Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Φράγμα Καχόφκα: Αγώνας με τον χρόνο για τους εγκλωβισμένους

Ολέθριες είναι οι συνέπειες για τη νότια Ουκρανία, μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόφκα. Δεκάδες χωριά και κοινότητες έχουν πλημμυρίσει στις κατεχόμενες και ελεύθερες ουκρανικές περιοχές, όπου πολλοί κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στις στέγες των σπιτιών τους, περιμένοντας βοήθεια. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Ζελένσκι ασκεί κριτική στους διεθνείς οργανισμούς για την καθυστερημένη αντίδρασή τους, στην παροχή βοήθειας.

«Σας παρακαλώ, σώστε το ζωάκι μου»

Οι διασώστες αγωνίζονται για να σώσουν χιλιάδες ζώα που έχουν εγκλωβιστεί μετά τις πλημμύρες στην πόλη Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας που προκλήθηκαν από την καταστροφή του τεράστιου φράγματος της ΚαχόΦκα.

Πολλοί σκύλοι, γάτες και άλλα κατοικίδια κινδυνεύουν αφού τα εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις πλημμύρες. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι “πολλές χιλιάδες” ζώα έχουν εγκλωβιστεί.

Το τεράστιο υδροηλεκτρικό φράγμα σοβιετικής κατασκευής ανατινάχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν μεγάλεις εκτάσεις στην πολεμική ζώνη της νότιας Ουκρανίας.

Η στάθμη των υδάτων του ποταμού Δνείπερου αυξήθηκε ραγδαία με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν καλλιέργειες, πόλεις και χωριά, περιλαμβανομένου του μεγαλύτερου τμήματος της περιφερειακής πρωτεύουσας Χερσώνας.

Δρόμοι που πριν από την καταστροφή του φράγματος απείχαν εκατοντάδες μέτρα από την όχθη του ποταμού, έχουν πλέον βυθιστεί και οι κάτοικοι έφτιαξαν αυτοσχέδιες αποβάθρες για να κυκλοφορούν με μικρές βάρκες ή φουσκωτά.

Σε πολλές από αυτές είναι στοιβαγμένα πλαστικά κλουβιά μεταφοράς κατοικιδίων καθώς εθελοντές προσπαθούν να απομακρύνουν με ασφάλεια τα έντρομα ζώα.

Η Ιρίνα Μπουχόνσκα, επικεφαλής του κοινοτικού χώρου φύλαξης αδέσποτων στη γειτονική πόλη Μικολάιβ, έφθασε την Τρίτη στη Χερσώνα για να συμμετάσχει στις προσπάθειες διάσωσης.

Μέχρι το μεσημέρι εκείνης της ημέρας η Μπουχόνσκα και η ομάδα της είχαν ήδη μεταφέρει 10 σκύλους σε καταφύγιο και 30 άλλους στις αποβάθρες.

«Πιάσαμε πολλά από τα ζώα αυτά δίπλα στις όχθες (Σ.τ.Σ: του ποταμού Δνείπερου) καθώς προσπαθούσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους και κολυμπούσαν πίσω από τις βάρκες. Είδαμε ένα σκύλο να πνίγεται μπροστά στα μάτια μας. Δεν μας άφηναν να περάσουμε χωρίς βάρκα. Το πρωί υπήρχαν πολλά που δεν μπορούσαμε καν να τα προσεγγίσουμε. Πολλά από εκείνα που ήταν κάπου κλειδωμένα ή δεμένα με αλυσίδα πέθαναν», εξηγεί η ίδια.

Μια άλλη διασώστρια, η 45χρονη Ιρίνα, λέει ότι είναι μέλος μιας ομάδας από έξι εθελοντές που μετέβησαν εκεί από την πόλη Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας οδηγώντας τουλάχιστον οκτώ ώρες για να φθάσουν.

Η Ιρίνα εξηγεί ότι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram δημιουργήθηκε μια ομάδα όπου δεκάδες διασώστες λάμβαναν μηνύματα από απελπισμένους ιδιοκτήτες κατοικιδίων που εκλιπαρούσαν για τη διάσωση των ζώων τους.

«Κόσμος εκκενώνει την περιοχή, μετά μας παίρνουν τηλέφωνο κλαίγοντας και μας λένε ‘σας παρακαλώ, σώστε το ζωάκι μου, έχει καθίσει στη στέγη του σπιτιού μου, δεν μπορώ να πάω πουθενά’. Πολύς κόσμος ζητάει βοήθεια», λέει η Ιρίνα.

Οι διασώστες έχουν όμως να αναμετρηθούν όχι μόνο με τα ισχυρά υδάτινα ρεύματα αλλά και με τα ίδια τα κατοικίδια που κάποιες φορές γίνονται επιθετικά από τον φόβο τους.

«Όλοι οι εθελοντές είναι γεμάτοι δαγκωνιές. Σώζεις τον σκύλο, αλλά επειδή βρίσκεται σε σοκ σου δαγκώνει τα χέρια και τα πόδια», προσθέτει από την πλευρά του ένας εθελοντής διασώστης, ο Σβιατοσλάβ Σπατάρ.

Ενώ οι σκύλοι μπορούν να επιβιώσουν για κάποιο χρονικό διάστημα σε μια πλημμύρα–εξηγεί η Μπουχόνσκα–οι γάτες πανικοβάλλονται και ακινητοποιούνται.

«Γάτες δεν υπάρχουν πουθενά … Αν ένας σκύλος μπορεί να κολυμπήσει, θα προσπαθήσει να το κάνει για να σωθεί. Η γάτα θα πέσει σε λήθαργο και, αν τα νερά την πλησιάσουν, θα μείνει ακίνητη στο ίδιο μέρος. Επομένως, το πιθανότερο είναι να πέθαναν οι γάτες», καταλήγει η ίδια.

Το Κίεβο λέει ότι μπορεί να χαθούν εκατομμύρια τόνοι από τη συγκομιδή της χώρας
Η Ουκρανία μπορεί να χάσει πολλά εκατομμύρια τόνους από τη συγκομιδή της εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσε η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας.

«Χωρίς πηγή υδροδότησης, είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν λαχανικά. Δημητριακά και ελαιόσποροι θα καλλιεργηθούν με τη χρήση ενός ευρύτερου μοντέλου με χαμηλές αποδόσεις», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η καταστροφή του φράγματος αυτή την εβδομάδα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη νότια Ουκρανία και μπορεί να μετατρέψει τουλάχιστον 5.000.000 στρέμματα γης σε «έρημο» εάν μείνουν χωρίς άρδευση.

Το υπουργείο ανέφερε ότι η πλημμυρισμένη γη θα απαιτήσει μια ολοκληρωμένη γεωργική και περιβαλλοντική αξιολόγηση της κατάστασης του εδάφους και στις περισσότερες περιπτώσεις θα εφαρμοστούν ειδικές μέθοδοι αποκατάστασης του εδάφους. Ανέφερε ότι λαχανικά, πεπόνια, δημητριακά και ελαιόσποροι είναι τα βασικά προϊόντα που καλλιεργούνται στις πληγείσες περιοχές. Η Ουκρανία είναι από τις βασικότερες στον κόσμο χώρες καλλιέργειας και εξαγωγής σιτηρών και ελαιόσπορων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα