Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Φρένο ή γκάζι στην αντίληψη του χρόνου;

«Είδες πέρασε κιόλας ο Γενάρης».
Συνηθισµένη κουβέντα καφενείου.

Η λειτουργία µιας συνεκτικής κοινωνίας απαιτεί η συλλογική της συνείδηση να καθορίζει λειτουργίες, ρόλους και χρόνους.
Αν δεν επικρατεί η συλλογική συνείδηση, τότε επικρατεί ανοµία.
Είναι όταν κάποιοι αδυνατούν να µπουν σε ρόλους και να λειτουργήσουν στους απαιτούµενους χρόνους.
Μια ρίζα της ανοµίας είναι η διαφορετική θέαση των αλλαγών. Κάποιοι υιοθετούν αλλαγές µε ταχύτητα, άλλοι µένουν πίσω κι άλλοι παρατηρούν το χρόνο και τις εξελίξεις αδιάφοροι.
Νοµοτελειακά, οι κυρίαρχοι στο χρόνο, κυριαρχούν στη ζωή την δική τους και των άλλων.
Στο σηµείωµα παραθέτω ορισµένες επιρροές που έχει στη ζωή µας η διαφορετική αντίληψη του χρόνου.

Φρένο, γκάζι…

Ναρκωτικές ουσίες, όπως κάνναβη και µαριχουάνα επηρεάζουν τα ρολόγια του σώµατός µας. Άτοµα που έλαβαν µέρος σε πειράµατα δήλωσαν ότι ένιωθαν το χρόνο να σταµατάει.
Οι εθελοντές ανέφεραν επίσης µια περίεργη αποσύνδεση µεταξύ των σκέψεων τους και των χρόνων αντίδρασης. Σαν να άρχισαν να κινούνται τα χέρια τους πριν ο εγκέφαλός τους δώσει την εντολή.
Τα άτοµα που κάνουν χρήση κάνναβης λιγότερο συχνά µπορεί να είναι πιο επιρρεπή στο φαινόµενο της διαστολής του χρόνου από ότι οι τακτικοί χρήστες του ναρκωτικού.
Άλλες έρευνες έδειξαν ότι το είδος µαριχουάνας που χρησιµοποιεί ένα άτοµο µπορεί να έχει αντίκτυπο στον τρόπο που βιώνει το πέρασµα του χρόνου. Σε ορισµένες περιπτώσεις τον επιταχύνει, αντί να τον επιβραδύνει.

Με µικρή ταχύτητα…

Όλοι έχουµε αισθανθεί ότι ο χρόνος σέρνεται κατά την διάρκεια κρίσεων και δύσκολων περιόδων. Μέχρι πρόσφατα υπήρχε ελάχιστη επιστηµονική κατανόηση του πώς οι συναισθηµατικές µας καταστάσεις επηρεάζουν την αντίληψή µας για το χρόνο. Ερευνητές στο Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνια, ερεύνησαν εάν οι συναισθηµατικές διακυµάνσεις διαµορφώνουν τις αναµνήσεις των ανθρώπων για το χρόνο των γεγονότων. Οι ερευνητές χρησιµοποίησαν ερωτηµατολόγια για να αξιολογήσουν την τάση κάθε συµµετέχοντα να βλέπει τα πράγµατα αρνητικά.
Τα άτοµα µε υψηλότερες αρνητικές βαθµολογίες ανέφεραν ότι ο χρόνος περνούσε πιο αργά κατά την διάρκεια εναλλαγής από ένα ουδέτερο σε ένα αρνητικό ερέθισµα.
Γνωρίζουµε ότι η προσκόλληση σε αρνητικά γεγονότα συνδέεται µε το άγχος και την κατάθλιψη. Έτσι αν ένα άτοµο αναφέρει ότι ο χρόνος του κυλάει αργά µπορεί να είναι πρώιµο προειδοποιητικό σηµάδι άγχους ή κατάθλιψης.

Ο χρόνος των ειδικών

Τρεις πανεπιστηµιακοί περιγράφουν καθηµερινές εµπειρίες τους…
Είµαι πιο σιωπηλός εσωτερικά από ό,τι πίστευα. Η εσωτερική οµιλία είναι ένα απίστευτα χρήσιµο πράγµα, κι είµαι πολύ χαρούµενος που ηρεµώ όταν θέλω.’
Έχω φανταστική µνήµη για ότι παρατηρώ. Όσο περισσότερα πράγµατα βγαίνω έξω και κάνω, τόσο περισσότερες εικόνες έχω στη µνήµη µου. Με ηρεµία τις αναπολώ, τις συσχετίζω για να εφεύρω νέα πράγµατα.’
Είχα την τάση να ερµηνεύω αρνητικά τις σωµατικές αισθήσεις και να έχω µια υπέρ-επαγρύπνηση. Έµαθα να χαλαρώνω και ενώ φορούσα ρολόι δεν το φοράω πια.’

Κι αν ζούσαµε στον Άρη;

Ας δούµε την αστεία όψη του θέµατος. Πως θα ενεργούσαµε, αφού µια µέρα του Άρη είναι µεγαλύτερη από µία στη Γη;
Ας δούµε 3 ‘‘περίεργες’’ προτάσεις…
∆ιατηρούµε τις ώρες της Γης και ακολουθούµε τη Ρωµαϊκή παράδοση, τα Saturnalia, που χρησιµοποιείται για την ευθυγράµµιση των σεληνιακών και ηλιακών ετών. Αυτό σηµαίνει ότι για 40 λεπτά κάνουµε πάρτι στο τέλος κάθε Αρειανής ηµέρας.
Σε βιβλία επιστηµονικής φαντασίας οι άποικοι του Άρη χρησιµοποιούν γήινα ρολόγια, µε την διαφορά ότι, τα µεσάνυχτα, τα ρολόγια σταµατούν για 39 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα (η επιπλέον διάρκεια µιας Αρειανής ηµέρας) και µετά ξεκινούν.
Θα χωρίζαµε τις 24,6 ώρες της Αρειανής µέρας σε 3 ίσα µέρη Το ένα για δουλειά, το δεύτερο για ξεκούραση και, τέλος, µια περίοδος παιχνιδιού.

Στα Χανιά

Βρέθηκα προ ηµερών, στον χώρο συναλλαγών µιας τράπεζας στα Χανιά. Παρά το γεγονός ότι είχα κλείσει ραντεβού αναγκάστηκα να περιµένω 30 λεπτά πριν αρχίσει η εξυπηρέτησή µου.
Ο λόγος;
Οι µεγάλες ηλικιακές διαφορές των πελατών και οι ανισότητές τους στην ικανότητα χειρισµού των αυτόµατων µηχανηµάτων.
Ήταν σαν να υπήρχαν 15 διαφορετικά ρολόγια στο χώρο και κανένα δεν συµβάδιζε µε το ρολόι του τοίχου.
Μια απόλυτα φυσιολογική κατάσταση. Γνωρίζουµε ότι ο χρόνος τρέχει γρηγορότερα για τις µεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό εκδηλώνεται µε ανυποµονησία ή µε σχόλια του τύπου ‘Είδες πέρασε κιόλας ο Γενάρης’.

Συµπερασµατικά

Αδικαιολόγητο φρένο ή γκάζι στην αντίληψη του χρόνου είναι προάγγελος δεινών για τα άτοµα και την κοινότητα τους.
Η εκπαίδευση στην τήρηση χρονοδιαγραµµάτων προσθέτει πλούτο στην κοινότητα.
Απαιτείται αυτό-πειθαρχία για να αντιµετωπίζει κάποιος τις συµπεριφορές που προκύπτουν από την διαφορετική αντίληψη του χρόνου.
Οι κυρίαρχοι στο χρόνο, είναι ευτυχείς, κυριαρχούν στη ζωή τους και στις ζωές των άλλων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα