Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Φόβος – ανασφάλεια στους εμπόρους για την νέα καραντίνα

Δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία των επιχειρήσεών τους, μεταφέρουν στα “Χ.ν.” έμποροι των Χανίων που από αύριο το πρωί θα κληθούν να βάλουν λουκέτο για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, τονίζει την ανάγκη να ληφθούν επιπλέον μέτρα στήριξης ειδικά για τους μικρομεσαίους ώστε να καταφέρουν να κρατηθούν “ζωντανοί” την επόμενη ημέρα.
Στο μεταξύ, η εμπορική κίνηση εχθές το απόγευμα στο κέντρο των Χανίων ήταν αυξημένη με τους πολίτες να ψωνίζουν τα απαραίτητα ενόψει lockdown.

«Στήριξη για να μην κλείσουμε»

Επιπλέον στήριξη στους μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις «ζωντανές» ζητά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Γιώργος Τοπολιανάκης.
«Αυτά που έχουν εξαγγείλει είναι σε καλό δρόμο, ακούγονται ευχάριστα στ’ αυτιά μας αλλά βλέπουμε ότι τα περισσότερα καταλήγουν στους ίδιους και τους ίδιους που έχουν πάρει μέχρι στιγμής και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι οι πιο ριγμένοι από όλους» υποστηρίζει.
Σύμφωνα με τον κ. Τοπολιανάκη, «υπάρχει μια τεράστια διαφορά από το προηγούμενο lockdown, καθώς είναι η αρχή της σαιζόν, τα εμπορεύματα έχουν αγοραστεί τώρα και πρέπει να πληρωθούν κι όλο αυτό θα κρατήσει πίσω τις επιχειρήσεις που έτσι κι αλλιώς έχουν προβλήματα ρευστότητας.». Τα μέτρα ενίσχυσης που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής θεωρούμε πως δεν επαρκούν και θα θέλαμε περισσότερα και περισσότερες δόσεις στην εφορία -τουλάχιστον 48 με επιτόκιο που δεν θα υπερβαίνει το 1% όσο είναι το διατραπεζικό -. Ακόμα, θα έπρεπε να μηδενιστεί το ενοίκιο για τις επιχειρήσεις που κλείνουν βάσει ΚΑΔ και για τις πληττόμενες στο -40% φυσικά με ανταποδοτικότητα προς τους ιδιοκτήτες. Επίσης, περιμένουμε να ενισχυθούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές και να χορηγούνται με μόνο κριτήριο την μείωση του τζίρου και τίποτε άλλο» εξηγεί. Όπως διαπιστώνει, «έχουμε δει ότι ήδη κλείνουν επιχειρήσεις και πρέπει όσο γίνεται να μετριάσουμε το κλείσιμο γι’ αυτό ζητάμε στήριξη, με δανεισμό με πολύ χαμηλά επιτόκια για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις σε βάθος διετίας – τετραετίας γιατί η ανάκαμψη θα χρειαστεί χρόνο».

 

«Ανησυχούμε και περιμένουμε»

Την έντονη ανασφάλεια του εμπορικού κόσμου μεταφέρει από τη μεριά της η κα Ρένα Μαγγελάκη, ιδιοκτήτρια καταστήματος παιδικής ένδυσης: «Η αλήθεια είναι ότι το φοβόμασταν αλλά λέγαμε ότι μπορεί να μην έρθει τελικά. Σίγουρα είναι ένας φόβος, μας δημιουργεί μια ανασφάλεια και ελπίζουμε ότι θα περάσει με το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Δυσκολευόμαστε επαγγελματικά απλά προέχει το θέμα της υγείας, γιατί αν δεν είμαστε καλά με την υγεία μας δεν θα είμαστε καλά κι επαγγελματικά, γι’ αυτό ανησυχούμε και περιμένουμε» τονίζει η κα Μαγγελάκη στα «Χ.ν.» Όσο για τα μέτρα στήριξης σχολιάζει πως «πάντα θα θέλαμε κάτι καλύτερο, πάντα δεν μας ικανοποιούν σε σχέση με την δουλειά που θα μπορούσαμε να έχουμε γιατί έρχονται γιορτές και είναι μία περίοδος πολύ καλή για το εμπόριο. Περιμέναμε μια καλύτερη εξέλιξη γιατί είχαμε ξεκινήσει θετικά και τώρα είμαστε πάλι σε μια αναμονή, σε ένα άγχος σε μία ανησυχία» καταλήγει.

 

«Χαριστική βολή για
τα μικρά μαγαζιά»

«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για όλους μας. Εγώ βλέπω την καθημερινότητά μας σαν μικροί έμποροι στα Χανιά γίνεται όλο και πιο δύσκολη» αναφέρει η Ιωάννα Μπινιά ιδιοκτήτρια καταστήματος με εσώρουχα – πυτζάμες, σημειώνοντας για το κλείσιμο του λιανεμπορίου πως «το περιμέναμε φυσικά αφού είχε φουντώσει η πανδημία και ήταν όλα ανεξέλεγκτα». «Όλοι οι έμποροι είμαστε απογοητευμένοι δεν ξέρουμε το πώς θα αντέξουμε. Όσο κι αν είναι τα νοίκια μας μειωμένα, οι υποχρεώσεις τρέχουν, ΔΕΗ, δόσεις, δύσκολα. Πιστεύω πως αυτή θα είναι η χαριστική βολή στα μικρά καταστήματα της πόλης» τονίζει. Όπως επισημαίνει, η κίνηση στον τομέα της ήταν αυξημένη διότι «είναι η περίοδος προσφορών, ετοιμαζόμασταν για γιορτές, έχουμε παραλάβει νέο εμπόρευμα. Σίγουρα δεν περιμέναμε και τίποτα σπουδαίο τις γιορτές αλλά και το κάτι λίγο τώρα θα χαθεί κι αυτό» καταλήγει.

