι υπηρεσίες έχουν βεβαιώσει περιβαλλοντική καταστροφή.
• Η κλιματική κρίση αλλάζει τις προτεραιότητες της Περιφέρειας; Είναι ένα θέμα που σας διαφοροποιεί από τον συνδυασμό Αρναουτάκη;
Πρέπει να δούμε το θέμα στο πλαίσιο του χωρικού σχεδιασμού, όπου αγγίζει ζητήματα περιβάλλοντος αλλά και πολιτικής προστασίας. Η Περιφέρεια θα πρέπει να εκπονήσει μια μελέτη εκτίμησης φέρουσας ικανότητας. Μια μελέτη δηλαδή που θα λέει τι χωράει στην Κρήτη σε όλους τους τομείς. Δεν είμαστε Ελντοράντο ή Μαγιόρκα και θα πρέπει να δεχόμαστε με κλειστά μάτια όλες τις επενδύσεις. Πρέπει να δούμε τι θέλουμε. Αυτό είναι κάτι που μας διαφοροποιεί γιατί εμείς δεν θέλουμε να λαμβάνονται αποφάσεις αποσπασματικά. Ως προς τα θέματα πολιτικής προστασίας να πω ακόμα ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός για τα αντιπλημμυρικά έργα που έγινε το 2018 και μια μελέτη που εκπονήσαμε στον ΟΑΚ για τα έργα που προβλέπονται για την αντιμετώπιση των πλημμυρών. Τη μελέτη αυτή τη γνωρίζει η Περιφέρεια, κι όμως δεν έχει βγει αυτή μπροστά, τη στιγμή μάλιστα που η περιφερειακή Αρχή λέει ότι τώρα προκηρύσσονται μελέτες διευθέτησης ρεμάτων και ποταμών της Κρήτης. Ε, αυτό είναι απαράδεκτο! Έχουμε χάσει πάρα πολύ χρόνο και είμαστε αθωράκιστοι.
• Μιλάτε για περιβάλλον. Για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων τι θέση παίρνετε;
Θεωρώ ότι για ό,τι έχει αδειοδοτηθεί έως τώρα σε επίπεδο ερευνών δεν μπορείς να κάνεις πίσω. Θα πρέπει να προχωρήσουν οι έρευνες με το θεσμικό πλαίσιο προστασίας που υπάρχει. Το να πας όμως σε κάτι πιο φαραωνικό και μεγάλο θα πρέπει να το ξαναδούμε. Πρέπει να δούμε, αν προχωρήσει όλο αυτό, τι αλλαγές θα συντελεστούν στη νότια Κρήτη, να δούμε κι αν υπάρχουν υποδομές για να γίνουν τέτοιες επενδύσεις. Θεωρώ πάντως ότι ο σχεδιασμός που έχει γίνει από την Ε.Ε. για το ενεργειακό και την αξιοποίηση των ΑΠΕ, είναι πολύ πιθανό να καταστήσουν το όλο εγχείρημα εκτός χρόνου. Συνεπώς θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση ήπιων μορφών ενέργειας και ΑΠΕ, μοντέλα που έχουν δουλευτεί και μπορούν να κατανεμηθούν σε πολλούς χώρους, να προχωρήσουμε σε αξιοποίηση της απορριπτόμενης ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ κ.λπ.
• Για τον ΒΟΑΚ ποια είναι η θέση σας;
Πιστεύω ότι έστω και τώρα που είμαστε σε επίπεδο οριστικών μελετών, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση και διάθεση διεκδίκησης από την Περιφέρεια μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση σε τμήματα του δρόμου στα οποία έχουν διατυπωθεί δίκαια αιτήματα από πολίτες. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να δούμε ότι έχει σχεδιαστεί ένα έργο που δεν περιλαμβάνει ως κομμάτι του τα αντιπλημμυρικά του, αυτά τα αναλαμβάνει η Περιφέρεια κι αυτό για εμένα είναι εντελώς ακατανόητο καθώς αναρωτιέμαι με τι πόρους θα κάνει τα έργα αυτά. Το δεύτερο που πρέπει να δούμε είναι πως δεν θα επιβαρύνονται υπέρμετρα οι κάτοικοι της Κρήτης από τα διόδια για τις καθημερινές τους μετακινήσεις και το τρίτο είναι πως θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που βάζει το Ταμείο Ανάκαμψης για τα έργα που χρηματοδοτούνται από αυτό καθώς ήδη έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο. Υπενθυμίζω, η αναγνωριστική μελέτη υπάρχει ήδη από το 2018 και τώρα είμαστε 2023. Αν δεν συμβασιοποιηθεί το έργο μέσα στο ΄24, το έργο κινδυνεύει να μην γίνει καθόλου. Και για μια τέτοια εξέλιξη δεν υπάρχει κανένα άλλοθι, ούτε για την κυβέρνηση ούτε για την περιφερειακή Αρχή.