Σε όξυνση του προβλήματος των εξαρτήσεων οδήγησαν οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας καθώς εντάθηκε η εργασιακή ανασφάλεια, η φτώχεια και η αβεβαιότητα που λειτουργούν ως κοινωνικό υπόστρωμα για τη χρήση ουσιών.
Στο μεταξύ, το αίτημα του παραρτήματος Χανίων του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών
(ΕΣΥΝ) για την παροχή στέγης προκειμένου να φιλοξενηθεί το παράρτημα φαίνεται να πέφτει στο “κενό” αφού, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Παραρτήματος, ούτε ο Δήμος Χανίων, ούτε η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων δεν έχουν ανταποκριθεί θετικά.
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ
«Στο πλαίσιο της πανδημίας επιδεινώθηκε η κατάσταση των εξαρτήσεων γιατί εντάθηκαν οι παράγοντες που αποτελούν το κοινωνικό υπόστρωμα της χρήσης ουσιών και των εξαρτήσεων: η φτώχεια, η ανασφάλεια και η έλλειψη οράματος», σημείωσε, μιλώντας στα “Χ.ν.” ο γραμματέας του Παραρτήματος Μιχάλης Φραγκομιχελάκης. Σημείωσε, δε, ότι στο πλαίσιο αυτό παρατηρείται και μια αύξηση του αριθμού των εξαρτημένων ατόμων που εγκαταλείπουν τα προγράμματα απεξάρτησης ή υποτροπιάζουν αλλά και μελών των οικογενειών τους που συμμετέχουν σε αντίστοιχα προγράμματα υποστήριξης της προσπάθειας για απεξάρτηση των δικό τους ανθρώπων.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
Πάντως, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος του ΕΣΥΝ, Γιώργος Τσαουσάκος, σημαντικές ελλείψεις εντοπίζονται και στις δομές απεξάρτησης. Ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα που είναι απαραίτητα για την θεραπευτική και προληπτική δράση που αναπτύσσουν.
«Δυστυχώς η Πολιτεία δεν βοηθάει. Αντίθετα με κάποιες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου υπονομεύει τις δομές, όπως είδαμε να συμβαίνει με τον διορισμό του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ που ανέτρεψε όλο το μοντέλο λειτουργίας του Κέντρου», τόνισε ο κ. Τσαουσάκος.
Ειδικότερα για τα Χανιά αναφέρθηκε στην άρνηση του Δήμου να στηρίξει το αίτημα για την παροχή στέγης στο Παράρτημα του ΕΣΥΝ Χανίων, αίτημα που παραμένει αναπάντητο από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Για το ίδιο θέμα ο κ. Φραγκομιχέλακης επεσήμανε ότι στα Χανιά ο Συμβουλευτικός Σταθμός του ΚΕΘΕΑ αναβαθμίστηκε σε πολυδύναμο κέντρο, καθώς δραστηριοποιείται πλέον όχι μόνο στο πεδίο των εξαρτήσεων από ουσίες, αλλά και στον τζόγο, το αλκοόλ και το διαδίκτυο, ενώ παράλληλα κάνει παρεμβάσεις και στις φυλακές. Ομως, όπως τόνισε, παρά την πλούσια δράση του το Κέντρο παραμένει υποστελεχωμένο, στηριζόμενο σε λίγες προσλήψεις που έγιναν μέσω ΕΣΠΑ.
«Το θέμα είναι ότι τα προβλήματα με τα οποία ασχολείται το ΚΕΘΕΑ είναι μόνιμα και διαρκή. Χρειάζεται, λοιπόν, ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό. Δεν μπορεί να στηρίζεται σε προσλήψεις ορισμένου χρόνου ή εθελοντική προσφορά», είπε σχετικά ο κ. Φραγκομιχελάκης, ενώ επανέλαβε το πάγιο αίτημα του ΕΣΥΝ Χανίων για τη δημιουργία “στεγνού” προγράμματος απεξάρτησης στα Χανιά.
“ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΚΑΝΝΑΒΗ”
Συνεχίζοντας ο κ. Φραγκομιχελάκης αναφέρθηκε στη χρήση κάνναβης υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ παρατηρείται αύξηση του αριθμού των χρηστών και παράλληλα τα παράγωγα που χρησιμοποιούνται είναι όλο και πιο ισχυρά.
Ο κ. Φραγκομιχέλακης υποστήριξε ακόμα ότι το τοπίο στην Ελλάδα έχει γίνει ακόμα πιο “θολό” τα τελευταία χρόνια από τη στιγμή που άρχισαν να αδειοδοτείται η καλλιέργεια κάνναβης και να αυξάνεται η εμπορική της εκμετάλλευση, ενώ, όπως ανέφερε, δεν φαίνεται να υπάρχουν επαρκείς έλεγχοι για την αξιοπιστία των σκευασμάτων. «Για το ευρύ κοινό όλα αυτά αθωώνουν στην συνείδησή του την κάνναβη και ενισχύεται η άποψη ότι πρόκειται για “μαλακό” ναρκωτικό, που είναι και “φάρμακο” ευεργετικό για την υγεία κ.λπ.», σημείωσε.