Το φάσµα της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισµού αντιµετωπίζει το 26,9% του πληθυσµού της χώρας, µε βάση στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που ανακοινώθηκαν χθες.
Εκείνο που τροµάζει περισσότερο, είναι ότι ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισµού είναι υψηλότερος στην περίπτωση των παιδιών ηλικίας 17 ετών και κάτω (27,9%).
Στην Κρήτη καταγράφονται ποσοστά κινδύνου φτώχειας χαµηλότερα από αυτό του συνόλου της χώρας όµως αυτό δεν… υποτιµά το πρόβληµα, την πραγµατικότητα.
Μεγάλο µέρος του ελληνικού πληθυσµού (81,9%) δηλώνει οικονοµική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες, ενώ στερείται σηµαντικά κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες.
Ανάσα έστω και µικρή, όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, είχαν δώσει τα τελευταία χρόνια τα κοινωνικά επιδόµατα και βοηθήµατα, τα οποία όµως φέτος… ελέω Κοµισιόν και δηµοσιονοµικής σταθερότητας δόθηκαν (σχεδόν) µε το σταγονόµετρο!
Και προσεχώς θα εκλείψουν εντελώς, βάση των αυστηρών κανόνων που έχει θέσει η Ε.Ε. και που αναγκάζει τις κυβερνήσεις να µειώνουν τις δαπάνες τους, για να έχουν… δηµοσιονοµικό µαξιλάρι.
Σωστό βέβαια να υπάρχει η δηµοσιονοµική σταθερότητα. Όµως και η κοινωνία, πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες της, καθώς η ακρίβεια ως φαίνεται, σταµατηµό δεν έχει!
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.