Η συµπρόεδρος του Volt Europa µιλά στα “Χανιώτικα νέα” για µια νέα πολιτική πρόταση
«Θέλουµε µια Ευρώπη που να αφουγκράζεται τις αγωνίες όχι µόνο των ανθρώπων που ζουν στις Βρυξέλλες, το Παρίσι ή το Βερολίνο αλλά κι εκείνων που ζουν σε περιοχές που δεν είναι κοντά στα κέντρα εξουσίας της Ε.Ε. Γιατί αν οι άνθρωποι δεν αισθανθούν ότι έχουν λόγο στη διαµόρφωση της πολιτικής δεν µπορούµε να µιλάµε για µια αληθινή δηµοκρατία».
Αυτό επισηµαίνει, µεταξύ άλλων, η συµπρόεδρος του Volt Europa Francesca Romana D’ Antuono.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα “Χανιώτικα νέα” η Ιταλίδα πολιτικός µε αφορµή την παρουσία της στα Χανιά, τοποθετήθηκε για τον πόλεµο στη Γάζα, µίλησε για την Ευρώπη, όπως την οραµατίζεται το Volt, για το µεταναστευτικό που διχάζει την Ε.Ε. αλλά και γιατί το κόµµα στο οποίο ηγείται µπορεί να αποτελεί µια ελκυστική επιλογή για νέους και µεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες.
• Ποια είναι η θέση σας ως Volt Europa για τον πόλεµο στη Γάζα;
Το θέµα αυτό βλέπουµε να έχει διχάσει τις ευρωπαϊκές χώρες. Κάποιοι ανεβάζουν σηµαίες του Ισραήλ κι άλλοι της Παλαιστίνης. Προφανώς και το Volt είναι ένας καθρέπτης της ευρωπαϊκής κοινωνίας κι έχουµε µέλη µε διαφορετικές απόψεις. Αυτό που κάνουµε, λοιπόν, είναι ένα “listening tour” όπως λέµε. ∆ηλαδή ακούµε τις απόψεις όλων των µελών µας και προσπαθούµε να βρούµε την κοινή γραµµή που µπορούµε να ακολουθήσουµε. Μέχρι στιγµής αυτό που µπορούµε να πούµε είναι ότι αναγνωρίζουµε το δικαίωµα του Ισραήλ να υπάρχει αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουµε και το δικαίωµα των Παλαιστινίων να ζουν στη γη τους ειρηνικά και ελεύθερα. Αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου ήταν τροµακτικό. Η Χαµάς είναι τροµοκρατική οργάνωση και δηµιουργεί προβλήµατα και στους ίδιους τους Παλαιστινίους. Συγχρόνως αυτή την ώρα αισθανόµαστε συµπόνια προς τους Παλαιστινίους που ζουν τον τρόµο από τα αντίποινα των Ισραηλινών. Προφανώς τασσόµαστε υπέρ µιας ειρηνικής λύσης, αλλά το πως θα γίνει αυτό είναι κάτι που είναι υπό διαβούλευση. Στο Volt πάντως έχουµε µέλη από όλες τις κοινότητες και προσπαθούµε να καθίσουµε όλοι µαζί σε ένα τραπέζι να συζητήσουµε. Αυτό που συµβαίνει σε µικρή κλίµακα εντός του Volt θα θέλαµε να δούµε να συµβαίνει και στην Ευρώπη.
• Συχνά η Ευρώπη κωλυσιεργεί σε σηµαντικά θέµατα και δείχνει ολιγωρία. Θα θέλατε να δείτε µια πιο δυναµική στάση της Ευρώπης στην κατεύθυνση της εξεύρεσης µιας ειρηνικής λύσης;
Ναι, προφανώς θα θέλαµε να δούµε µια πιο γρήγορη αντίδραση της Ε.Ε., όχι µόνο σε αυτή την κρίση, αλλά γενικότερα. ∆υστυχώς όταν η Ευρώπη δεν είναι ενωµένη συµβαίνει αυτό που περιγράφετε. Το πρόβληµα είναι ότι παρατηρείται ένα έλλειµµα δηµοκρατικότητας και διαφάνειας σε κάποιες περιπτώσεις. ∆εν είναι σαφές ποιος έχει στην Ευρώπη τη δικαιοδοσία να µιλήσει, να βγει µπροστά. Παλαιότερα, θα λέγαµε ότι αναγνωρίζονταν στη Μέρκελ αυτή τη δυνατότητα, όχι όµως γιατί είχε τη πραγµατική δικαιοδοσία θεσµικά. Από εκεί και πέρα, σε µια ιδανική συνθήκη η Ε.Ε. θα έπρεπε να είναι µια δύναµη ειρήνης. Μια ήρεµη δύναµη που θα δουλεύει προς την κατεύθυνση του διαλόγου και της ειρήνης. Το έχουµε δει αυτό να συµβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν. Αυτό ευχόµαστε να γίνει και τώρα.
• Τα τελευταία αρκετά πια χρόνια η Ε.Ε. ως ιδέα και ταυτότητα, δοκιµάζεται και αµφισβητείται. Πώς µπορεί αυτή η τάση να αναστραφεί;
Υπάρχουν δύο επίπεδα δράσης που κινείται και το Volt: το ένα ένα να κάνει µε την ίδια την Ευρώπη. Πολλοί πιστεύουν ότι το Volt υποστηρίζει απλώς την Ε.Ε. Στην πραγµατικότητα όµως θέλουµε να αλλάξουµε την Ε.Ε., γιατί ο τρόπος που είναι δοµηµένη και λειτουργεί σήµερα παρουσιάζει ένα έλλειµµα δηµοκρατικότητας. Θα θέλαµε µια Ευρώπη που να αφουγκράζεται τις αγωνίες όχι µόνο των ανθρώπων που ζουν στις Βρυξέλλες, το Παρίσι ή το Βερολίνο αλλά κι εκείνων που ζουν στη Λευκωσία ή τη Μπρατισλάβα. Σε περιοχές δηλαδή που δεν είναι κοντά στα κέντρα εξουσίας της Ε.Ε. Αν οι άνθρωποι δεν αισθανθούν ότι έχουν λόγο στη διαµόρφωση της πολιτικής δεν µπορούµε να µιλάµε για µια αληθινή δηµοκρατία. Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής µας Νταµιάν Μπεσελάγκερ δούλεψε στην κατεύθυνση να υπάρξει ένας εκδηµοκρατισµός της διαδικασίας εκλογής των αντιπροσώπων. Στο τέλος δεν ευοδώθηκε αυτή η προσπάθεια αλλά η δουλειά έχει γίνει και υπάρχει.
Το δεύτερο επίπεδο έχει να κάνει µε την κατανόηση των θεσµών της Ε.Ε. Αυτό είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν. ∆εν ξέρουν τι είναι η Κοµισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο κ.λπ. Κι αυτό το κενό ενηµέρωσης κάνει τους πολίτες να αισθάνονται ότι η ψήφος τους δεν έχει πραγµατικό αντίκρισµα. Γι’ αυτό βλέπουµε και µεγάλη αποχή από τις ευρωεκλογές. Παράλληλα, χρειαζόµαστε διαδικασίες που θα φέρουν κοντά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και θα επιτρέψουν τον διάλογο µεταξύ τους, παρά το γεγονός ότι αυτοί προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα, έχουν άλλη ιστορία, γλώσσα κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό, εµείς στο Volt, στο ιδρυτικό µας συνέδριο, όπου έδωσαν το “παρών” άτοµα από διαφορετικές χώρες, είχαµε φροντίσει να υπάρχει µετάφραση ώστε να αισθάνονται όλοι ότι έχουν λόγο και µπορούν να συµµετέχουν στη διαδικασία.
