Οι μαντινάδες και τα ριζίτικα αποτελούν διαχρονικά το “ευαγγέλιο” των Κρητικών. Μέσα σ’ αυτές τις ρίμες, βρίσκει κανείς τις “συμπαντικές” αρετές τούτου του νησιού· την πίστη, την τιμιότητα, τη φιλία, τη συντροφικότητα, την εγκαρτέρηση.
Με τις αρετές αυτές γράφτηκε ο αξιακός κώδικας του νησιού, με τον οποίο γαλουχήθηκαν προσωπικότητες που χάραξαν τον ρου, όχι μόνο της τοπικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας, καθείς από το μετερίζι του. Άνθρωποι που έδωσαν κι εκείνοι -όπως όλοι μας- τη μάχη με τις επιθυμίες και τα πάθη τους και βγήκαν νικητές· πρόκοψαν και μαζί τους όλοι εμείς σήμερα που καμαρώνουμε για μια τεράστια κληρονομιά, ιστορική και πολιτισμική.
Κι έρχεται η μαύρη επικαιρότητα των τελευταίων ημερών να επισημάνει ότι εδώ κι αρκετά χρόνια, στην Κρήτη έχουμε λοξοδρομήσει. Ξεκρεμάσαμε το φυλαχτό των αξιών και δέσαμε στον λαιμό μια ολόχρυση καδένα. Το… πολυτραγουδισμένο μαύρο πουκάμισο, δεν έχει πια στάμπες από πένθιμα δάκρυα, μα κυρίως λεκέδες από ξενόφερτα οινοπνευματώδη.
Το μεγαλύτερο όμως κακό, δεν έγινε σε επίπεδο συμβολισμών, αλλά ουσίας. Ας αναρωτηθούμε, πόσο εύπεπτος έχει γίνει ο πόνος και η απώλεια της ανθρώπινης ζωής σήμερα; Πόσο εύκολα “μιλάνε τα όπλα”, πόσο εύκολα “δικαιολογούμε” ή συγχωρούμε παραβατικές συμπεριφορές. Πόσο συνηθίσαμε στα τροχαία εγκλήματα από μεθυσμένους ή “ραλίστες”, στους τραμπουκισμούς, στις καταχρήσεις ανηλίκων;
Τελικά πόσο περήφανοι μπορούμε να νιώθουμε που όλο και περισσότερο ο τόπος μας μυρίζει φθηνό ουίσκι και μπαρούτι;