«Δοξάσαμε και ευχαριστούμε το Θεό, διότι η Ενορία των Λενταριανών, υπό την εμπνευσμένη και ακάματη διαποίμαση του πρωτοσυγκέλλου μας, πανοσιολ. αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη, αναφέρει ο Μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνός, έχει καταστεί κέντρο λειτουργικών Τελετών, Πνευματικών ομιλιών, Πολιτιστικών και Καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, απονομή τιμής σε πρόσωπα που στήριξαν την Παιδείαν, κόσμησαν το ιερό αναλόγιο, φιλανθρωπικές δράσεις και ψυχαγωγικές δραστηριότητες και, πάνω απ’ όλα η υποδοχή και προσκύνησις τιμίων λειψάνων των Τριών Ιεραρχών από την Αγιορείτικην Ιερά Μονήν του Αγίου Παύλου, συνθέτουν τον καμβά των Γ’ Χαραλαμπείων», προσθέτει ο πρωτοσύγκελλος κ. Δαμασκηνός.
Την παραμονή των Τριών Ιεραρχών, απόγευμα, πηγαίνοντας την καθιερωμένη μου αρτοκλασία υπό βροχήν, εντυπωσιάστηκα από τον εορταστικό διάκοσμο της οδού Ρουκουτάκη μέχρι την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους. Μπαίνοντας στον πρόναο, παρέδωσα στους επιτρόπους τους άρτους και το πρόσφορο με τα ονόματα ζώντων και τεθνεόντων για την αυριανή λειτουργία με κάποιο χρηματικό ποσόν. “Δεν παίρνει λεφτά ο παπάς!” Μετά από το καταφατικό νεύμα μου, το ρίχνει σ’ ένα κουτί για φιλανθρωπικούς σκοπούς. “Μπράβο!” είπα μέσα μου… Το εσωτερικό του ναού, έλαμπε! Προχωρώντας αντικρίζεις με δέος και ευλάβεια το διαφανές κουβούκλιο που περιέχει ιερά λείψανα των εορταζόντων Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ο Μητροπολίτης μας στο θρόνο του και το κλιμάκιο του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ν. Χανίων “Γεώργιος ο Κρης” υπό την άψογη διεύθυνση του Χοράρχη και Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Πέτρου και Παύλου Δημήτρη Κυτάκη, να ψέλνει με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τους εξαίσιους ύμνους του Εσπερινού όπως και της ημέρας της μεγάλης εορτής των Τριών Ιεραρχών.
Το βράδυ της ίδιας μέρας ο ναός γέμισε ασφυκτικά από συνταξιούχους εκπαιδευτικούς απ’ όλο το νομό Χανίων που τίμησε η Ενορία για το έργο που προσέφεραν, εργαζόμενοι μέσα σε δύσκολες συνθήκες και δίδαξαν γλώσσα, θρησκεία, πολιτισμό, ανθρωπιά, αγάπη και σεβασμό. Είδα συναδέλφους μετά από χρόνια και χρόνια με έντονα τα σημάδια του πανδαμάτορα χρόνου.
– Παπά Γιώργης από Κουρνά! Ψηλός και λεβέντης όπως πάντα.
– Πού είναι η διευθύντρια παπαδιά;
– Εδώ!
Αγκαλιές και φιλιά. Είχα να τους δω από το 1989 που ως Προϊστάμενος πήγαινα στο σχολείο τους. Φιλόξενοι και καλοσυνάτοι. Ολοι πήραμε από μια μεγάλη καλαίσθητη “ευαρέσκεια” σε βυζαντινή γραφή, υπογεγραμμένη από το Μητροπολίτη μας και τον διοργανωτή πατέρα Δαμασκηνό, όπως και το βιβλίο ποιημάτων του μακαριστού Πρωθιερέως Εμμανουήλ Γεωργιακάκη, “Ωδή στα Πάθη”, ιδρυτού των “Χαραλαμπείων”. Ο πρώην Προϊστάμενος Πρωτ. Εκπ/σης Ν. Χανίων Ηλίας Ποντικάκης, με λόγια συμπυκνωμένων νοημάτων, ευχαρίστησε εκ μέρους όλων μας για την μεγάλη τιμή αναγνώρισης του έργου των εκπαιδευτικών.
Την επομένη, Πέμπτη βράδυ, απολαύσαμε βυζαντινούς ύμνους των εορτών της Υπαπαντής του Σωτήρος και των Τριών Ιεραρχών, από τη Χορωδία “Στέφανος Μελωδών” του Πρωτοψάλτου του Ι.Ν. Εισοδίων, Αρχοντος Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Κώστα Στεφανάκη. Ο Χοράρχης, διηύθυνε με άνεση, σιγουριά και αυτοπεποίθηση δίδοντας στην αρχή, τον ανάλογο τόνο του ήχου του κάθε τροπαρίου. Ο χορός είχε απόλυτο συγχρονισμό, έλεγχο χρώματος και έντασης φωνής. Ενα αρμονικό πειθαρχημένο σύνολο. Η γλυκύτατη και μοναδική βυζαντινή μελωδία με άρωμα πνευματικό, σου γαλήνευε την ψυχή. Τι να πρωτοαναφέρει κανείς από την μοναδική αυτή συναυλία; Την Δοξολογία σε πλάγιο α’ εναρμόνιο ήχο, με την οποία άρχισε το πρόγραμμα, τα Στιχηρά προσόμοια των Τριών Ιεραρχών σε ήχο πλ. Α’ ή τις Καταβασίες της Υπαπαντής του Κυρίου, σε ήχο γ’; Στη χορωδία συμμετείχαν και δυο πρωτοψάλτες που έψαλαν μόνοι τους, με ισοκράτημα του χορού, δύο δοξαστικά του Εσπερινού και του Ορθρου των Τριών Ιεραρχών. Το πρώτο ο πρωτοψάλτης καθηγητής στη Ριζάρειο Σχολή Γεώργιος Ζήσιμος και το δεύτερο ο Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, Καθηγητής Εκκλ. Σχολής Πατρών, Παύλος Μάλλιαρης -διακρίνονται στη φωτογραφία πίσω από το μικρόφωνο. Ιδιαίτερα ο Μάλλιαρης- αφού απομάκρυνε τα μικρόφωνα από κοντά του (αλήθεια δεν καταλαβαίνουν μερικοί πόσο αλλοιώνεται η φωνή τους όταν κολλούν το μικρόφωνο στο στόμα τους;) έψαλε με άψογη βυζαντινή τέχνη και μαεστρία. Τι εξαίσιοι χρωματισμοί ύψους και βάθους! ευχόμουν να μην τέλειωνε ποτέ αυτή η ουράνια μελωδία!
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης μας και ο διοργανωτής πατ. Δαμασκηνός αφού εξέφρασαν τη χαρά και ικανοποίησή τους, ευχαρίστησαν από καρδιάς τους συντελεστές της κατανυκτικής βραδιάς και ιδιαίτερα τους δυο πρωτοψάλτες που ήρθαν για να τιμήσουν την εκδήλωση. Αν εξαιρέσουμε αυτούς που κατά κάποιον τρόπο έκαμαν παρουσίαση της ψαλτικής τους δεξιοτεχνίας, πρέπει να επισημάνω ότι η ψαλμωδία αναδεικνύεται με ένα άρτιο χορό. Το σύνολο δηλ. αποδίδει πλέον αποτελεσματικά τη βυζαντινή μελωδία. Τις Κυριακές που αδυνατώ να πάω στην εκκλησία, απολαμβάνω τους εξαίσιους χορούς της Μητρόπολης Αθηνών. Νομίζω πως και ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού ναού μας, αγαπητός Κώστας Στεφανάκης, μπορεί να πλαισιωθεί από μερικούς, τους τόσο καλά κατηρτισμένους χορωδούς – ψάλτες του Θα γίνει τέλειος χορός. Η ωφέλεια θα είναι πολλαπλή! Σε συζήτηση εκ βαθέων που είχα με τον Παύλο Μάλλιαρη -εγκάρδιο φίλο του Στεφανάκη- έναν ευαίσθητο και καλοσυνάτο άνθρωπο, μου είπε ότι και αυτός έχει χορωδία στο ψαλτήρι του.
Εύχομαι η πρότασή μου αυτή να γίνει πραγματικότητα…
Τελειώνοντας, συγχαίρω από καρδιάς τον εμπνευσμένο πρωτεργάτη των πολυήμερων εκδηλώσεων των Γ’ Χαραλαμπείων, Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό, Πρωτ/λο της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου και τας άξιους συνεργάτες του, όπως και το σεβαστό Μητροπολίτη μας κ.κ. Δαμασκηνό για την υψηλή εποπτεία και ευλογία των εκδηλώσεων. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω και τους ψάλτες του ναού που ήταν παρόντες και συμμετέχουν στο ψαλτήρι σε όλες τις εκδηλώσεις.