• Το µεταναστευτικό είναι ένα από τα θέµατα που έχει διχάσει την Ε.Ε. Ποια είναι η δική σας θέση;
Οι πολιτικοί συχνά δίνουν απλοϊκές απαντήσεις σε σύνθετα προβλήµατα. Ως προς το µεταναστευτικό που είναι ένα σύνθετο ζήτηµα για εµάς πρώτα από όλα είναι ένα θέµα ανθρωπιστικό. Όµως η αντιµετώπιση των µεταναστών ως απειλή θεωρούµε ότι δεν είναι µόνο απάνθρωπη αλλά και ανόητη. Κι αυτό γιατί όταν κλείνεις ανθρώπους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης µε απάνθρωπες συνθήκες είναι δεδοµένο ότι αυτοί µετά θα σε βλέπουν εχθρικά. Αυτό συµβαίνει σε όλες τις περιοχές που συγκεντρώνονται πολλοί µετανάστες χωρίς να ενσωµατώνονται στην κοινωνία. Το δεύτερο ζήτηµα έχει να κάνει µε την οικονοµία. Ακόµα κι αν δεν θέλει κάποιος να δει ανθρωπιστικά το θέµα, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι σε µια Ευρώπη που υπάρχει γήρανση του πληθυσµού έχουµε ανάγκη από εργατικό δυναµικό για να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστηµα. Επίσης, οι µετανάστες που έρχονται δεν είναι –όπως πιστεύουν κάποιοι– άνθρωποι χωρίς µόρφωση και προσόντα. Αντίθετα, συχνά, είναι άνθρωποι που έχουν µόρφωση και χρήµατα και γι’ αυτό µπορούν να πληρώσουν για να φύγουν από τη χώρα τους. Θα πρέπει λοιπόν η Ευρώπη να βρει τρόπους να τους ενσωµατώσει κοινωνικά και να προσφέρουν σε αυτή.
• Ωστόσο, οι συντηρητικές πολιτικές δυνάµεις στην Ευρώπη προτάσσουν το πρόβληµα της θρησκείας. Θεωρούν ότι η χριστιανική Ευρώπη απειλείται από την έλευση µουσουλµάνων. Το Volt πως τοποθετείται σε αυτό;
Προφανώς η ανησυχία που εκφράζεται έχει να κάνει µε εξτρεµιστές του Ισλάµ. ∆εν πρέπει όµως να ταυτίζουµε όλους τους µουσουλµάνους µε τους εξτρεµιστές. Όπως έχουµε δει από επιθέσεις που έχουν γίνει στην Ευρώπη οι τροµοκράτες δεν ήταν άνθρωποι που ήρθαν από το εξωτερικό. Ήταν πολίτες της Ευρώπης. Θυµηθείτε αυτό που έγινε στο Μπατακλάν, κάποιοι από τους τροµοκράτες ήταν Βέλγοι πολίτες, που όµως δεν είχαν δουλειά, προοπτικές κ.λπ. Συνεπώς, πρέπει να προσεγγίσουµε το θέµα προάγοντας τον διάλογο, τον σεβασµό και την κατανόηση, δηλαδή τα ευρωπαϊκά ιδεώδη.
• Είµαστε κοντά στις επόµενες Ευρωεκλογές. Ποιοι είναι οι στόχοι σας ως Volt;
Το ιδανικό θα ήταν να εκλέξουµε 25 άτοµα από 7 διαφορετικές χώρες ώστε να συγκροτήσουµε µια ξεχωριστή ευρωοµάδα. Είναι όµως ένας πολύ φιλόδοξος στόχος αυτός. Σε αυτή τη φάση έχουµε δύο ευρωβουλευτές τον Νταµιάν Μπεσελάγκερ από τη Γερµανία και τη Sophie in ‘t Veld από την Ολλανδία. Βρισκόµαστε πάντως σε καλό δρόµο για να εκλέξουµε ευρωβουλευτές σε 3 χώρες, ενώ υπάρχουν προοπτικές και σε άλλες 2-3. Θα ήµουν πάντως ικανοποιηµένη ακόµα κι αν εκλέξουµε 4 εκπροσώπους, αν και είµαι σίγουρη ότι θα είναι περισσότεροι.
