» Εκθεση στον χώρο του παλαιού Χαμάμ στην οδό Κατρέ
Τζαμιά και χαγιάτια, κρήνες και καμάρες, χαμάμ αλλά και απλές κατοικίες… απομεινάρια της Οθωμανικής περιόδου στα Χανιά αλλά και στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, αποτυπώθηκαν από τους φωτογραφικούς φακούς των μαθητών του 6ου Γυμνασίου Χανίων. Mια δουλειά που εκτίθεται στο χώρο του παλαιού Χαμάμ στην οδό Κατρέ και στην οποία αποτυπώνεται η φαντασία, η δημιουργικότητα και το ενδιαφέρον για μάθηση των παιδιών.
«Με αφορμή μια επίσκεψη στο λιμάνι και στο πλαίσιο του μαθήματος της ιστορίας, η καθηγήτρια μας η κ. Λιμογιάννη μας πρότεινε να φωτογραφήσουμε οθωμανικά μνημεία της πόλης μας. Ορισμένα τα γνώριζα, όπως το Γιαλί Τζαμί, τους μιναρέδες αλλά και πολλά άλλα δεν τα ήξερα καθόλου», εξηγεί ο μαθητής Ιωσήφ Θεολόγου, που προσθέτει πως ο ίδιος και οι συμμαθητές του «ήλθαμε σε επαφή με αυτά τα μνημεία. Σε πολλά από αυτά περνάμε καθημερινά δίπλα τους. Θα επιθυμούσα να συμμετέχω και σε άλλη ανάλογη δράση γιατί περάσαμε καλά και μάθαμε πολλά».
Για τον Παντελή Μπινάκη στο άκουσμα της δράσης, όπως ο ίδιος λέει, «σκέφτηκα πως θα ήταν μια ωραία εμπειρία! Ήξερα 2-3 μνημεία της πόλης, τώρα ξέρω περισσότερα. Φωτογράφισα το τζαμί στον Αγ. Νικόλαο της Σπλάντζιας. Έχει ενδιαφέρον ότι από τη μια μεριά είναι το καμπαναριό και από την άλλη το οθωμανικό μνημείο». Από τη μεριά του ο Θέμης Μαραθάκης μας λέει πως στην αρχή δεν ενθουσιάστηκε με την ιδέα, ωστόσο στη συνέχεια αποφάσισε να συμμετέχει. «Μου αρέσει που εκτίθενται οι φωτογραφίες μας και θα το πω και στους συμμαθητές μας να την επισκεφθούν» λέει ο μαθητής. Οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης Μαρία Γαλανάκη και Μαρία- Δάφνη Γιαννούλη, συμμετέχουν στην έκθεση με μια σειρά φωτογραφίες του “χαμάμ” της οδού Κατρέ. «Η εμπειρία ήταν πολύ καλή. Μας βοήθησε η κ. Λιμογιάννη με ένα χάρτη που επισήμανε τα μνημεία και εμείς τα φωτογραφήσαμε» λέει πρώτη, ενώ η φίλη της συμπληρώνει ότι «προσωπικά βρήκα περισσότερες πληροφορίες για κάποια από τα μνημεία αυτά όπως το κτήριο της Κατρέ, κάτι πολύ χρήσιμο γιατί δεν γνωρίζαμε την ιστορική τους αξία!»
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
«Η ιδέα για τη δράση και την έκθεση προέκυψε το 2021 όταν στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης είχαν τοποθετήσει φωτογραφίες της εποχής στα ίδια σημεία που είχαν αποτυπωθεί οι πρώτες φωτογραφίες. Με τη συνάδελφο κ. Μιχελαράκη κάναμε μια σκέψη να φωτογραφίσουν τα παιδιά “το τότε μέσα στο τώρα”. Το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν πολύ καλό και συμφωνήσαμε να το εκθέσουμε» δήλωσε η φιλόλογος κ. Ειρήνη Λιμογιάννη. Στην ερώτηση μας για το κατά πόσο τα παιδιά μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες ξεφεύγουν από τη στείρα παράθεση ονομάτων και χρονολογιών του μαθήματος της ιστορίας, απάντησε πως «εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε ξεφύγει από αυτή τη στείρα παράθεση ονομάτων και χρονολογιών. Βέβαια το ωρολόγιο πρόγραμμα και οι απαιτήσεις του Υπουργείου είναι συγκεκριμένες και εμείς αυτό καλούμαστε να υλοποιήσουμε, αν και προσπαθούμε ως εκπαιδευτικοί να εφαρμόσουμε μοντέλα πιο παιδαγωγικά και επιστημονικά, πιο σωστά σε ένα οικοδόμημα που “είναι παλιό”. Είναι σπουδαίο που παιδιά 14-15 ετών μπορούν να γνωρίζουν ποιο είναι το οθωμανικό και ποιο το ενετικό μνημείο στην πόλη τους». Καταλήγοντας αναφέρει πως θα επιθυμούσε αλλαγές στη διδασκαλία της ιστορίας, με την ένταξη του ιστορικού ντοκιμαντέρ, των καταγραφών της τοπικής ιστορίας και των οικογενειακών αφηγήσεων. «Είναι συγκινητικό πως μπορείς να δώσεις στα παιδιά μια ιδέα και αυτά να την προχωρήσουν ακόμα πιο μπροστά και πως όταν βγαίνουν εκτός τάξης αφήνονται να εκφράσουν όλα τα συναισθήματα τους και όλες τις καλλιτεχνικές τους τάσεις. Έτσι, και το σχολείο αγαπούν περισσότερο και το σχολείο πραγματώνει τον ρόλο του να καλλιεργήσει δεξιότητες, τη συλλογικότητα» επισημαίνει η φιλόλογος κ. Μιχελαράκη.
ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
Για τον “Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων” που στήριξε την όλη προσπάθεια, η κ. Ελίνα Λυκάκη τόνισε πως «η όλη πρωτοβουλία του σχολείου και της κ. Λιμογιάννη ήταν εξαιρετική! Έβαλαν τα παιδιά σε μια διαδικασία πέρα από το μάθημα! Οι μαθητές μπήκαν στον προβληματισμό να αναζητήσουν τα μνημεία, να τα φωτογραφίσουν και να γνωρίσουν περισσότερα γι’ αυτά. Το έκαναν με κέφι και βλέποντας τώρα τη δουλειά τους στην έκθεση, έτοιμη και στημένη, νιώθουν όμορφα. Ήταν μια δράση που την απόλαυσαν». Παράλληλα η κ. Λυκάκη υπογραμμίζει πως οι γονείς είναι ευχαριστημένοι από τον σύλλογο διδασκόντων, αφού «προσφέρουν στα παιδιά μας εκτός από το μάθημα και ερεθίσματα για να αναζητήσουν και άλλα πράγματα».
Η έκθεση λειτουργεί τις απογευματινές ώρες, ανοιχτά Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 6 – 9 μ.μ.