Για το Φθινόπωρο πηγαίνει η εκδίκαση της υπόθεσης της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωµένων “Αγία Σκέπη”. Η υπόθεση επρόκειτο να δικαστεί στο Εφετείο Κρήτης στις 29 Μαΐου ωστόσο µετά από βούλευµα του Αρείου Πάγου η δίκη θα γίνει στο Τριµελές Εφετείο Κακουργηµάτων Αθηνών.
Σύµφωνα µε πληροφορίες των “Χ.ν.” η υπόθεση έχει διαγραφεί από τα πινάκια του Εφετείου Κρήτης και έχουν σταλεί από την εισαγγελία ανακλητικά έγγραφα των κλήσεων σε όλους τους κατηγορούµενους και τους µάρτυρες.
Η υπόθεση θα επαναπροσδιοριστεί ως προς την πρώτη δικάσιµο της το επόµενο διάστηµα καθώς θα σταλούν νέες κλήσεις στους κατηγορούµενους και στους µάρτυρες αυτή τη φορά από την Εισαγγελία Εφετών Αθήνας . Η νέα κλήση αναµένεται να γίνει µέσα στο καλοκαίρι µε πιθανότερη ηµεροµηνία διεξαγωγής της δίκης τους µήνες Σεπτέµβρη- Οκτώβρη στην Αθήνα.
Αξιοσηµείωτο είναι πως µόνο 80 είναι οι µάρτυρες που έχει καλέσει η εισαγγελία και αν προστεθούν σε αυτούς και οι µάρτυρες της υποστήριξης της κατηγορίας και της υπεράσπισης ο συνολικός τους αριθµός υπολογίζεται ότι θα φτάσει τους 150, ενώ θα απαιτηθούν τουλάχιστον 40-50 συνεδρίες όπως εκτίµησαν στα “Χ.ν.” έµπειροι νοµικοί.
Κατηγορούµενοι στην υπόθεση είναι έξι άτοµα, οι δύο ιδιοκτήτριες της ΜΦΗ, δύο γιατροί της µονάδας και δύο εργαζόµενοι µε τις βασικές κατηγορίες να αφορούν την:
•∆ιεύθυνση εγκληµατικής οργάνωσης
• Συγκρότηση εγκληµατικής οργάνωσης,
• Ενταξη και συµµετοχή σε εγκληµατική οργάνωση
• Ανθρωποκτονίας από πρόθεση και δη µε ενδεχόµενο δόλο, σε ήρεµη ψυχική κατάσταση, τελεσθείσα µε πράξεις και µε παραλείψεις, κατά συρροή, τετελεσµένη και κατά συναυτουργία, στο πλαίσιο συσταθείσας εγκληµατικής οργάνωσης.
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΡΗΤΗ
Στην αναφορά της η Εισαγγελέας Εφετών Κρήτης αναφέρονταν στις δυσκολίες του να γίνει η δίκη στο Εφετείο Κρήτης καθώς σε αυτό υπηρετούν µόνο 6 Εφέτες και υπάρχει µια διαθέσιµη αίθουσα κάτι που πρακτικά σηµαίνει πως για όλο το διάστηµα της εκδίκασης της υπόθεσης οι υπόλοιπες δίκες θα περιοριστούν στο ελάχιστο και θα διεξάγονται µε µεγάλες καθυστερήσεις και προβλήµατα.
Επίσης η εισαγγελέας Εφετών Κρήτης έβαζε και το ζήτηµα των εντάσεων και των οξύνσεων που πιθανόν να προέκυπταν αν η δίκη γίνονταν στα Χανιά σηµειώνοντας πως : «Στην υπό διερεύνηση αναφορά εκτίθεται, (πλην των θεµάτων που αναλύουν τις δυσλειτουργίες του Εφετείου Κρήτης, στα οποία εκ παραλλήλου παραπέµπω), καθ’ όσον αφορά στο αµιγές αντικείµενο της δηµοσία ασφαλείας και τάξεως, ότι η υπόθεση έλκει το ενδιαφέρον πλήθους πολιτών, η ευρύτης των οποίων, υπερβαίνει κατά πολύ τον κύκλο συγγενών των 32 τροφίµων του ιδρύµατος, ήδη θανόντων και φεροµένων ως θυµάτων, εκτός όµως από τους ανωτέρω άµεσα ή έµµεσα ενδιαφεροµένους, αναµένεται ότι µεγάλος αριθµός ιδιωτών, εξ αιτίας και της µείζονος προβολής, που έχει δοθεί, θα προσέλθει κατά τη διάρκεια της δίκης, µε επακόλουθο τη δυσχέρανση της οµαλής και απροσκόπτου διεξαγωγής της, σε όλο το διάστηµα που θα κρατήσει και ευλόγως πιστεύεται ότι είναι µακρό.
Συναφώς και οι κατηγορούµενοι διαθέτουν εκτεταµένο δίκτυο γνωριµιών στην τοπική κοινωνία, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση ότι η παρουσία των φίλα προς αυτούς διακειµένων προσώπων, δεν θα µείνει απαρατήρητη, αλλά θα προκληθούν συνθήκες ενέχουσες τον κίνδυνο εντάσεων και οξύνσεων, µεταξύ των διηρηµένων σε αντίρροπες πλευρές, µελών του ακροατηρίου ή και της εκτός αιθούσης συναθροίσεως ατόµων, έχουσες ως συνέπεια την ανάκυψη και ετέρας εστίας κινδύνου σχετικά µε την απερίσπαστη πρόοδο της διαδικασίας. Όθεν η παρούσα αναφορά είναι βάσιµη και πρέπει να γίνει αποδεκτή».