Κάλεσμα προς τους δημότες της Κισσάμου να εμπιστευτούν τον συνδυασμό της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στις εκλογές της Κυριακής, απηύθυνε μέσα από συνέντευξή του στα “Χανιώτικα Νέα” ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Φραγκιουδάκης.
Ο κ. Φραγκιουδάκης διατυπώνει τις προτάσεις του για την ανάπτυξη της Κισσάμου, επισημαίνοντας ότι τόσο η ενδοχώρα όσο και ο κεντρικός ιστός, δεν έχουν μέχρι σήμερα αναπτυχθεί όπως θα έπρεπε.
•Στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου εφαρμόζεται για πρώτη φορά ο “Κλεισθένης”. Ποια είναι η θέση σας απέναντι σε αυτή την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Τόσο ως ΚΚΕ όσο και ως “Λαϊκή Συσπείρωση” είμαστε αντίθετοι στον “Κλεισθένη”, ψηφίζοντας στο νομοσχέδιο μόνο το κομμάτι που αφορά στην απλή αναλογική. Καταψηφίσαμε ό,τι αφορά στην μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους, καταψηφίσαμε τις εργολαβίες.
Θεωρούμε ότι κάθε ευρώ που εισπράττεται από τον λαό, πρέπει να αποδίδεται από την κυβέρνηση στην υγεία, την παιδεία, την τοπική διοίκηση και να μην δίδεται βορά σε κάθε εργολάβο.
Ο “Κλεισθένης” αποτελεί συνέχεια των αντιλαϊκών πολιτικών που έφεραν ο “Καποδίστριας” και ο “Καλλικράτης”, στον οποίο μάλιστα οφείλεται η κατάρηγη των τοπικών κοινοτήτων και ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μαράζωμα των χωριών.
Πριν, κάθε κοινοτάρχης και κάθε κοινοτικό συμβούλιο είχε άμεση επαφή με τον κόσμο. Αντί αυτό να ενισχυθεί, αποδυναμώθηκε. Τώρα έρχεται ο “Κλεισθένης” και λέει φτιάχνω ξανά κοινότητες, αποδεσμεύοντάς τις από τον κεντρικό κορμό. Καλό – κακό, θα το δείξει ο χρόνος. Το θέμα είναι ότι ο “Κλεισθένης” δεν είναι προς όφελος τω λαϊκών μαζών, των λαϊκών συμφερόντων. Πάλι βοηθάει το μεγάλο κεφάλαιο και απαξιώνει τους δημοτικούς άρχοντες.
•Βάση αυτών, θεωρείτε ότι οι περιαστικές περιοχές, δεν είχαν την αντιμετώπιση που θα έπρεπε;
Το ενδιαφέρον των δημοτικών αρχόντων επικεντρωνόταν στο να γίνουν έργα στην πόλη τους, με την ενδοχώρα να μένει πίσω.
Εγιναν έργα που αφορούν μεγάλα τουριστικά πακέτα, όπως στον Μπάλο, το Λαφονήσι, τα Φαλάσαρνα.
Έμειναν πίσω οι περιοχές που δεν έχουν άμεση επαφή με τον τουρισμό. Η ενδοχώρα του Δήμου Κισσάμου δεν έχει αναπτυχθεί η ενδοχώρα όπως θα έπρεπε όπως δεν έχει αναπτυχθεί και όλος ο Δήμος Κισσάμου.
Όλα μπαίνουν στην λογική “κόστους – οφέλους”, οπότε, π.χ. τους ενδιαφέρει να φτιάξουν δρόμους μόνο όμως αν έχει κίνηση. Εμείς είμαστε υπέρ της δημιουργίας υποδομών τέτοιων που να ωφελείται ο Κισσαμίτης, όχι μόνο ο τουριστικός παράγοντας, αλλά κι εκείνος που ζει στην Κίσσαμο, που θα μπορεί να πάει μετά από μια πλημμύρα στο χωράφι του. Ο Δήμος Κισσάμου δεν έχει ούτε αντιπλημμυρική προστασία, ούτε αντιπυρική ή αντισεισμική.
Η ενδοχώρα είναι στην χειρότερη θέση σε σχέση με τον υπόλοιπο Νομό Χανίων.
•Μπάλος, Λαφονήσι, Φαλάσαρνα. Ποιές είναι οι προτάσεις σας για μία ήπια ανάπτυξη;
Και οι τρεις περιοχές είναι στο πρόγραμμα Natura. Στο Λαφονήσι, το παράδοξο είναι ότι φτάνει το αυτοκίνητο μέχρι τον Κέδρο. Θα μπορούσαν οι επισκέπτες, στο πλαίσιο της προστασίας της, να περπατήσουν μερικά μέτρα σε μία τέτοια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, και τα αυτοκίνητα να μείνουν έξω από την περιοχή Νatura.
Για τον Μπάλο, σχεδιάζεται – και σωστά – πάρκινγκ. Επειδή προσεγγίζεται και από τη θάλασσα θα πρέπει να το διαφυλάξουμε ως ένα κλειστό οικοσύστημα, όλοι δηλαδή οι στόχοι πρέπει να είναι προς την διαφύλαξή του.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στα Φαλάσαρνα, μία περιοχή με ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη, και πρέπει να διαφυλαχτεί τόσο ως περιοχή Natura, όσο και ως αρχαιολογικός χώρος αλλά και υψηλής παραγωγικότητας ζώνη.
•Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου Κισσάμου;
Ο δήμος Κισσάμου, εκτός εκτός από τουριστικός προορισμός έχει να κάνει με τον πρωτογενή τομέα. Έχει δύο περιοχές με θερμοκήπια, το Λαφονήσι και τα Φαλάσαρνα, έχει καλλιέργειες ελιάς και αμπελιού.
Ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα, δεν υπάρχουν δρόμοι, οι αγρότες δεν αποζημιώνονται για τις καταστροφές που υφίστανται.
Ανεργία, ναρκωτικά, έλλειψη συγκοινωνίας και υποδομών, είναι άλλα θέματα που αντιμετωπίζει η Κίσσαμος.
Πρέπει ο κόσμος να κατανοήσει ότι ενώ δίνονται χρήματα στην τοπική διοίκηση, που προέρχονται από την φορολογησή του, αυτά πρέπει και να αξιοποιούνται προς όφελός του. Η “Λαϊκή Συσπείρωση” θα έρθει σε σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα, προς όφελος της λαϊκής μάζας.
•Από τη μέχρι τώρα επαφή σας με τον κόσμο, τι ζητούν περισσότερο οι κάτοικοι της Κισσάμου;
Ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος, διότι δεν υπάρχουν υποδομές, συγκοινωνία, περίθαλψη, παιδικές χαρές, δρόμοι.
Θα διεκδικήσουμε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο δημοτικής συγκοινωνίας, θέμα που το θέτουμε ως πρώτη προτεραιότητα. Ακόμη, ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση των τεχνικών υπηρεσιών και των τεχνικών συνεργείων του Δήμου μας, ώστε να μπορούν να επιτελέσουν τον ρόλο τους χωρίς απευθείας και μη αναθέσεις έργων σε ιδιώτες.
Θα διεκδικήσουμε ακόμη στο πλαίσιο ενός κοινωνικού δήμου, προγράμματα που θα έχουν στόχο τον άνθρωπο και όχι το κέρδος. Ολόπλευρη και δωρεάν μόρφωση για την νεολαία, προγράμματα να μπουν στην αγορά εργασία, είτε είναι νέοι αγρότες είτε νέοι που θα ασχοληθούν με δική τους επιχείρηση, είτε ασχοληθούν με την βιομηχανία ή τον τουρισμό, να έχουν στήριξη και από δομές του δήμου.
Θα διεκδικήσουμε αθλητικές εγκαταστάσεις, γιατί ο αθλητισμός μαζί με τον πολιτισμό είναι δικαίωμα της νεολαίας καθώς αναδεικνύουν την αλληλεγγύη και την συναδέλφωση.
Ειδικά στον τομέα του πολιτισμού, ο Δήμος Κισσάμου έχει μία πλούσια πολιτιστική ιστορία, μία βαριά πολιτιστική κληρονομιά που πρέπει να συνεχιστεί και με τις δικές μας παρεμβάσεις, όπως με τις επιχορηγήσεις κάθε πολιτιστικού συλλόγου από τον Δήμο.
•Ποιo είναι το όραμά σας για τον Δήμο Κισσάμου;
Να αναπτυχθεί ο Δήμος Κισσάμου προς όφελος του λαού της Κισσάμου. Να υπάρξει στήριξη στη λαϊκή οικογένεια, στον αγρότη, την άνεργη μητέρα, την νεολαία. Να έχουμε υποδομές, συγκοινωνία, συνταγογράφηση, μόρφωση.
•Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους δημότες, εν όψει των εκλογών του Μαΐου;
Να εμπιστευτούν τις δυνάμεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, γιατί το μόνο που θα έχουν να κερδίσουν θα είναι προς όφελός τους.