Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Φύση και πολιτισμός στην περιοχή των Μεσκλών

Την ευκαιρία να γνωρίσουν πτυχές της πλούσιας βυζαντινής πολιτιστικής παράδοσης των Χανίων και του μοναδικού φυσικού κάλλους της ενδοχώρας του νομού είχαν όσοι συμμετείχαν στην ξενάγηση που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, το πρωί του Σαββάτου στα Μεσκλά.

Η ξενάγηση, που ήταν δωρεάν για τους πολίτες, ξεκίνησε από το παλιό δημοτικό σχολείου του χωριού, συνεχίστηκε με επίσκεψη στον Ιερό Ναό του Σωτήρα Χριστού και ολοκληρώθηκε με πεζοπορία στο φαράγγι της Σαρακήνας.
Όπως εξήγησαν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Χρύσα Μπούρμπου και Γιάννης Φαντάκης, η δράση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη κι έχει σχεδιαστεί από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟ.
«Ουσιαστικά είναι μια δράση επικοινωνιακή που ξεκίνησε το 2012, διακόπηκε την περίοδο της πανδημίας και ξεκίνησε να υλοποιείται ξανά», ανέφερε η κα Μπούρμπου και πρόσθεσε ότι στον πυρήνα αυτής της πρωτοβουλίας είναι η προσπάθεια να μπορέσει ο κόσμος να γνωρίσει τα μνημεία μέσα στο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον.
Για τον λόγο αυτό, τόνισαν οι δύο αρχαιολόγοι, επιλέχθηκαν τα Μεσκλά όπου υπάρχει το σημαντικό μνημείο του Ιερού Ναού του Σωτήρα Χριστού σε μια περιοχή με εξαιρετικά πλούσιο και όμορφο φυσικό περιβάλλον.
Η ξενάγηση στον ναό του Σωτήρα Χριστού παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον με το κοινό να θέτει πλήθος ερωτημάτων προς τους δύο αρχαιολόγους, οι οποίο ανέλυσαν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του ναού, τις τοιχογραφίες που κοσμούν το ερωτερικό του, αλλά και το ιστορικό των εργασιών που εκτελέστηκαν στην εκκλησία από το προσωπικό της Υπηρεσίας, καταφέροντας να αναδείξουν και να διαχωρίσουν την αρχική όψη του ναού, από τις μετέπειτα παρεμβάσεις.
Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης αναφέρθηκε ότι ο ναός κτίστηκε κατά το α΄ μισό του 13ου αιώνα ενώ οι τοιχογραφίες ιστορήθηκαν μεταξύ των μέσων του 13ου και του β΄ μισού του 14ου αιώνα από ικανούς ζωγράφους, μεταξύ των οποίων είναι ο Θεόδωρος-Δανιήλ Βενέρης, κι ο ανιψιός του Μιχαήλ.
«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου και νομίζω ότι περάσαμε καλά», πρόσθεσε η κα Μπούρμπου, ενώ ο κ. Φαντάκης σημείωσε ότι παρά τον καιρό που δεν βοήθησε και ίσως αποθάρρυνε κάποιους από το να συμμετέχουν, όσοι έδωσαν το “παρών” χάρηκαν τη γνωριμία με ένα σημαντικό μνημείο της δυτικής Κρήτης.
«Είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να έρχεται σε άμεση επαφή με τα μνημεία του τόπου και να τα “αφουγκράζεται”. Μάλιστα, στις παλαιότερες δράσεις πηγαίναμε σε 3 και 4 μνημεία την ίδια ημέρα, ώστε να μπορέσουν οι επισκέπτες να αντιληφθούν και διαφορές ανάμεσα σε χριστιανικά και βενετσιάνικα μνημεία, σε παλαιότερα και πιο σύγχρονα κλπ.», συμπλήρωσε ο κ. Φαντάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα