Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, 2025

Φρούτο του δράκου: Μια εναλλακτική καλλιέργεια στα Χανιά

Εναλλακτική καλλιέργεια µε προοπτικές  αποτελεί το φρούτο του δράκου (dragon fruit ή pitaya) που τα τελευταία χρόνια απασχολεί έντονα πολλούς παραγωγούς. Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που µέσα από τις σελίδες των “Χ.ν.” είχαµε παρουσιάσει κάποιες πρώτες οργανωµένες προσπάθειες παραγωγών να καλλιεργήσουν στα Χανιά το υποτροπικό αυτό φυτό.

Προσπάθειες, που έγιναν πολύ περισσότερες τελευταία µε αποτέλεσµα να βλέπουµε ακόµα και στη λαϊκή αγορά των Χανίων την περίοδο από την Άνοιξη µέχρι το Φθινόπωρο να πουλιούνται φρούτα του δράκου.

Η κα Θηρεσία Τερέζα – Τζατζάνη, ερευνήτρια στο “Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών” του ΕΛΓΟ-∆ήµητρα µε ειδίκευση στα υποτροπικά γνωρίζει καλά αυτές τις καλλιέργειες και µας εξηγεί ότι «υπάρχει ενδιαφέρον από παραγωγούς ή από εν δυνάµει παραγωγούς που θέλουν να εγκαταστήσουν αυτήν την καλλιέργεια στο χωράφι τους.»

Η ερευνήτρια συµβουλεύει κατά καιρούς παραγωγούς για το τι πρέπει να προσέξουν αν επιθυµούν να φυτέψουν στο χωράφι τους το φρούτο του δράκου.

«Όλες οι υποτροπικές καλλιέργειες τα τελευταία χρόνια έχουν µια άνοδο στην Ελλάδα και στην Κρήτη και από πλευράς αποδοχής από τους καταναλωτές, αλλά και από τους παραγωγούς. Για τους παραγωγούς, αιτία είναι  οι υψηλές τιµές που έχει το προϊόν τους  αλλά και το σχετικά µικρό κόστος παραγωγής. Tο Dragon fruit είναι µια από αυτές, θα µπορούσε να είναι µια εναλλακτική καλλιέργεια στην περιοχή µας όχι φυσικά αντικαθιστώντας βασικές καλλιέργειες» επισηµαίνει η κα Τζατζάνη.

Ρωτάµε την ερευνήτρια για τις προϋποθέσεις πάνω στις οποίες θα µπορούσε να καλλιεργηθεί το συγκεκριµένο φρούτο. «Καταρχήν, είναι κάκτος που προέρχεται από τις περιοχές του Μεξικό και της Ν. Αµερικής. Αυτό σηµαίνει ότι θέλει ζεστό κλίµα, δεν θέλει όµως τόση υγρασία όσο έχει η περιοχή των Χανίων εποµένως χρειάζεται προστασία. Ως κάκτος της τροπικής ζώνης θα πρέπει να φροντίσουµε για να αντιµετωπίσει την έντονη ηλιοφάνεια. Θα πρέπει δηλαδή να είναι υπό κάλυψη, είτε σε κάποιο “διχτυοκήπιο”. Ο παραγωγός οφείλει  να φροντίζει ώστε να στραγγίζει το έδαφος και να µην υπάρχει σταθερό νερό. Επίσης θα ήταν καλό να κάνει αναβαθµίδες. Οι χειµερινές θερµοκρασίες των Χανίων δεν αποτελούν πρόβληµα» απαντάει η ερευνήτρια.

Άλλα βασικά χαρακτηριστικά του dragon fruit:

• Ανθίζει το Μάρτιο και µπορούν να ακολουθήσουν 5-6 ανθοφορίες, καρπόδεση και συγκοµιδές µέχρι και το Νοέµβριο.

• Χρειάζονται δύο ποικιλίες στον ίδιο αγρό για να υπάρχει καλύτερη επικονίαση

• Στις περιοχές καταγωγής του η επικονίαση γίνεται απο νυχτόβιους οργανισµούς – έντοµα. Στα µέρη µας συνήθως χρειάζεται επικονίαση µε το χέρι, µια διαδικασία όχι ιδιαίτερα δύσκολη που απαιτεί όµως κάποια χρόνο.

Αυτό πάντως που διαπιστώνεται είναι πως ότι υπάρχει ζήτηση στην τοπική αγορά και από τους  Έλληνες καταναλωτές, ενώ όπως σηµειώνει η κ. Τζατζάνη «υπάρχει µεγάλο ενδιαφέρον και από τα ξενοδοχεία που το χρησιµοποιούν ως ντεκόρ, από εστιατόρια, καταστήµατα στην Αθήνα, ενώ και οι   τουρίστες το γνωρίζουν πολύ καλά και τους αρέσει να αγοράσουν φρούτα  που παράγονται στην περιοχή που επισκέπτονται».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα