Να περιορίσει τις μακροχρόνιες δικηγορικές αποχές επιχειρεί ουσιαστικά το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς προσανατολίζεται στο να θέσει συνταγματικές ενστάσεις για την αποχή διαρκείας, που ξεκίνησε από την αρχή του έτους, με αφορμή τις αντιδράσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με αφορμή αιτήσεις ακύρωσης κατά της αποχής, που υπέβαλαν διάφοροι δικηγόροι, υποστηρίζοντας ότι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από οικονομικής πλευράς, η Ολομέλεια ΣτΕ υιοθετώντας και παλιότερες θέσεις της δέχεται ότι ο χρόνος της αποχής δεν μπορεί να είναι μακρύς.
Για να προχωρήσει στον έλεγχο των συγκεκριμένων αιτήσεων, μολονότι στρέφονταν κατά αποφάσεων για αποχή που είχαν μικρή διάρκεια, συνήθως 7 ή 10 ημερών (αφού είχαν ληφθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία και ανανεώνονταν εκ των υστέρων με νεότερες αποφάσεις της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων), το ΣτΕ δέχεται ουσιαστικά ότι οι ανανεούμενες αυτές αποχές οδηγούν στην πράξη σε αποχή διαρκείας, όπως υποστήριζαν και οι προσφεύγοντες.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε απόφαση που θα εκδώσει σύντομα το ΣτΕ, θα τίθεται ζήτημα νομιμότητας της μακρόχρονης δικηγορικής αποχής, με αποδοχή των απόψεων της νομολογίας που έχει χαραχθεί από 20ετίας. Σύμφωνα με αυτήν, οι αποφάσεις των δικηγορικών συλλόγων που κηρύσσουν αποχή των μελών τους από την άσκηση των καθηκόντων τους δεν αντίκεινται κατ’ αρχάς στο Σύνταγμα, αλλά υπόκεινται σε περιορισμούς που επιβάλλουν οι διατάξεις της Συνθήκης της Ρώμης και του Συντάγματος, που κατοχυρώνουν τη δίκαιη δίκη, τη δικαστική προστασία των πολιτών και το δικαίωμά τους να υπερασπίζουν τις υποθέσεις τους με δικηγόρο της επιλογής τους, την επαγγελματική ελευθερία αλλά και το δικαίωμα για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας.
Οι περιορισμοί
Οι περιορισμοί που δημιουργούν οι συνταγματικές διατάξεις ανάγονται στον χρόνο που μπορεί να διαρκέσει μια αποχή, ο οποίος πρέπει να είναι βραχύς εν όψει των διακυβευόμενων συμφερόντων, καθώς και στη φύση της απόφασης για αποχή που δεν μπορεί να γεννά πειθαρχική ευθύνη για τα μέλη του συλλόγου που δεν συμμορφώνονται.
Σημειώνεται ότι τα ποινικά τμήματα του Αρείου Πάγου προχώρησαν σε κάποιες περιπτώσεις στην εκδίκαση αναιρέσεων, αποκρούοντας τα αιτήματα αναβολής λόγω της αποχής, κρίνοντας ότι δημιουργούνταν κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων και ότι σε αυτές τις περιπτώσεις έχει προβάδισμα η ανάγκη απονομής της δικαιοσύνης.
ΠΗΓΗ: Ethnos.gr