Τη λήψη μέτρων για την στήριξη των αλιέων και των επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο στις ελληνικές εξαγωγές, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, με παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας – Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.
Οι εξαγωγές μας σε τσιπούρα και λαβράκι αξίας 11 εκατ. ευρώ και 2.500 τόνους το 2013 υποχώρησαν στους 400 τόνους εξαιτίας του εμπάργκο τόνισε ο κ. Καρασμάνης, και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση αυτή επιφέρει σημαντική μείωση στα έσοδα των επιχειρήσεων αλλά και των ίδιων των αλιέων η οποία δεν θα αναστραφεί εύκολα.»
Ταυτόχρονα, ο κ. Καρασμάνης ζήτησε την αύξηση των επιτρεπόμενων αλιευμάτων (TAC) για τον κόκκινο τόνο επικαλούμενος επιστημονικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα αποθέματα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση μετά την πολυετή εφαρμογή των περιορισμών στη Μεσόγειο.
Επίσης, στην πρόσφατη έκθεση της Υποεπιτροπής Στατιστικής και Έρευνας της ΑΙΚΑΤ, καταγράφεται η σταθερή ανάκαμψη του αποθέματος του κόκκινου τόνου και αναφέρεται ότι ο στόχος επίτευξης της Μέγιστης Βιώσιμης Απόδοσης μέχρι το 2022, θα επιτευχθεί σύντομα.
«Στη χώρα μας, ο τομέας αλιείας τόνου έχει υποστεί σημαντικές θυσίες και απαιτούνται μέτρα για τη στήριξή του τα οποία δεν μπορούν να πάρουν άλλη αναβολή και γι’ αυτό θα ήθελα, για άλλη μια φορά, να επιμείνω στην ανάγκη αύξησης του συνολικού επιτρεπόμενου αλιεύματος», ανέφερε στην παρέμβασή του ο κ. Καρασμάνης.
Ο Υπουργός ζήτησε να εξεταστεί το αίτημα αυτό στην επόμενη ετήσια Σύνοδο της ΑΙΚΑΤ που έχει προγραμματιστεί για τις 10-17 Νοεμβρίου στην Ιταλία.
Όσον αφορά στον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων για το 2015 στη Βαλτική Θάλασσα, θέμα το οποίο δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα, επετεύχθη πολιτική συμφωνία κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών.
(Πηγή: ΑΠΕ)