» Αναγκαία καλλιεργητικά µέτρα αλλά και… άρδευση!
Οπωσδήποτε, διάχυτη είναι η αγωνία σε όλες τις χώρες για το πως θα επιδράσει στην εξέλιξη της καρποφορίας η συνεχιζόµενη ανοµβρία σε συνδυασµό µε τους αναγγελλόµενους καύσωνες που έκαναν ήδη την εµφάνιση τους στις πρώτες Ιούνιου.
Η καρπόπτωση, η οποια όπως είναι γνωστό, ακολουθεί µετά την καρπόδεση, σε περιπτώσεις πλούσιας καρποφορίας συνήθως είναι ασήµαντη και χωρίς συνέπειες. Όµως σε περιπτώσεις µέσης καρποφορίας και υπό συνθήκες µειωµένης διαθεσιµότητας εδαφικής υγρασίας (ξηρασία) µπορεί να είναι αυξηµένη και να προκαλέσει σηµαντικές απώλειες της παράγωγης.
Βεβαία δεν γνωρίζουµε τι θα γίνει στις επόµενες ηµέρες, αλλα µέχρι και την 04-06-2024 οι θερµοκρασίες που σηµειώθηκαν στην Κρήτης, ήταν βεβαία υψηλές αλλα όχι σε βαθµό τέτοιο που να προκαλούν ανησυχίες.
Συµφωνα µε το παρατηρητήρια Βρόχων – Θερµοκρασιών της ιστοσελίδας του ΣΕ∆ΗΚ (www.sedik.gr) στην Κρήτη οι µέγιστες θερµοκρασίες που σηµειωθήκαν κατά περιοχές ήταν: 22,0-32,0 oC, ενώ οι ελάχιστες ήταν: 13,1-21,1ΟC
Πάντως, οι κίνδυνοι για σηµαντική καρπόπτωση λογω υψηλών θερµοκρασιακών και ξηρών άνεµων, είναι αυξηµένοι στις περιοχές µε µειωµένες βροχοπτώσεις και στους ελαιώνες µε εδάφη ελαφρά και δέντρα µε κώµη (φούντα) δυσανάλογα µεγάλη σε σχέση µε την υδατοικανότητα του εδάφους.
Γι’ αυτό ένα ριζικό µέτρο που συνιστάται για τέτοιους ελαιώνες είναι ο περιορισµός της κώµης µε αυστηρό κλάδευµα και αφαίρεση πάνω από 30% της κώµης.
Χρήσιµα όµως είναι και τα συντηρητικά µετρά που έχουν αναφερθεί και σε προηγούµενα ΕΛΑΙΟΝΕΑ 12-4-24 (www.sedik.gr) όπως η έγκαιρη καταστροφή των ζιζανίων, ο κάθαρος των δέντρων από ηµίξηρους και λαίµαργους βλαστούς και βεβαία η άρδευση όπου υπάρχει δυνατότητα!
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι ∆ρ. Γεωπόνος, πρώην ∆/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕ∆ΗΚ. Μπορούν να αναδηµοσιευτούν µόνο µετά άδεια του (nmixel@otenet.gr