 

«Αποφάσεις σε βάρος
των μικρών επιχειρήσεων»

«Μας κλείνουν για δεύτερη φορά παραμονές γιορτών και τώρα μάλιστα έχουμε πάρει όλο το εμπόρευμα» τονίζει ο Κωνστανίνος Παπαμιχελάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος με πλαστικά – χαρτικά. «Θεωρούμε ότι η όλη διαχείριση που γίνεται δείχνει μια έλλειψη σοβαρότητας. Όταν έχεις ανοικτά τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα που πουλάνε τα ίδια πράγματα με εμάς, τότε ποιοι πλήττονται;» επισημαίνει και διερωτάται: «Κάθισαν ποτέ να σκεφτούν τι ζημιά έχουμε υποστεί εμείς οι μικρομεσαίοι που αποτελούμε την ραχοκοκαλιά της οικονομίας;»

 

«Πολύ δύσκολη κατάσταση»

«Στον δικό μας κλάδο ακόμα ο καιρός βοηθάει και περιμέναμε να δουλέψουμε όλο τον Νοέμβριο και με βάση τα περυσινά δεδομένα περιμέναμε να είναι ένας καλός μήνας» τονίζει ο Αντώνης Μαλινάκης από τον κλάδο των χρωμάτων – σιδηρικών. «Θα είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις» τονίζει ενώ εκτιμά ότι τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν «δεν μπορούν να ισορροπήσουν την χασούρα που θα έχει ένα μαγαζί που θα είναι κλεισμένο έναν ολόκληρο μήνα και μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα στην χρονιά». «Σίγουρα η υγεία προέχει αλλά δεν παύει να δημιουργείται μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Γιατί εμείς θα πρέπει να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, οι οποίες τρέχουν, στους προμηθευτές κλπ» καταλήγει.

 

«Να περάσει όσο γίνεται
πιο ανώδυνα»

«Δεν περιμέναμε να μπει η Κρήτη τόσο γρήγορα σε αυτήν την κατηγορία καθώς είχαμε την αίσθηση ότι εδώ είναι πιο ελεγχόμενα τα πράγματα» τονίζει από τη μεριά της η Ρούλα Βαρανάκη ιδιοκτήτρια καταστήματος παιχνιδιών. «Από εδώ και πέρα ξεκινούσε για τον κλάδο μας μια πολύ δυναμική περίοδος με γιορτές και αυξημένη κίνηση» εξηγεί, λέγοντας πως στο άκουσμα του επικείμενου κλεισίματος αναγκάστηκε να ακυρώσει παραγγελίες που είχε κάνει.
«Υπολογίζαμε ότι θα δουλέψουμε περισσότερο, σίγουρα είχαμε υπολογίσει μία πτώση αλλά δεν περιμέναμε να κλείσουμε τόσο νωρίς» σημειώνει, επισημαίνοντας ωστόσο πως «το βασικότερο είναι η υγεία, να περάσει όλο αυτό όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, να μην κλείσουν οι εντατικές να μην βιώσουμε άσχημες καταστάσεις.»

 

«Οι παλιές επιχειρήσεις θα αντέξουν»

Για ένα «αναγκαίο κακό», το οποίο διαφαινόταν εδώ και μία εβδομάδα περίπου κάνει λόγο ο κ. Σταύρος Μπαδογιάννης, ιδιόκτητης καταστήματος με υφάσματα. «Τελικά τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, πολύς κόσμος έδειξε απερισκεψία και αναγκαστικά κλείνουμε κι εμείς εδώ αναγκαστικά και ευελπιστούμε να μην δοθεί παράταση και να ανοίξουμε τον άλλο μήνα» τονίζει και συμπληρώνει πως «θα κρατηθούμε όπως μπορούμε για να δούμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε. Δεν μπορούμε μαγαζιά που είναι στην πόλη 60 και 70 χρόνια να κλείσουν. Όμως οι συνάδελφοί μας που είναι νεώτεροι θα δυσκολευτούν να κρατηθούν.» αναφέρει. Όσο για τα μέτρα στήριξης εκτιμά πως είναι «μπαλώματα» καθώς οι μήνες Νοέμβρης Δεκέμβρης είναι δυνατοί μήνες για το εμπόριο. «Να δείξουμε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να ελπίζουμε στα καλύτερα» καταλήγει.

 

Π. Περάκης και Γ. Ουντράκης, ετοιμάζονται για τη νέα καραντίνα και σχολιάζουν την τοπική – και όχι μόνον – επικαιρότητα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα