Τα εμβόλια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην ελληνική και την παγκόσμια αγορά είναι ασφαλή, δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες και έχουν προσφέρει σημαντικό όφελος στη δημόσια υγεία αυξάνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης και για αυτό πρέπει όλοι να ακολουθούμε το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας.
Tο παραπάνω επεσήμανε ο παιδίατρος Μάριος Δέτσης στην ομιλία του στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΣΥΦΑΧ στις Μουρνιές. Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του διότι η τάση άρνησης εμβολίων που εμφανίστηκε πρόσφατα και στη χώρα μας έχει ως αποτέλεσμα να επανεμφανίζονται επιδημίες με θανατηφόρα κρούσματα σε ασθένειες που που εδώ και δεκαετίες ήταν σε απόλυτο έλεγχο.
Στην ομιλία του ο κ. Δέτσης αντέκρουσε με τεκμηριωμένες μελέτες τα επιχειρήματα που στρέφονται εναντίον του εμβολιασμού και αποδίδουν λανθασμένα σε αυτόν κάποιες παρενέργειες σε νοσήματα. Στη συνέχεια εστίασε στο ελληνικό πρόγραμμα εμβολιασμού που το χαρακτήρισε από τα πλουσιότερα τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκόσμια.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων Εμμανουήλ Κατσαράκης επεσήμανε ότι και οι ανασφάλιστοι δικαιούνται εποχικό εμβολιασμό αρκεί να έχουν ΑΜΚΑ. «Απλά πρέπει να απευθύνονται σε δημόσιες δομές όπως τα Νοσοκομεία, τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά Ιατρεία», όπως εξήγησε.
Ο κ. Κατσαράκης αναφέρθηκε και στις πολύπλευρες υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρουν τα φαρμακεία τα οποία εκτός από την καθοριστική συμβολή στην ασφάλεια διακίνησης του φαρμάκου, φιλοδοξούν να έχουν επικουρικό ρόλο σε υπηρεσίες -χωρίς να υπεισέρχονται βέβαια στον τομέα των Ιατρικών πράξεων.
«Οι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει το φαρμακείο είναι στον τομέα της πρόληψης, στους εμβολιασμούς, στην θεραπευτική συμμόρφωση, στις εκστρατείες διακοπής καπνίσματος, καταπολέμησης της παχυσαρκίας, στην αποτελεσματική διαχείριση των χρόνιων παθήσεων και στην βελτίωση υγιεινού τρόπου ζωής» εξήγησε, προσθέτοντας πως «ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να μπουν σε διαδικασία αναγνώρισης όλων αυτών και την έναρξη θεσμοθέτησης των υπηρεσιών αυτών στο φαρμακείο, στοχεύοντας στην ποιοτική, κοινωνική και επιμορφωτική αναβάθμιση και αξιοποίηση του Φαρμακοποιού».
Να προσθέσουμε τέλος ότι στην Γενική Συνέλευση αναλύθηκαν επίσης συνδικαλιστικά θέματα για το επάγγελμά του φαρμακοποιού καθώς και θέματα ανάπτυξης και εξέλιξης των εφαρμογών eΔΑΠΥ για τα αναλώσιμα και e-syntagografisi για τα φάρμακα. Κεντρικός ομιλητής σε αυτό το θέμα ήταν ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς.