Φιλόδοξο το πρόγραμμα της Ε.Ε. που αφορά την λήψη φρούτων, λαχανικών και γάλακτος από τα παιδιά στα σχολεία και για το προσεχές χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση των σχολείων γύρω από θέματα διατροφής των παιδιών που περιλαμβάνονται σε αυτά και κατ’ επέκτασιν την εκπαίδευσή τους στην υγιεινό τρόπο ζωής.
Η Κομισιόν δείχνει με τις ενέργειές αυτές ότι θέλει να συμβάλλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της περιθωριοποίησης των παιδιών, οι γονείς των οποίων δεν βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση για να τους παρέχουν τα απαραίτητα στο σχολείο, αλλά και να μυήσει τους μαθητές στην σωστή και υγιεινή διατροφή, βοηθώντας τα αποτελεσματικά από τα πρώτα τους βήματα στην ζωή.
Εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρη την ΕΕ λοιπόν θα λάβουν και πάλι γάλα, φρούτα και λαχανικά στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ για τα σχολεία την περίοδο 2019-2020.
Τα στοιχεία από την προηγούμενη περίοδο εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος δείχνουν ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά στο σχολείο με την σίτιση και διατροφή μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, λαμβανομένου υπόψιν του πολύ μεγάλου αριθμού των ωφελούμενων παιδιών.
Πράγματι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κατά το σχολικό έτος 2017-2018, περισσότερα από 20 εκατομμύρια παιδιά σε όλη την ΕΕ ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα.
Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε η κατανομή του προϋπολογισμού των προγραμμάτων της ΕΕ για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία στα κράτη μέλη για το σχολικό έτος 2019-2020.
Συνολικά θα διατεθούν 145 εκατ. ευρώ για φρούτα και λαχανικά και 105 εκατ. ευρώ για γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το πρόγραμμα διανομής συμπληρώνεται από μέτρα για την εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τη γεωργία και για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής.
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η Κομισιόν δημοσίευσε επίσης έκθεση αξιολόγησης, σύμφωνα με την οποία κατά το σχολικό έτος 2017-2018 συμμετείχαν στο πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία περίπου 159.000 σχολεία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διανεμήθηκαν 255.500 τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών και 178 εκατ. λίτρα γάλακτος σε παιδιά στην Ευρώπη, χάρη σε κονδύλια άνω των 182 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Οι αριθμοί αυτοί μπορεί να δείχνουν μεγάλοι, εντούτοις υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη. Στην Ελλάδα δεν πάει πολύς από τότε που πολλοί μαθητές λιποθυμούσαν στα σχολεία από την ασιτία, εν μέσω μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης που μάστιζε την χώρα. Πολλά από αυτά τα προβλήματα υφίστανται ακόμη.
Οι χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία πρέπει να ενημερώνουν την Κομισιόν πριν από το τέλος Ιανουαρίου υποβάλλοντας αίτημα στήριξης. Η ενδεικτική κατανομή του προϋπολογισμού της ΕΕ σε κάθε κράτος – μέλος βασίζεται στον αριθμό των μαθητών σε κάθε χώρα και, για το γάλα, στην απορρόφηση του προηγούμενου προγράμματος. Οι εθνικές αρχές είναι ελεύθερες να μεταφέρουν ποσοστό (20 %-25 %) του προϋπολογισμού που έχει διατεθεί από τον ένα τομέα στον άλλο. Μπορούν επίσης να γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους να δαπανήσουν ποσό υψηλότερο από αυτό της αιτούμενης ενίσχυσης, εφόσον άλλα κράτη – μέλη δεν επιθυμούν να απορροφήσουν το σύνολο του κονδυλίου τους.
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Επιπλέον, τα κράτη – μέλη μπορούν να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών προϊόντων που θα λάβουν τα παιδιά και των θεμάτων των εκπαιδευτικών μέτρων που θα εφαρμόσουν. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να συμπληρώσουν τα κονδύλια της ΕΕ με εθνικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση του προγράμματος.
Η επιλογή των προϊόντων που διανέμονται, βασίζεται σε παραμέτρους που αφορούν την υγεία και το περιβάλλον, την εποχικότητα, την ποικιλία και τη διαθεσιμότητα. Τα κράτη – μέλη μπορούν να ενθαρρύνουν τις τοπικές ή περιφερειακές αγορές, τα βιολογικά προϊόντα, τις βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού, τα περιβαλλοντικά οφέλη, τα συστήματα ποιότητας για τα γεωργικά προϊόντα.
Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά αφενός αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, και αφετέρου εξασφαλίζουν μια υγιεινή διατροφή που τόσο την χρειάζονται για το υπόλοιπο της ζωής τους.