Τον “κώδωνα του κινδύνου” κρούουν κάτοικοι διάφορων περιοχών των Χανίων για το ενδεχόμενο σοβαρών πλημμυρών σε περίπτωση μεγάλης νεροποντής. Το βασικό πρόβλημα είναι τα μπαζωμένα σε διάφορα σημεία ρέματα αλλά και τα χαντάκια ακόμα και στον κάμπο των Χανίων που έχουν να καθαριστούν εδώ και χρόνια.
Kάτοικοι του Γαλατά αλλά και της Αγιάς επικοινώνησαν χθες με τα “Χ.Ν.” ζητώντας να προχωρήσουν άμεσα εργασίες καθαρισμού σε συγκεκριμένα σημεία από όπουφοβούνται επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα.
ΣΤΟN ΓΑΛΑΤΑ
Σε απόσταση 500 μέτρων από το κατάστημα Κράτησης “Κρήτη 1”, στις φυλακές των Χανίων ένα χαντάκι απορροής από το οποίο μεγάλες ποσότητες νερού από τον οικισμό του Γαλατά κατευθύνονται προς τη λίμνη είναι φραγμένο. «Βλέπετε τα καλάμια που έχουν χρόνια να κοπούν και εμποδίζουν το νερό να φύγει, βλέπετε το μισό έργο που έκανε ο ΤΟΕΒ με αποτέλεσμα το χαντάκι να είναι σε κακή κατάσταση» μας λέει η κ. Τροχαλάκη κάτοικος του Γαλατά.
Στην κακοκαιρία της 26ης Οκτωβρίου το νερό πέρασε από τα χαντάκια στα διπλανά χωράφια και στο δρόμο, μετατρέποντας την περιοχή σε…λίμνη. Μέσα στο περβόλι της κ. Τροχαλάκη βρίσκουμε πάνω από 8…λάστιχα προερχόμενα προφανώς από κάποια μάντρα στο Γαλατά, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στη γειτονική περιοχή. «Αν καθαριστεί το χαντάκι δεν θα υπάρξει πρόβλημα» μας λένε κάτοικοι της περιοχής. Παράλληλα μας δείχνουν ένα σημείο όπου τα νερά από το χαντάκι έχουν “ρίξει” ένα τμήμα του δρόμου κάνοντας την κίνησης των οχημάτων πολύ επικίνδυνη!
ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ
Άλλοι κάτοικοι του οικισμού της Αγιάς μας πηγαίνουν σε χαντάκι απορροής που περνάει μέσα από το στρατόπεδο και καταλήγει στη λίμνη. Τους ακολουθούμε στο μικρό χείμαρρο. Το τμήμα κάτω από το δρόμο είναι μπαζωμένο από μεγάλους όγκους χώματος. «Το χαντάκι σε αυτό το σημείο είχε βάθος πάνω από ενάμιση μέτρο και τώρα δεν είναι ούτε 40 πόντους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το νερό να μην φεύγει και να καταλήγει στα σπίτια και στα καταστήματα που βρίσκονται πάνω στο δρόμο της Αγιάς. Κάθε φορά που θα βρέξει οι κάτοικοι βγάζουν τσουβάλια, βάζουν αλουμίνια για να σταματήσουν το νερό να μην μπει στα σπίτια τους. Αν καθαρίζονταν το χαντάκι δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα» μας λένε κάτοικοι της περιοχής.
Μάλιστα μας λένε πως από το 2012 έχουν απευθυνθεί δεκάδες φορές στη ΔΕΥΑΧ χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. «Θα πρέπει να πνιγούμε για να ενδιαφερθούν;» είναι το σχόλιο τους!