Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Γ. Δραγασάκης: Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει τελικά περικοπή των συντάξεων

Την πεποίθησή του ότι δεν θα υπάρξει τελικά περικοπή των συντάξεων, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ και στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα».

«Η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη να μην περικοπούν οι συντάξεις» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για διαρθρωτικό μέτρο που αφορά τη βιωσιμότητα των ταμείων.

«Στόχος είναι η ακύρωση του μέτρου», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Ερωτηθείς για τις συζητήσεις με τους Θεσμούς για τις συντάξεις, είπε ότι δεν υπάρχει η έννοια της μονομερούς ενέργειας και ότι πρόκειται για συζήτηση και όχι για διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς ενώ σημείωσε ότι μόνο το ΔΝΤ έθετε το ζήτημα της περικοπής.

Συνεχίζοντας είπε ότι η κυβέρνηση συζητά με τους θεσμούς ειδικά για αυτό το ζήτημα, «γιατί νομοθετήσαμε την περικοπή έπειτα από τις πιέσεις του ΔΝΤ».

«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, ναι, αλλά εμείς λέμε να δούμε και πώς έγιναν αυτές οι συμφωνίες» είπε και πρόσθεσε. «Για πρώτη φορά μπορούμε να μιλάμε για ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Για την τόνωσή του, χρειαζόμαστε ανάπτυξη, απασχόληση και καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.

Η περικοπή συντάξεων δεν βοηθάει και αντίθετα κάνει ζημιά. Δεν υπάρχει επιχείρημα για να κόψουμε τις συντάξεις», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε σε αυτή τη χώρα και να σταματήσουμε το κρυφτούλι πίσω από την τρόικα. Υπάρχουν και υπήρχαν δυνάμεις στην Ελλάδα που θέλουν να βρισκόμαστε διαρκώς σε μνημόνια», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπερασπίστηκε την προσπάθεια του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τις συντάξεις.

«Ο κ. Τσακαλώτος κάνει τιτάνια προσπάθεια να καταδείξει το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό και προσπάθησε να εξηγήσει «στους δύσπιστους Θωμάδες» τα δεδομένα. Βλέπω αυτό το πράγμα να εκχυδαΐζεται στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς σχετικά με την παρουσία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «ένα μήνα μετά το τέλος του μνημονίου αλλάζει δραστικά το κλίμα μιλούμε για το μέλλον.

Η οικονομία ανακάμπτει, το χρέος είναι βιώσιμο για τα επόμενα 10-15 χρόνια τουλάχιστον, έχουμε «μαξιλάρι» ασφαλείας – Όμως, δε μας ενδιαφέρει μόνο η εμπιστοσύνη των αγορών, μας ενδιαφέρει και η εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Στη ΔΕΘ φάνηκαν δυο διαφορετικοί. δρόμοι. Στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη δεν διέκρινα την αγωνία να μην επαναληφθούν οι αιτίες που οδήγησαν στην κρίση.

Δεν άκουσα να ενσωματώνεται το γεγονός της χρεοκοπίας της παγκόσμιας κρίσης και το πως αυτά που συνέβησαν θα αποφευχθούν στο μέλλον.

Τα 11 σημεία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός έχουν συζητηθεί εξαντλητικά και είναι ζητήματα που θα υλοποιηθούν».

Είμαστε μια χώρα σα να βγαίνουμε από ένα πόλεμο. Έχουμε περάσει μια πάρα πολύ μεγάλη δοκιμασία που θα έχει ουρές. Τα τρία χρόνια πετύχαμε να αλλάξει η τάση της οικονομίας από πτώση έγινε ανάταξη. Είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε πανευρωπαϊκά μείωση της φτώχιας κατά δυο μονάδες. Απέχουμε από αυτό που θέλουμε αλλά έχουμε τις προϋποθέσεις να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από καλύτερες θέσεις. Καταφέραμε να αλλάξει η τροχιά των πραγμάτων. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο η εμπιστοσύνη των αγορών αλλά να ορθοποδήσει η κοινωνία.

Για πρώτη φορά η χώρα διαθέτει Αναπτυξιακή Στρατηγική, είναι σημαντικό να την υλοποιήσουμε με συνέπεια. Είναι η γέφυρα από τα μνημόνια στη μεταμνημονιακή εποχή, γι’ αυτό πρέπει να σχεδιάζουμε με ορίζοντα δεκαετίας» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την υψηλή φορολογία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «το κύριο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η ανισότητα των φόρων. Από τη στιγμή που θέλουμε να είμαστε στο ευρώ και την Ε.Ε. πρέπει να είμαστε στο επίπεδο της φορολογίας που θέτει η Ε.Ε., ανέφερε προσθέτοντας ότι “χρεοκοπήσαμε και λόγω της φοροδιαφυγής”. Έγιναν υπερβολές και λάθη όπως μια ομάδα επαγγελματιών που υπέστη υψηλή φορολογία και γι’ αυτό θα προχωρήσουμε σε βαθμιαίες φοροελαφρύνσεις.

Με ανησυχεί ο τρόπος που γίνεται η συζήτηση από τη ΝΔ, επιτρέπει και σε αυτόν που υποφέρει και σε αυτόν που φοροδιαφεύγει να φωνάζει το ίδιο.

Πρέπει να διαφυλάξουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα – Όσα εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ είναι μετρημένα, το 80% είναι μειώσεις φορολογίας» υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.

«Θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το χρόνο των εκλογών και προσέθεσε ότι «οι κυβερνήσεις θα είναι και στο μέλλον συμμαχικές, άρα το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αντιπαρατίθεται με όρους προγραμματικούς, ώστε να σχηματίζονται κυβερνήσεις με προγραμματική ομοιογένεια.

Αναφερόμενος στο θέμα των επενδύσεων, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι μεταρρυθμίσεις όπως το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, η χωροταξία και η χάραξη του αιγιαλού αποτελούν προϋποθέσεις ανάπτυξης και εκτίμησε ότι το Ελληνικό θα αρχίσει και θα γίνει μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ευρώπη.

«Έπρεπε να γίνει μια κυβέρνηση της Αριστεράς για να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης που λύθηκαν σε άλλες χώρες της Ευρώπης τον προηγούμενο αιώνα» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης την χαρακτήρισε «αναγκαία και εθνικά συμφέρουσα λύση» και «ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα» ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη συμφωνία των Πρεσπών πολύ ευρύτερη από αυτή που διαφαίνεται τώρα».

Αναφερόμενος στην κεντροαριστερά ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «στην Ελλάδα ιστορικά αυτό που λέμε κεντροαριστερά κοινωνικά είναι γύρω στο 60%. η οποία μπορεί να πάρει τη μορφή ενός πολιτικού συνασπισμού, να αναλάβει την ανασυγκρότηση της χώρας και τη μετάβασή της στη νέα εποχή».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα