Αντι-μεταρρύθμιση χαρακτηρίζει τον “Κλεισθένη” ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε συνέντευξη που παραχώρησε στα “Χανιώτικα νέα” με αφορμή την παρουσία του στα Χανιά. Σε ό,τι αφορά τις επερχόμενες εθνικές εκλογές τόνισε ότι ο μίνιμουμ στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι να αναδειχθεί τρίτο κόμμα, ενώ αναφερόμενος στο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου που σόκαρε όλη την Ελλάδα έκανε λόγο για απαράδεκτη ενέργεια.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι πίσω από τέτοια περιστατικά κρύβεται ο φόβος και υπογράμμισε την ανάγκη για μεγαλύτερη ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, ερωτηθείς για το αν θα πολιτευτεί στην κεντρική πολιτική σκηνή ο κ. Καμίνης δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του και έκανε γνωστό ότι σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, αφού πρώτα ενημερώσει τη δημοτική του ομάδα.
Η Ελλάδα ολόκληρη είναι συγκλονισμένη από το λιντσάρισμα ενός ανθρώπου στο κέντρο της Αθήνας. Μια επίθεση που γεννάει πολλά ερωτήματα για την κοινωνία μας αλλά και για την καθημερινότητα στην Αθήνα;
Το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνει αυτό που λέω διαρκώς, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς ασφάλεια. Δεν επιτρέπεται να αντιπαρατίθενται αυτά τα δύο. Φυσικά και είναι απολύτως απαράδεκτο το λιντσάρισμα. Αυτό όμως που ελοχεύει στο βάθος είναι ο φόβος. Ο φόβος σε κάνει επιθετικό, μπορεί να σε αποκτηνώσει. Οπότε για να δούμε το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις θα πρέπει να πούμε ότι το πρόβλημα της ασφάλειας είναι σοβαρό. Το καλό νέο είναι ότι στην Αθήνα αυτή την εποχή οι δείκτες της βαριάς εγκληματικότητας είναι χαμηλά. Αλλά οι δείκτες της ελαφριάς και της μέσης εγκληματικότητας είναι ψηλά κι ο κόσμος δεν διακρίνει. Είτε πρόκειται για διάρρηξη είτε για ληστεία που γίνεται από κάποιον ανήμπορο, ο κόσμος φοβάται. Οπότε τον κόσμο πρέπει να τον προφυλάξουμε ώστε να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις.
Από εκεί και πέρα, ένα μεγάλο πρόβλημα στην Αθήνα που βρίσκεται στη ρίζα πολλών μορφών εγκληματικότητας είναι το θέμα των ναρκωτικών. Εγώ εδώ και πολύ καιρό φωνάζω ότι για τους ανθρώπους που είναι βαριά εξαρτημένοι θα πρέπει να προβλέψουμε τη μέθοδο της ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης που γίνεται στο εξωτερικό και είναι δοκιμασμένη, χωρίς βέβαια να έρχεται να υποκαταστήσει καμία θεραπεία είτε τη “στεγνή” του ΚΕΘΕΑ είτε τα υποκατάστατα. Είναι για ανθρώπους που αντί να κάνουν χρήση μέσα στον δρόμο μπορούν να πάρουν τη δόση τους σε εποπτευόμενους χώρους και υπό ιατρική επίβλεψη, δίνοντας τους και την τελευταία ευκαιρία, με το εξειδικευμένο προσωπικό που θα υπάρχει εκεί, να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης. Καθυστερημένα πια το Υπουργείο έρχεται κι ανακοινώνει ότι ανοίγει διάλογο για τη δημιουργία αυτών των χώρων, ενώ πριν από λίγους μήνες στη Βουλή είχε απορρίψει τροπολογία που είχε καταθέσει για το θέμα, το Κίνημα Αλλαγής. Καθυστερήσαμε δυστυχώς…
Το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό με προσδοκίες, ωστόσο, ήδη μετράει απώλειες, όπως το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη. Μπορεί να προχωρήσει αυτό το εγχείρημα;
Το Κίνημα Αλλαγής έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια. Μην ξεχνάμε ότι ο πυρήνας του Κινήματος Αλλαγής είναι το ΠΑΣΟΚ που έφτασε σε πολύ χαμηλά ποσοστά της τάξης του 4%. Αυτή τη στιγμή έχουν προστεθεί δυνάμεις και μέσα από έναν ανηφορικό δρόμο πορευόμαστε για να φτάσουμε σε ευρύτερες συνθέσεις. Το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε έναν κύκλο και πρέπει να μετεξελιχθεί. Με τις διαδικασίες διεύρυνσης και δημιουργίας του νέου φορέα που άνοιξε η Φώφη Γεννηματά αποφασίσαμε στο συνέδριο ότι δεν θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ “plus”. Δημιουργήσαμε ένα νέο κίνημα της κεντροαριστεράς. Από αυτή την άποψη πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, να έχουμε ενωτική διάθεση και πράξη. Κι αυτό γιατί τον χώρο μας κοιτάνε αυτή τη στιγμή να τον λεηλατήσουν κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά όσο μπορεί και η ΝΔ. Και σε αυτό πρέπει να αντισταθούμε.
Βάζετε κάπου τον πήχη για τις επόμενες εκλογές;
Όχι. Μπορούμε, όμως, δίνοντας όλοι τον καλύτερό μας εαυτό και συμμετέχοντας στη μάχη που έρχεται να πάρουμε το καλύτερο δυνατό ποσοστό.
Είστε άνθρωπος της αυτοδιοίκησης. Τη μεταρρύθμιση του “Κλεισθένη” πώς τη βλέπετε;
Δεν είναι μεταρρύθμιση αλλά αντι-μεταρρύθμιση. Αντί να πάει την αυτοδιοίκηση μπροστά την πάει πίσω. Τόσα χρόνια μιλάμε για μια πραγματική αποκέντρωση, για αρμοδιότητες στους Δήμους και οικονομική αυτοτέλεια. Αντί όμως να κοιτάξουν αυτά και να αφαιρέσουν γραφειοκρατικά βάρη έρχονται και διαλύουν πολιτικά το σύστημα. Διοικητικά έχουν ήδη εξουθενωθεί οι Δήμοι τώρα τους αποτελειώνουν και πολιτικά. Μέχρι τώρα είχαμε το πρόβλημα πως θα εφαρμόσουμε τις αποφάσεις που παίρνουμε στα δημοτικά συμβούλια ενώ τώρα καθιστούν αδύνατον και να παίρνουμε αποφάσεις. Πρόκειται για ένα τελείως μη λειτουργικό σύστημα. Νομίζω ότι το μέλημα του νομοθέτη ήταν πως θα πλήξει τις δυνάμεις εκείνες που έχουν εδραιωθεί στην Τ.Α. με τη δουλειά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει αυτή τη στιγμή περισσότερους από το 1/3 των δημάρχων στη χώρα. Ανέδειξε στελέχη μέσα από την Τ.Α. και γι’ αυτό γυρεύουν να το διαλύσουν. Συνεπώς είναι εθνικά ασυγχώρητη η κίνηση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μπει από την πίσω πόρτα στην Τ.Α. διαλύοντάς την ουσιαστικά.
Το ΚΙΝΑΛ τι θα πράξει σε επίπεδο συνεργασιών;
Εμείς μίνιμουμ σκοπό έχουμε αυτή τη στιγμή να πάρουμε την τρίτη εντολή, να βγούμε τρίτο κόμμα στη χώρα. Αυτό μας δίνει και τη μεθοδολογία για το πώς θα υλοποιήσουμε την αυτονομία μας. Το ερώτημα δεν είναι με ποιους θα συνεργαστούμε αλλά ποιος θα συνεργαστεί μαζί μας αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Γι’ αυτό θα πρέπει να έχουμε έτοιμες τις προγραμματικές μας δυνάμεις από τώρα ώστε να ξέρουν οι άλλες δυνάμεις όταν θα έρθουν να μας ζητήσουν συνεργασία με ποιους όρους θα συνεργαστούν αυτοί μαζί μας.
Πώς θα πολιτευτείτε στις ερχόμενες εκλογές; Αυτοδιοικητικά ή κεντρικά;
Θα το ανακοινώσω πάρα πολύ σύντομα αλλά πρώτα από όλα πρέπει να το ανακοινώσω στη δημοτική μου ομάδα.