Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Φυτοπροστασία στην ελιά

Νέες οδηγίες για φυτοπροστασία στην ελιά, έδωσε στη δημοσιότητα με τεχνικό δελτίο το Κέντρο Προστασίας Φυτών και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε βακτήρια και ασθένειες της ελιάς και δίνει συμβουλές στους παραγωγούς:
• Κυκλοκόνιο: Προσβάλει κυρίως τα φύλλα προκαλώντας αποφύλλωση και εξασθένιση των ελαιοδέντρων. Ευπαθείς ποικιλίες: Θρουμπολιά, Καλαμών, Αμφισσας, Τσουνάτη. Η Κορωνέϊκη είναι περισσότερο ανθεκτική. Το Κέντρο επισημαίνει ότι αραιή φύτευση και κατάλληλο κλάδεμα εξασφαλίζουν σωστό αερισμό και φωτισμό και αποτρέπουν την ανάπτυξη της ασθένειας. Συστήνει προληπτικούς ψεκασμούς με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα σε ελαιώνες περιοχών αυξημένης υγρασίας με την έναρξη των βροχών και μέσα στο χειμώνα μετά την συγκομιδή. Κατά την εφαρμογή των μυκητοκτόνων να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συνιστώμενη δόση και στον χρόνο αναμονής μετά τη συγκομιδή.
• Κερκόσπορα: Σημαντική μυκητολογική ασθένεια που μαζί με το κυκλοκόνιο προκαλούν πρόωρη φυλλόπτωση. Συστήνεται άμεσα προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχα μυκητοκτόνα που έχουν ταυτόχρονη δράση και κατά του κυκλοκόνιου. Μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν ελαιώνες σε περιοχές υγρές ή πεδινές με ανεπαρκή αερισμό όπως και ελαιώνες πυκνής φύτευσης.
• Καρκίνωση: Ασθένεια που οφείλεται σε βακτήριο και εκδηλώνεται με το σχηματισμό εξογκωμάτων (καρκινώματα) στα κλαδιά, στον κορμό και σπανιότερα στα φύλλα. Συστήνεται η αποφυγή του ραβδίσματος και κλαδέματος νέων δέντρων με υγρό και βροχερό καιρό προς αποφυγή νέων μολύνσεων. Αμέσως μετά από το ράβδισμα, το κλάδεμα, παγετό ή χαλάζι, πρέπει να γίνεται προληπτικός ψεκασμός με εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα. Επίσης συστήνεται αφαίρεση, απομάκρυνση των προσβεβλημένων κλαδιών.
• Καπνια: Μύκητας που αναπτύσσεται στις μελιτώδεις εκκρίσεις των κοκκοειδών και ιδιαίτερα του λεκανίου. Ευνοείται σε υγρές περιοχές και σε ελαιώνες με πυκνή βλάστηση. Συνιστάται επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα μετά τη συγκομιδή.
• Λειχήνες: Αναπτύσσονται σε περιοχές με υψηλή υγρασία. Καλύπτουν κορμούς και κλάδους με μια λεπτή κιτρινοπράσινη στρώση. Για την αποκόλληση των λειχήνων συστήνονται ψεκασμοί με χαλκούχα σκεύασματα μετά τη συγκομιδή, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα