Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Γ. Σταθάκης στα “Χ.ν.”: «Πισωγύρισμα η εκλογή της Ν.Δ.» (video)

«Δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω» λέει στα “Χ.Ν.” ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και εκ νέου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά κ. Γιώργος Σταθάκης.

Επισημαίνει τη σημασία «να αποτρέψουμε την οποιαδήποτε πιθανότητα εκλογής της ΝΔ. Όλη αυτήν την πορεία που κάναμε τα 4 αυτά χρόνια, δύσκολη πορεία, κράτησε όρθια την κοινωνία και σήμερα ανοίγονται άλλες προοπτικές για την ελληνική κοινωνία» και παράλληλα ερωτάται και απαντάει για μια σειρά σημαντικά ζητήματα τοπικής και υπερτοπικής σημασίας.

 

• O κ. Σκουλάκης δρομολόγησε το νέο Νοσοκομείο, ο κ. Βαλυράκης το αστυνομικό μέγαρο, ο Ν. Χριστοδουλάκης παραχώρησε στο Δήμο το Π. Τελωνειο, παλαιότερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δημιούργησε τον ΟΑΔΥΚ, άλλοι Χανιώτες πολιτικοί υπουργοποιήθηκαν για λίγους μήνες και δεν μπορούν να κριθούν. Είστε σχεδόν 4,5 χρόνια υπουργός σε κορυφαία Υπουργεία υπάρχει κάποιο έργο στα Χανιά που να έχει τη σφραγίδα σας;
Νομίζω με διαφορά η διπλή διασύνδεση της Κρήτης που για τις επόμενες δεκαετίες θα μετατρέψει την Κρήτη σε “πράσινο νησί”, θα σταματήσουν τη λειτουργία τους οι μονάδες παραγωγής ενέργειας και θα έχουμε ασφάλεια και τεράστιο οικονομικό όφελος. Πρόκειται για επένδυση 1 δισ. που ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Φεβρουάριο και προετοιμάζει την Κρήτη για τη νέα εποχή που θα βασίζεται στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

 

• Δεν υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις όμως; Τους θερινούς μήνες που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για ρεύμα ο κόσμος ρωτάει “που είναι αυτή η διασύνδεση;”
Το έργο αυτό της διασύνδεσης το ακούτε εδώ και 30 χρόνια. Τα έργα αυτό το κάνει ο ΑΔΜΗΕ. Τον ΑΔΜΗΕ τον βρήκαμε το 2015 εν μέσω ιδιωτικοποίησης που προωθούσε η ΝΔ για να πουληθεί το 66%. Ακυρώσαμε την ιδιωτικοποίηση αυτή, κρατήσαμε το 51% στο δημόσιο και βάλαμε στρατηγικό επενδυτή στο 24% την Κινέζικη State Grid μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Από το 2016 μέχρι σήμερα ο ΑΔΜΗΕ έχει κάνει ένα τεράστιο έργο, συνέδεσε τις Κυκλάδες, κάνει πολύ μεγάλο έργο στην Πελοπόννησο και με τη διπλή διασύνδεση της Κρήτης διπλασιάζει την αξία του ως εταιρεία. Αν σκεφτείτε ότι τα έργα αυτά δεν τα βρήκαμε καν σχεδιασμένα, ούτε σε επίπεδο προμελέτης, είναι μεγάλο επίτευγμα ότι η Κρήτη και οι Κυκλάδες ανάμεσα στο 2020 και το 2022 θα είναι διασυνδεδεμένα νησιά.

 

• Η επικαιρότητα των ημερών είναι η τοποθέτηση των γεννητριών στις Βρύσες. Όταν είχαμε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα πριν από ενάμιση μήνα οι πληροφορίες ήταν ότι γεννήτριες θα μεταφέρονταν στον Αθερινόλακκο. Γνωρίζεται τι άλλαξε και έφεραν 40 στις Βρύσες; Και ποιος είναι ο ρόλος του Υπουργού Ενέργειας σε όλες αυτές τις αποφάσεις, είναι απλός παρατηρητής;
Προφανώς τα θέματα που αφορούν την τεχνική επάρκεια δεν είναι θέματα του Υπουργού. Το τι θα μεταφερθεί στην Κρήτη το αποφασίζει η ΡΑΕ με βάση προδιαγραφές για τη ζήτηση ρεύματος στο νησί. Η συζήτηση που επικαλείστε αφορούσε τη μεταφορά μονάδας ενέργειας από τη Ρόδο στον Αθερινόλακο που τελικά δεν έγινε. Επιλέχθηκε η λύση των ζευγών που μετακινούνται και είναι ευμετάβλητα, ως back up, γιατί η ενέργεια θα συνεχίσει να παράγεται από τις μεγάλες μονάδες. Τα ζεύγη αυτά θα χρησιμοποιηθούν, αν και εφόσον χρειαστεί, για 1-2 ημέρες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο όταν έχουμε αύξηση της ζήτησης λόγω κλιματιστικών και τουρισμού τις μεσημεριανές ώρες. Τα ζεύγη αυτά μπαίνουν στο σύστημα, εφόσον και αν χρειαστεί. Η χωροθέτηση τους ήταν απόφαση της ΔΕΗ και κατά τη γνώμη μου έκανε λάθος που δεν διαβουλεύτηκε με τις τοπικές κοινωνίες. Ο Αθερινόλακος δεν έχει άλλο περιθώριο σε ότι αφορά το δίκτυο άρα θα κατανείμει τις γεννήτριες σε διάφορα σημεία στην Κρήτη και νομίζω ότι η τελευταία πρόταση της ΔΕΗ είναι η άριστη, που λέει ότι θα μείνει ένας μικρός αριθμός στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο.

 

• Είναι ορατός ο κίνδυνος του black out στην Κρήτη για το 2019 και το 2020 μέχρι να ολοκληρωθεί η μικρή διασύνδεση;
Για το 2019 με τις μικρές μονάδες που ζήτησε η ΡΑΕ νομίζω ότι είναι 100% ασφαλής και θα έχουμε υπερπλεόνασμα. Από το καλοκαίρι του 2020 θα έχει μπει σε δοκιμαστική λειτουργιά το μικρό καλώδιο και θα “σβήσει” η μονάδα των Χανίων.

 

•  Μέχρι το 2015 ήσασταν θερμός υποστηρικτής των ΑΠΕ. Πριν από λίγες ημέρες υπογράψατε τις συμβάσεις για τις εξορύξεις. Συμβαδίζει η “πράσινη ενέργεια” στην Κρήτη με τις εξορύξεις στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής, δεν υπάρχει απειλή για τον τουρισμό;
Η Ελλάδα έχει 29% ενέργεια από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και είμαστε 9η χώρα στον κόσμο. Για το 2030 οι Ευρωπαικές χώρες έχουν βάλει τους στόχους για πόσες ΑΠΕ και πόση εξοικονόμηση ενέργειας θα έχουμε. Το Εθνικό Σχέδιο προβλέπει ότι το 2030 θα παράγουμε το 57% από ΑΠΕ. Η ανάπτυξη όμως των ΑΠΕ προϋποθέτει και απαιτεί φυσικό αέριο μέχρι το 2050. Γιατί το φυσικό αέριο είναι το συνοδό των ΑΠΕ, σταθεροποιεί το σύστημα γιατί δεν μπορούμε να έχουμε 100% ΑΠΕ. Για να πετύχουμε δηλαδή τους στόχους του 2030 πρέπει να έχουμε φυσικό αέριο για αυτό και η τεράστια προσπάθεια της Ευρώπης να έχει επάρκεια φυσικού αερίου για τα επόμενα 30-40 χρόνια. Το φυσικό αέριο θα είναι μαζί μας, είναι συμβατό με τις ΑΠΕ, η Ελλάδα μετά το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο ανακαλύπτει οικόπεδα μεγάλης αξίας και καλούμαστε να αξιοποιήσουμε αυτόν τον πλούτο. Αν υπάρχει τώρα απειλή; Κατά την άποψη μου σχεδόν μηδενική, έχουμε βάλει όλη την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε. στην Ελλάδα απαγορεύσαμε το “θράκινγκ” ως μέθοδο που ήταν πάγιο αίτημα των οικολογικών οργανώσεων και η περιβαλλοντική μελέτη προστατεύει απόλυτα το περιβάλλον, εμπεριέχει και λεπτομέρειες πχ. για το πως κινούνται τα κήτη στη Μεσόγειο και πως θα σταματούν οι εργασίες για να μην ενοχλούνται στην πορεία και στην αναπαραγωγή τους. Έχουμε μια πολύ “σκληρή” περιβαλλοντική νομοθεσία. Για φόβους σε περίπτωση ατυχήματος, ο κίνδυνος είναι μηδενικός και αν γίνει μια φορά στο εκατομμύριο το φυσικό αέριο δεν έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον…

 

•  Είναι σίγουρο ότι μιλάμε για φυσικό αέριο και όχι για πετρέλαιο;
Με βάση τα ευρήματα στην Αν. Μεσόγειο μιλάμε κατά κύριο λόγο για φυσικό αέριο. Μπορεί να έχει και συμπληρωματικό πετρέλαιο αλλά αυτό θα το δείξουν οι έρευνες όταν ολοκληρωθούν. Και σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιώ το παράδειγμα της Νορβηγίας που έχει κάνει για 30-40 χρόνια υποδειγματική πορεία εξόρυξης υδρογονανθράκων με πολύ μεγάλη προστασία του περιβάλλοντος. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί πολύ και υπάρχουν οι τρόποι να είναι απόλυτα ασφαλής αυτή η δραστηριότητα.

 

•  Το παράδειγμα της Νορβηγίας αφορά το Σκανδιναβικό μοντέλο διαχείρισης γιατί το Ελληνικό μοντέλο σε όλα τα επίπεδα δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι το ίδιο αποτελεσματικό…
Έχουμε αντιγράψει πάντως πάρα πολλά από το Νορβηγικό μοντέλο σε όλα του τα στάδια.

 

• Και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που εκφράζουν διαμαρτυρίες, σας έχουν στείλει εγγράφως τις αντιρρήσεις τους, είναι λάθος και αυτές ;
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταστατικά ζητούν την παύση κάθε μορφής εξορύξεων και της πυρηνικής ενέργειας. Αυτή η καταστατική διαφορά έχει να κάνει με τον τρόπο που θεωρούμαι ότι είναι ρεαλιστική η μετάβαση. Και εμείς συμφωνούμε ότι το μέλλον είναι οι ΑΠΕ, θέλουμε να έχουμε τεράστια εξοικονόμηση και ότι ενέργεια χρησιμοποιούμε να προέρχεται από τις ΑΠΕ. Οι διαφωνίες αφορούν πρωτίστως τη μετάβαση και το πόσο γρήγορα και με ποιο τρόπο να πάμε στις ΑΠΕ.

 

• Προσπαθείτε την προεκλογική περίοδο που ζούμε να κεντρίσετε τα “αντιδεξιά αντανακλαστικά” των Ελλήνων πολιτών. Με υποψηφίους τον κ. Κουίκ, την κ. Παπακώστα και άλλους και ακόμα περισσότερο με πτυχές της πολιτική σας που δεν είναι και τόσο αριστερές (διευκολύνσεις στις ΗΠΑ για βάσεις κτλπ) , πιστεύεται ότι επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο;
Η απάντηση είναι απλή. Δεν αμφισβητεί κανείς την αριστερή φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το γεγονός ότι είναι ένας πολιτικός χώρος με μεγάλη δυνατότητα διεύρυνσης στην κεντροαριστερά και ότι δημιουργεί ένα πόλο της ευρύτερης κεντροαριστερής κατεύθυνσης. Ταυτόχρονα προερχόμαστε από μια συνεργασία με πολιτικούς χώρους από τον κεντροδεξιό πρωτίστως χώρο. Μερικές μεγάλες τομές και θεωρώ ότι το πιο κρίσιμο και το πιο σημαντικό ήταν η επίλυση του Μακεδονικού διαμόρφωσαν νέες διαχωριστικές γραμμές στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα και σε πολιτικούς με αυτήν την προέλευση να έχουν μετατοπιστεί στη μεγάλη πολιτική παράταξη γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ.

 

• Δεν μετατοπιστήκατε δηλαδή εσείς ως ΣΥΡΙΖΑ αλλά μετατοπίστηκαν αυτοί;
Δεν είναι θέμα μετατόπισης, αλλά μιας πολιτικής δυναμικής όπως διαμορφώνεται ανάλογα με τις συνθήκες και τις διαχωριστικές γραμμές. Οι διαχωριστικές γραμμές είναι πολύ σαφείς. Είναι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής όπου όπως υπονοήσατε είχαμε μια στρατηγική πολλαπλών συμμαχιών ανά τον κόσμο αλλά δεν υποτιμούμε καθόλου το γεγονός ότι με αφορμή τα ενεργειακά έχουμε φτιάξει ένα πολύ ισχυρό πόλο στην Αν. Μεσόγειο με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και μια πολύ ισχυρή στήριξη από την Γαλλία, τις ΗΠΑ και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό αποτελεί κατά τη γνώμη μου επιτυχία της πολιτικής μας και αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδα στην περιοχή ,μας προστατεύει απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα και ταυτόχρονα τα ανοίγματα στη Βαλκάνια και η επίλυση του Μακεδονικού δείχνουν ένα αναβαθμισμένο και πολύ σημαντικό ρόλο της Ελλάδας.

 

• Διαβάζουμε αυτά που υπόσχεστε εσείς και η ΝΔ στα προγράμματα σας (θέσεις εργασίας, μείωση ΕΝΦΙΑ και φόρων κα.) Είναι πιστευτές στον Ελληνικό λαό αυτές οι δεσμεύσεις-υποσχέσεις όταν όλα θα πρέπει να περάσουν από την “κνισάρα” των Ευρωπαϊκών θεσμών, γιατί παρότι υποτίθεται ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια είμαστε σε επιτήρηση. Μήπως αποτελούν προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς κανένα αντίκρυσμα την επομένη;
Αν απευθύνονταν το ερώτημα στη ΝΔ, η απάντηση θα πρέπει να δικαιολογήσει αυτά που διακηρύττει και για τις φοροαπαλλαγές που για να τις κάνει έχει φτιάξει ένα μύθο, περί ανάπτυξης 4%, αλλιώς δεν χωράνε. Στη συνέχεια υπαναχώρησε, ότι δεν θα πάρει κανένα μέτρο το 2019 και για όλες τις άλλες φοροελαφρύνσεις έβαλε τη λέξη “σταδιακά” για να προστατεύσει τον εαυτό της για υποσχέσεις που δίνει. Αντίθετα η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε στο τι κάναμε και τι κάνουμε και το 2019. Ότι χώρος δημιουργείται από την ανάπτυξη, ρεαλιστική 2,5%, που αποφασίσουμε εμείς, η ελληνική κυβέρνηση, πως το χρησιμοποιεί και τι φοροελαφρύνσεις φέρνει. Όσον αφορά τη μεταμνημονιακή επιτήρηση έχουμε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους ένα πράγμα. Τα πλεονάσματα μέχρι το 2022 και το πως γίνεται αυτό είναι καθαρά θέμα της ελληνικής κυβέρνησης και οι διαφορές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι δραματικές. Εμείς διατηρούμε τη στήριξη του κοινωνικού κράτους στην εκπαίδευση και την υγεία (1 υπάλληλος θα συνταξιοδοτείται ,1 θα μπαίνει), διατηρούμε τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους στο ασφαλιστικό σύστημα , όπως έχει ολοκληρωθεί με τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου που είναι βιώσιμο για 25χρόνια (κύρια και επικουρική σύνταξη) και στα εργασιακά είναι εμφανής η πολιτική μας ότι πηγαίνουμε για συλλογικές συμβάσεις εργασίας (το βάλαμε για 700.000 εργαζόμενους και το επεκτείνουμε συνεχώς) με σταθερές και βιώσιμες αυξήσεις του κατώτατου μισθού. Η ΝΔ αντίθετα φέρνει ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα “βόμβα” , καθώς εισάγει την ιδιωτική ασφάλιση στο δεύτερο πυλώνα τον επικουρικό, μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές από 20 στο 15, που είναι “βόμβα” για το σύστημα και ταυτόχρονα προαναγγέλει επιστροφή σε μια δραματική αναλογία 1 προς 5 στο δημόσιο που σημαίνει συρρίκνωση των βασικών υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης και υποκατάσταση τους από τον ιδιωτικό τομέα. Άρα είναι εκ διαμέτρου αντίθετες οι στρατηγικές μας στα επίμαχα αυτά θέματα.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι 100% ρεαλιστικό, στηρίζεται σε αυτά που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και το 2019 το πρώτο μεταμνημονιακό έτος, που περιλαμβάνει τις φοροελαφρύνσεις πρωτίστως στο ΦΠΑ, τις 120 δόσεις μια μεγάλη τομή που την θέλαμε από το 2016 και ήταν αντίθετοι οι θεσμοί και μόλις βγήκαμε από το μνημόνιο το εφαρμόσαμε.

 

• Ηταν μια κίνηση πανικού του Γιώργου Σταθάκη την επομένη της καταστροφής του Ιταλικού Στρατώνα από την πυρκαγιά να εξαγγείλει 6 εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή του; Με ποια μελέτη, ποια εκτίμηση κόστους, ποιο κωδικό στον οποίο εντάχθηκαν τα χρήματα, αν εντάχθηκαν ; Το κάνατε για να δείξει ενδιαφέρον η πολιτεία για ένα θέμα που πλήγωσε τους Χανιώτες;
Τα σχέδια του ιστορικού αρχείου ποιος τα έχει; Υπάρχουν και τα έχει το Υπουργείο Πολιτισμού. Άρα η ανακατασκευή του κτηρίου με βάση τα σχέδια που έχει το Υπουργείο είναι δεδομένη. Μπορεί να συζητήσουμε για τη χρήση του αλλά ο Ιταλικός στρατώνας θα ανακατασκευαστεί με βάση τα λεπτομερή σχέδια που υπάρχουν στο Υπουργείο. Η χρηματοδότηση έγινε για να ξεκινήσει η μελέτη εφαρμογής. Το θέμα έμπλεξε στη γνωστή περιπέτεια των ακινήτων που μεταφέρθηκαν στο “Υπερταμείο” και γύρισαν, έληξε και ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμό. Το Υπουργείο έχει ετοιμάσει το τεχνικό δελτίο και είναι έτοιμο να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Τα χρήματα είναι στον αντίστοιχο κωδικό που ανήκει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

• Κάποια άλλα χρήματα όμως στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), τα 5 εκ. ευρώ που από το 2015 έχετε εξαγγείλει αυτή τη φορά για την Δημοτική Αγορά δεν τα βλέπουμε. Βέβαια είναι ευθύνη και του Δήμου, αλλά όταν ακούει κάποιος σήμερα ΠΔΕ (λόγω μικρής χρηματοδότησης) τον πιάνει ένα…σφίξιμο στην καρδιά και στην τσέπη γιατί ξέρει ότι η ροή των χρημάτων δεν είναι καλή…
Το ΠΔΕ έχει μια δέσμευση 120%, επειδή πολλά έργα καθυστερούν για διάφορους λόγους και ανάλογα με την υλοποίηση των έργων προχωράει. Για ένα ενταχθεί ένα έργο, της Δημ. Αγοράς μετά από αίτημα του Δήμου προφανώς, πρέπει να υπάρχει κωδικός και τα χρήματα . Αυτά υπάρχουν. Άρα είναι θέμα του φορέα υλοποίησης του Δήμου, εφόσον έχει κάνει το αίτημα και έχει εγκριθεί η πίστωση, να ξεκινήσει το έργο. Είναι θέμα της επόμενης δημοτικής αρχής και πιστεύω ότι ο διαγωνισμός θα γίνει σύντομα.

 

• Και μια και μιλήσαμε για τη δημοτική αρχή. Την προεκλογική περίοδο παρότι επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε τον κ. Σαρρή ακούγαμε ότι “ο Σταθάκης έλεγε στον Γρ. Αρχοντάκη ότι θα τον στηρίξει από τον Α΄γύρο”, “ότι ο Σταθάκης έλεγε στο Π. Σημανδηράκη ότι θα δώσουμε γραμμή να σε ψηφίσουν μαζικά με ασταύρωτα ψηφοδέλτια”, από την άλλη ξέρουμε ότι έχετε χρόνια τώρα πολύ καλές σχέσεις με τον κ. Βάμβουκα…Τι κάνατε από όλα αυτά;
Τίποτα από όλα αυτά. Δεν ενεπλάκην καθόλου. Όπως και στις προηγούμενες στήριξα τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Σαρρή…

 

• Με όλη σας τη θέρμη;
Ναι και στο δεύτερο γύρο εκδηλώθηκα υπέρ του ενός εκ των δύο υποψηφίων.

 

• Αν έχουμε ανάλογα αποτελέσματα με τις ευρωεκλογές και πανελλήνια και τοπικά, ο πρώτος στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά το πιθανότερο εκλέγεται, ο δεύτερος… καίγεται. Αυτός είναι ο λόγος που διαπιστώνουμε έναν έντονο ανταγωνισμό αυτή τη φορά μεταξύ Σταθάκη και Πολάκη; Δεν είναι πιο “τεταμένα τα πνεύματα” μεταξύ Σταθάκη και Πολάκη;
Εμένα η στρατηγική μου είναι απλή. Στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, διεύρυνση των ψηφοφόρων του και από εκεί και πέρα οι πολίτες κρίνουν…τα πνεύματα είναι τεταμένα με τη Νέα Δημοκρατία. Ο στόχος μας η προσέλκυση ψηφοφόρων για το ΣΥΡΙΖΑ.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα