Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Φόβος νέων καταστροφών στην κοιλάδα του Κερίτη

«Δεν αντέχουμε νέα καταστροφή» λένε κάτοικοι του Πατελαρίου, των Βρυσών, και καλλιεργητές στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου του Κερίτη (Ιάρδανου). Επτά μήνες μετά την καταστροφική πλημμύρα καταγγέλουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποταμού δεν έχει καθαριστεί με αποτέλεσμα με την πρώτη δυνατή βροχή να κινδυνεύουν να πάθουν ό,τι και τον περασμένο Φεβρουάριο.

Χθες το απόγευμα περισσότεροι από 40 καλλιεργητές και κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση προς Βρύσσες Κυδωνίας.

Η αγωνία τους έκδηλη, καθώς μιλούν στα “Χ.ν.”, για το τι θα απογίνει στην περιοχή αν δεν καθαριστεί, οριοθετηθεί και εκβαθυνθεί ο ποταμός που κατέβασε τεράστιες ποσότητες νερού και χώματος που κατέκλυσαν τα πάντα! Κάναμε μια πλήρη περιήγηση της περιοχής από τη γέφυρα κάτω από την Εθνική μέχρι μέσα στο Πατελάρι, στη μεγάλη γέφυρα προς Αλικιανό και από εκεί στα Δρακιανά. Ακόμα και σε απόσταση 400 και 500 μέτρων από τη κοίτη του ποταμού τα πάντα σχεδόν παραμένουν καλυμμένα με λάσπη ενώ το ποτάμι από τη γέφυρα της Εθνικής οδού μέχρι και τα Δρακιανά είναι σχεδόν αδιάβατο από μεγάλους όγκους χώματος, καλαμιών κα.

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ»

«Ο κάμπος αυτός καταστράφηκε πέρυσι και από τότε παρά τις υποσχέσεις ότι θα οριοθετηθεί και θα καθαριστεί ο ποταμός δεν έχει γίνει τίποτα για μια απόσταση 3-4 χλμ. από τη γέφυρα του Πλατανιά μέχρι σχεδόν τη γέφυρα του Πατελαριού» δηλώνει ο κ. Μαρκέλος Γουνάκης που φοβάται πως «αν βρέξει αύριο το πρωί θα ζήσουμε χειρότερα από αυτά που ζήσαμε τον περασμένο Φεβρουάριο! Το ποτάμι αυτή τη στιγμή είναι πιο ψηλά από τα χωράφια και ότι νερό κατεβάσει θα καταλήξει πάλι στα χωράφια. Καταστραφήκαμε πέρυσι, δώσαμε ότι λεφτά είχαμε σε μηχανήματα για να τα καθαρίσουμε, τα ξαναφυτέψαμε και έχουμε φτάσει το μήνα Οκτώβρη και κάνουμε το σταυρό μας να μην βρέξει για να μην καταστραφούμε και πάλι». Ένας άλλος καλλιεργητής ο κ. Γιώργος Αγγελάκης εξηγεί πως «ο κάμπος μας ήταν ένα μαργαριτάρι. Σαράντα χρόνια είδαμε αδράνεια, κανένας καθαρισμός καμία παρέμβαση με αποτέλεσμα να πέσουν οι γέφυρες, να ρημάξει ο κάμπος. Αν μια φορά το χρόνο έμπαινε ένα μηχάνημα να καθαρίζει τη κοίτη του ποταμού δεν θα είχαμε αυτές τις καταστροφές!». «Έχουμε κάνει μια επιτροπή οι κάτοικοι και πήγαμε σε όλες τις υπηρεσίες, φτάσαμε στο σημείο να απειλήσουμε ότι θα κάνουμε κινητοποιήσεις έξω από αυτές και με τα πολλά έφεραν δύο μηχανήματα που δουλεύουν τώρα κοντά στη γέφυρα του Πατελαριού» ανέφερε ο κ. Γιώργος Γκατζούλης, συμπληρώνοντας πως «οι εργολάβοι μας λένε ότι δεν έχουν υπογράψει ακόμα συμβάσεις με αποτέλεσμα να δουλεύουν μια μέρα, να σταματάνε τρεις. Όπως πάνε τα πράγματα δεν θα προλάβουν να καθαρίσουν το ποτάμι, θα ξαναβρέξει και θα ξαναπνιγούμε και πάλι! Το ποτάμι από ένα σημείο και μετά είναι πιο ψηλά από τις περιουσίες των ανθρώπων! Πρέπει να κινητοποιηθούμε με κάθε τρόπο» κατέληξε. Δεν είναι υπερβολή ότι πολλοί παραγωγοί έχουν εγκαταλείψει για φέτος τις καλλιέργειες τους αφού όπως λένε αν δεν γίνει οριοθέτηση φοβούνται ότι θα πάθουν τα ίδια.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ;

«Από τα 11 χλμ. μήκος που είναι το ποτάμι από τον Αλικιανό μέχρι τον Πλατανιά έχει καθαριστεί 1 χλμ. Ο καθαρισμός πάει πάρα πολύ αργά! Ήμαστε στα τέλη Σεπτέμβρη σε λίγο θα αρχίσουν οι βροχές πότε θα γίνει έστω ένας υποτυπώδης καθαρισμός; Ήδη οι μισοί και περισσότεροι καλλιεργητές έχουν εγκαταλείψει τα χωράφια τους και αυτοί που τα καθάρισαν και έδωσαν τόσα χρήματα θα πρέπει να τα καθαρίσουν και πάλι; Είναι τραγική η κατάσταση που βιώνουμε και δεν ξέρω ποιος ευθύνεται. Η Περιφέρεια λέει ο Δήμος, ο Δήμος η Περιφέρεια, όλοι τα ρίχνουν στο Υπουργείο Υποδομών και στους Εργολάβους αλλά εμείς ξέρουμε ότι πρέπει να γίνει κάτι άμεσα γιατί θα καταστραφούμε για δεύτερη φορά και αυτή θα είναι η τελειωτική» τόνισε ο Νίκος Κυριακάκης. «Έχουν περάσει 7 μήνες και ακόμα υπάρχουν χωράφια που δεν μπορείς να πας, στο δε ποταμό στο μεγαλύτερο μέρος δεν έχουν αγγίξει καν!» λέει ο κ. Γιάννης Ζωγραφάκης, ενώ ο κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος συμπληρώνει πως «εμείς που θέλουμε να ξαναφυτέψουμε δεν το κάνουμε αν δεν καθαριστεί ο ποταμός. Η καταστροφή έγινε επειδή δεν καθαρίστηκε ο ποταμός». « Είχα 70 αβοκάντο 13 ετών, μπήκε μέσα ο ποταμός και δεν έμεινε ούτε ένα- ούτε ένα, ξεράθηκαν όλα! Αν καθαριστεί ο ποταμός μπορεί να ξαναφυτέψω αλλά μέχρι τότε δεν μπορώ να κάνω τίποτα» δήλωσε ο κ. Γιάννης Αγγελακης.

 

ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Ανεβαίνουμε στο αγροτικό αυτοκίνητο του κ. Στέλιου Μυλωνάκη και κινούμαστε ανάμεσα στις καλλιέργειες σε απόσταση 200-300 μέτρων από το ποτάμι. Η ύλη που κατέβασε ο Κερίτης έχει καλύψει σχεδόν τα πάντα. Στην μικρή γέφυρα που συνδέει τον Πλατανιά με τις Βρύσσες και το Πατελάρι και δόθηκε προχθές στην κυκλοφορία συναντάμε τον κ. Χριστοδουλάκη. Μας επισημαίνει πως για να γίνουν οι εργασίες στη γέφυρα μπαζώθηκε το ρέμα με αποτέλεσμα με την πρώτη βροχή να κινδυνεύει να χάσει όλη την περιουσία του. Λίγο πιο πέρα άλλος καλλιεργητής μας δείχνει το χωράφι του. «Έχω 200 λεμονιές και βλέπεται πως κατάντησαν» μας λέει. Οι κορμοί τους έχουν καλυφθεί κατά το ήμιση από το χώμα που κατέβασε ο ποταμός! Οι αγροτικοί δρόμοι έχουν ανοίξει σε μεγάλο βαθμό ωστόσο η προσέγγιση στις περιουσίες είναι πολύ δύσκολη. Η παραμονή του νερού για μεγάλο διάστημα σε περιουσίες σε απόσταση 200, 300, 400 μέτρα από το ποτάμι έχει ως αποτέλεσμα να έχουν ξεραθεί τα δέντρα. Φωτογραφίζουμε ξεραμένες ελιές, μουρνιές, λεμονιές, ενώ τα αβοκάντο έχουν κυριολεκτικά…αποδεκατιστεί. Όσο για κηπευτικά ούτε λόγος. «Το ποτάμι δεν είχε καθαριστεί εδώ και 40 χρόνια, όταν είναι φραγμένο το ποτάμι και τα αυλάκια που θα πάνε τα νερά;» ρωτάει ο κ. Μυλωνάκης. Μας πάει στο χωράφι του, 5 στρ. που έβαζε κηπευτικά τομάτες, πεπόνια κα. τα οποία διέθετε στην τοπική αγορά. Το νερό τα παρέσυρε όλα και πλέον στην περιουσία του έχουν βγει βούρλα και άλλα φυτά που συναντάμε τις παρόχθιες περιοχές. Όλα αυτά σε απόσταση 300 μέτρα από τον Κερίτη. «Έρχομαι για πρώτη φορά εδώ γιατί δεν το άντεχα» λέει ο κ. Μυλωνάκης καθώς μας δείχνει ότι έχει απομείνει από την περιουσία του. Στο χώρο της συγκέντρωσης των κατοίκων βρέθηκε και ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γ. Μαλανδράκης που αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον αντιπεριφερειάρχη και ο τελευταίος του εξήγησε ότι είναι σε εξέλιξη εργολαβία καθαρισμού στην περιοχή. Οι κάτοικοι εμφανίζονται δύσπιστοι. Εκτιμούν ότι με τους ρυθμούς που γίνονται οι εργασίες το ποτάμι δεν θα καθαριστεί μέχρι το χειμώνα. «Έτσι όπως έχει η κατάσταση θα ξαναπνιγούμε» μονολογούν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Ουδεις υπευθυνος.. Ολοι δηλωνουν ανευθυνοι.. Φτανει πια η κοροιδια..
    Εργα οχι λογια… Οι αποζημιωσεις που βρισκονται; Ολοκληρωτικη καταστροφη.. Κάθεστε ακομη;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα