Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Φόβος

Πώς ξεριζώνεται ο φόβος; Είναι κοινωνικό ή βιολογικό φαινόμενο; Ο τρόμος υπήρχε ανέκαθεν στον άνθρωπο. Τον μετέτρεπε σε φοβισμένο ζώο, που δεν ήθελε να χάσει τα κεκτημένα του. Οι αρχαίοι Eλληνες πίστευαν ότι ο φόβος προέκυψε απ’ το ζεύγος του Θεού του πολέμου Aρη και της θεάς της ομορφιάς Αφροδίτης. Είχαν αποκτήσει τρία παιδιά τον Φόβο, τον Δείμο που και αυτός σημαίνει τρόμος και την Αρμονία. Φόβος λέγεται και ο κοντινότερος δορυφόρος του Aρη. Οι Σπαρτιάτες πειθαρχούσαν στο Φόβο θεό, αλλά όταν επεκράτησε η συμβίωση μεταξύ των ανθρώπων έπαψαν να φοβούνται τον Θεό και άρχισαν να φοβούνται τον άνθρωπο. Κατά τον Θουκυδίδη «ο αμοιβαίος φόβος είναι η μόνη αιτία που παρακινεί σε πιστή συμμαχία». Αυτό δεν κάνουμε τώρα; Να συμμαχούμε με το δίδυμο Τσιόδρα – Χαρδαλιά. Αντιδρούμε μπροστά στον κίνδυνο, πραγματικό, φανταστικό ή υπερβολικό.
Ο φόβος είναι πράγματι αρχέγονος. Πίστευαν ότι είναι στιγμιαίος και ότι μετέτρεπε τον άνθρωπο σε τρομαγμένο ζώο μήπως χάσει τα κεκτημένα του. Oταν προερχόταν από πραγματικούς κινδύνους, μετά την πάροδό τους εξαφανίζετο. Oταν όμως ήταν φανταστικός, τότε παρέμενε. Μπορεί να σου “κόβει τα ύπατα”, να σου παγώνει το αίμα, αλλά αποβάλλεται όταν τελειώσει ο κίνδυνος, όπως μετά την καταιγίδα ακολουθεί ηλιοφάνεια ή μετά το σεισμό η ηρεμία. Η ζωή όμως υπερισχύει του φόβου, ο οποίος είναι, ως βιολογική αντίδραση, άμυνα του οργανισμού.
Αλίμονο αν ο φόβος διαχέεται απ’ την εξουσία και είναι συνεχής. Τότε μηδενίζονται τα συναισθήματα αλληλεγγύης και τίποτα δεν μπορεί να τον αποδιώξει. Μιλάμε για τον φόβο του θανάτου, που είναι κυρίαρχος όλων των άλλων που τον προκαλούν, δηλαδή της μοναξιάς, της απόρριψης, της χλεύης, της αποτυχίας κ.ά., που συνήθως περνούν απαρατήρητα.
Φοβούμεθα τον νόμο που ψηφίστηκε απ’ την εξουσία, για τα συμφέροντα του λαού. Στον φόβο βασίζονταν και πίσω απ’ αυτόν κρύπτονται οι ισχυροί, βοηθούμενοι απ’ τους διανοούμενους. Εχουμε και τις φοβίες μέρος του φόβου. Αυτές τις διώχνουμε εύκολα, αυτόν πολύ δύσκολα. Οι επιστήμονες προσπαθούν με ορισμούς να τον δικαιολογήσουν, αλλά αυτοί φοβούνται περισσότερο, διότι πιστεύουν ότι ο διαλογισμός μεταξύ καλών και κακών είναι δημιούργημά του. Ολοι γνωρίζουν πολύ καλά, ότι παντού υπάρχει φόβος, εκτός από τη “μήτρα της μάνας”, ο οποίος κάνει την εμφάνισή του όταν αρχίζουν και ωριμάζουν οι νοητικές λειτουργίες. Θα μου πείτε οι επιστήμονες δεν ένιωσαν φόβο; Και γιατί βασίζονται σ’ αυτόν; Απλώς για να κατανικηθεί, τον επεξηγούν στον κόσμο. Οι πολιτικοί βρίσκονται υπό την επήρειά του. Ελλοχεύει μέσα τους και τους κάνει ν’ ανακαλύπτουν μηχανισμούς διατήρησης της εξουσίας, που κέρδισαν μ’ αυτόν.
Οι άνθρωποι τούτη την εποχή κινδυνεύουν να πεθάνουν. Προσπαθούν απεγνωσμένα ν’ αποβάλλουν το φόβο. Το ευκταίο θα ήταν να μην τα βλέπουμε όλα “μαύρα”. Ας αντισταθούμε στην εξουσία του φόβου, ο οποίος υπαρκτός ή όχι, δεν αποβάλλεται με ξόρκια και μαγγανείες, αλλά με τη θέληση. Για να μην τρελαθούμε στο τέλος!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Στο αξιόλογο και άκρως επίκαιρο άρθρο του αγαπητού κ. Χρ. Πλέσσα, σαν συνέχεια και επιβεβαίωση, ας μού επιτραπεί να προσθέσω λίγες γραμμές.
    Όσο αφορά το αρχικό ερώτημα του αρθρογράφου “πώς ξεριζώνεται ο φόβος;” , η απάντηση είναι: Ο φόβος εξαφανίζεται ή ξεριζώνεται -σε κάθε περίπτωση φόβου- με την αντίστοιχη επίδειξη θάρρους [σε κάθε περίπτωση φόβου] που ΣΗΜΑΙΝΕΙ τον ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ του φόβου [Ανθρωπιστική Κοινωνιολογία, αλλά και εμπειρικές γνώσεις – βιώματα]. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Στρατός υιοθετεί και διδάσκει αυτήν την κοινωνική πραγματικότητα στους στρατεύσιμους οπλίτες ή γενικώς στους στρατιώτες και αξιωματικούς. Σταματώ, γιατί παίρνει πολύ χρόνο και χώρο η ανάλυση ενός τόσο σοβαρού κοινωνικού – φιλοσοφικού ζητήματος και προβλήματος. Συνακόλουθα και σε κατακλείδα, όταν οι άνθρωποι [δυστυχώς δεν το κατορθώνουν πολλοί] μπορούν και ελέγχουν φυσικώς και ηθικώς τον φόβο, τότε αποκτούν το συναίσθημα του θάρρους, σε κάθε περίσταση της κοινωνικής τους ζωής. Φιλικά Γ. Καραγεωργίου ΧΑΝΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα