Όλο και πιο συχνά εμφανιζόμενος όρος έχει καταντήσει να είναι η ελληνική λέξη «κολοτούμπα», την οποία μετά τα ισπανικά ΜΜΕ υιοθετούν και τα βρετανικά.
Ούτε ένας μήνας δεν έχει συμπληρωθεί από την ημέρα που η El Pais, σχολιάζοντας τη στάση του καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόντ, μίλησε για «kolotoumba» παραλληλίζοντας την πολιτική του με εκείνη του έλληνα πρωθυπουργού στο δημοψήφισμα του 2015. Μετά την El Pais, σειρά έχουν οι Financial Times (FT) που φέρνουν ξανά τη λέξη στο προσκήνιο, σε μια περίοδο που έχουν κλιμακωθεί οι συνομιλίες για το Brexit.
Την ώρα που επικριτές της βρετανίδας πρωθυπουργού την εγκαλούν για ασαφές πλάνο, οι FT σε δημοσίευμά τους διερευνούν κατά πόσο η Τερίζα Μέι μπορεί να μιμηθεί τον ελληνα πρωθυπουργό. Το άρθρο, μάλιστα, τιτλοφορείται «Μαθήματα από την Ελλάδα για τους διαπραγματευτές του Brexit».
»Ο όρος kolotoumba έγινε της μόδας το 2015, μετά τις τακτικές του Αλέξη Τσίπρα, του κάποτε ριζοσπαστικού αριστερού πρωθυπουργού της Ελλάδας. Αφού επέμεινε για μήνες ότι δεν θα υποχωρήσει έναντι των δανειστών, ο κ. Τσίπρας έκανε τούμπα και αποδέχθηκε μια επείγουσα οικονομική διάσωση, της οποίας οι όροι ήταν πιο αυστηροί από εκείνους που του είχαν προταθεί στην αρχή», γράφουν οι Financial Times.
Όπως αναφέρουν, σε ελληνοβρετανικό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο οι συμμετέχοντες κατέληξαν να αντιπαρατίθενται στο εξής: «αν μια “kolotoumba” είναι πιθανή στην περίπτωση του Brexit. Θα ήταν εύλογο, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016, η Βρετανία να μην φύγει από την ΕΕ;»
Αφήνοντας αιχμές για την στροφή της ελληνικής κυβέρνησης, οι FT σημειώνουν ότι για τη Βρετανία «μια “kolotoumba” θα απαιτούσε από πολλούς πολιτικούς στο Ουέστμινστερ να αναλάβουν το ρίσκο να αρνηθούν να αποδεχθούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ένα σίγουρα θα πυροδοτούσε το χάος στους Συντηρητικού».
Σε δημοσκόπηση του YouGov, που παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα, φαίνεται ότι το 53% πιστεύει πως η ψήφος υπέρ του Brexit είναι λάθος και το 47% πως είναι σωστή.
Πρώτη φορά διαπιστώνεται προβάδισμα έξι μονάδων για το «όχι» στο Brexit. Η διαφορά αυτή δίνει και την αφορμή στην βρετανική εφημερίδα να διατυπώσει τον προβληματισμό της σχετικά με ενδεχόμενη ανατροπή των σχεδίων της Μέι, που θα θυμίζει εκείνη του Αλέξη Τσίπρα. Οι Financial Times εστιάζουν στην όλο και αυξανόμενη δυσαρέσκεια του κόσμου για τους χειρισμούς του Brexit από την κυβέρνηση των Συντηρητικών.
ΠΗΓΗ: in.gr
΄Μονο οι αρχαιοι υμων προγωνοι μπορουσαν να δηνουν ιδεες στους λαους΄΄Λεω να τους μυνησωμε για κλοπη πνευματικων δικαιωματων