• Οι νέοι άνθρωποι δεν συµµετέχουν σε κόµµατα στις µέρες µας και συχνά απέχουν κι από τις εκλογές. Γιατί ένας νέος να επιλέξει το Volt για να συµµετέχει;
Η αποστασιοποίηση και η αποχή είναι ένα γενικότερο πρόβληµα της κοινωνίας και της δηµοκρατίας µας. Το διαφορετικό, λοιπόν, που εµείς φέρνουµε είναι καταρχήν ότι ασκούµε πολιτική όχι µέσα από τα µίντια και τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εµείς προσπαθούµε να επανασυνδέσουµε την πολιτική µε την κοινωνία και τους πολίτες. Επίσης, δεν µας ενδιαφέρει η πολιτική να περιορίζεται σε ό,τι συµβαίνει στις Βρυξέλλες αλλά να περιλαµβάνει ό,τι συµβαίνει στην κοινωνία καθηµερινά. Αυτό που λέµε λοιπόν στα µέλη µας είναι κλείστε τις τηλεοράσεις και µιλήστε, συνδεθείτε µε τους ανθρώπους. Με αυτό τον τρόπο θέλουµε να “χτίσουµε” έναν διαφορετικό άσκησης πολιτικής. Γι’ αυτό και η δική µας “κοµµατική γραµµή” συνδιαµορφώνεται από όλα τα µέλη µας. Αυτή είναι µια σηµαντική διαφορά µας σε σχέση µε τα παραδοσιακά κόµµατα στην Ευρώπη.
Πόλος έλξης για νέους το Βολτ Ελλάδας
Ο συµπρόεδρος Βολτ Ελλάδας Νίκος Φουρναράκης αναφερόµενος στην παρουσία του κόµµατος στη χώρα µας, τόνισε ότι αν και το Βολτ Ελλάδας έχει συµπληρώσει µόλις έναν χρόνο ζωής διαθέτει πάνω από 500 µέλη κι είναι το 4ο σε δυναµικότητα µελών Βολτ στην Ευρώπη. «Αυτό όµως που είναι πρωτόγνωρο σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι ότι το 80% των µελών µας είναι κάτω των 43 ετών», ανέφερε ο κ. Φουρναράκης και πρόσθεσε ότι η διαφορά του Βολτ από τα παραδοσιακά κόµµατα είναι ότι σε αυτό «τα µέλη αισθάνονται ότι είναι ενεργά και συνδιοαµορφώνουν τις θέσεις του τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Volt Europa έχουµε το country council στο οποίο εκπροσωπούνται όλες οι χώρες που έχουν Βολτ µε έναν άνδρα και µια γυναίκα και σε αυτό παίρνονται σηµαντικές αποφάσεις, ενώ ανταλλάσσονται και καλές πρακτικές. Το σηµαντικό είναι ότι εµείς ξαναπιάνουµε την πολιτική από εκεί που έχει νόηµα. Την πολιτική στο πεζοδρόµιο και τις γειτονιές και την προσωπική συνοµιλία µε τον κόσµο κι όχι κάνοντας πολιτική µέσα από τις νέες τεχνολογίες».
Ως προς τη θεσµική εκπροσώπηση του Βολτ ο κ. Φουρναράκης επεσήµανε ότι το κόµµα έχει εκλεγµένους 3 βουλευτές και 2 γερουσιαστές στην Ολλανδία, 3 βουλευτές στη Βουλγαρία και πάνω από 130 αυτοδιοικητικούς σε χώρες της Ευρώπης.
«Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα συµµετείχαµε µε 25 υποψήφιους κι εκλέξαµε 3 στην Αθήνα µε τον συνδυασµό του ∆ούκα και τον Νίκο Νηφούδη που εκλέχθηκε στο ∆ήµο Πυλαίας – Χορτιάτη αξιωµατική αντιπολίτευση», σηµείωσε ενώ επεσήµανε ότι στις επερχόµενες ευρωεκλογές το Βολτ Ελλάδας θα συµµετέχει µε θέσεις που ίδιες µε εκείνες που θα εκπροσωπηθούν από όλα τα Βολτ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών καθώς θα αποτελούν προϊόν συνδιαµόρφωσης.