Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Γ. Σταθάκης στα “Χ.ν.” : «Πολιτική ιδεών, προγραμμάτων και επιλογών»

Το χρηματιστήριο ενέργειας, οι φορείς διαχείρισης, η χρηματοδότηση έργων στα Χανιά, αλλά και αν ταιριάζει ως πανεπιστημιακός με το “προφίλ” του πολιτικού της επαρχίας ήταν ανάμεσα στα ζητήματα που θέσαμε στον υποψήφιο βουλευτή και πρώην υπουργό με τον “ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική” Συμμαχία κ. Γ. Σταθάκη, ο οποίος μίλησε στην ενότητα “Terra Politica” στο podcast των “Χ.ν.”.

Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
μιλά εν όψει των εθνικών εκλογών

Ρωτάμε αρχικά αν ο κ. Πολάκης είναι “ντουέτο” με τον κ. Πετράκη και αν ο ίδιος με τις γυναίκες του ψηφοδελτίου Χανίων έχουν δική τους “ομάδα”… «Δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Έχουμε κάνει ήδη 2 ή 3 κοινές εκδηλώσεις και ομιλίες. Από την άλλη πλευρά, κάθε υποψήφιος επιδιώκει να έρθει σε επαφή με πολίτες με τους οποίους έχει μια θεματικά καλύτερη σχέση και μια καλύτερη συζήτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία μικρή ανανέωση στο ψηφοδέλτιομέλη. Προέκυψε η κ. Αρσενίδου μία εξαιρετική υποψηφιότητα και ο κ. Πετράκης. Αυτές είναι επιλογές που έτσι και αλλιώς έγιναν σε κεντρικό επίπεδο και εκτίμησαν ότι αυτός είναι καλύτερος συνδυασμός για την πόλη.»

Ο κ. Βαρουφάκης προχθές είπε πως «ο Σταθάκης εγκλημάτισε» φτιάχνοντας το χρηματιστήριο ενέργειας καθ’ υπόδειξη της τρόικας. Δεν έβαλε πλαφόν αφήνοντας την κατάσταση ανεξέλεγκτη. Τι απαντάτε ; «Απαντάω πολύ απλά, πως το Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν ήταν απαίτηση της “τρόικας”. Είναι μία Ευρωπαϊκή οδηγία την οποία εφαρμόζουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» τονίζει ο υπουργός συμπληρώνοντας πως η ΝΔ δεν έφτιαξε την προθεσμιακή αγορά που ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ ( συμβάσεις που κάνει ένα νοικοκυριό με μία εταιρία για πολλά χρόνια.) κυρίως όμως «όταν εμφανίστηκε η ενεργειακή κρίση, όλες οι χώρες που έχουν Χρηματιστήριο Ενέργειας πήραν μέτρα. Εβγαλαν κάποιες το φυσικό αέριο από το Χρηματιστήριο Ενέργειας (αυτό πρότεινε και ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην επηρεάζει την τιμή των άλλων πηγών ενέργειας) ή έβαλαν πλαφόν ή πήραν κάποια μέτρα.»
Μίλησε όμως ο κ. Βαρουφάκης και για μια διαφορά στη δομή, στο χρηματιστήριο ενέργειας σε άλλες χώρες δόθηκαν μετοχές ανοικτά στον κόσμο, στην Ελλάδα σε 5 παρόχους, αντιτείνουμε… «Εμείς όμως, αυτή είναι η διαφορά νομίζω, κρατήσαμε τη ΔΕΗ με 51%. Η ΔΕΗ ελέγχει ουσιαστικά το 70% της αγοράς, το υπόλοιπο είναι τέσσερις ιδιωτικές εταιρείες. Η ΝΔ με το που ανέλαβε, πούλησε το 17% και μετέτρεψε τη ΔΕΗ ουσιαστικά -παρά το γεγονός ότι το κράτος έχει το 34% και το μάνατζμεντ – σε πρωταγωνιστή και πρωταθλητή της κερδοσκοπίας. Και αυτό είναι το πρόβλημα της πολιτικής της ΝΔ. Εμείς κρατήσαμε τις τιμές του ρεύματος με μηδενικές αυξήσεις επί 4,5 χρόνια. Είναι η πολιτική της ΝΔ στη ΔΕΗ αυτή που εκτίναξε τα κέρδη, τη κερδοσκοπία και ουσιαστικά επέλεξε να επιδοτήσει τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες κατ’ επέκταση αφήνοντας ανεξέλεγκτη την αγορά ενέργειας» τονίζει ο πρώην υπουργός επισημαίνοντας πως η ΝΔ με δημόσιο χρήμα «επιδότησε την κερδοσκοπία των 4 εταιριών και αυτό φαίνεται εκ του αποτελέσματος. Διότι δαπάνησε 10 δις περίπου για την ενεργειακή κρίση από δημόσιο χρήμα και όταν κοιτάξουμε τους ισολογισμούς των πέντε εταιριών ενέργειας διαπιστώνουμε ότι είχαν ρεκόρ κερδών. Ένα δις η κάθε μία άρα η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα σαφής. Η ΝΔ δαπάνησε δημόσιο χρήμα, όχι για να ελέγξει την κατάσταση και να προστατέψει τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά για να επιδοτεί αυτή την κερδοφορία».

Πάμε τη συζήτηση στο τελευταίο κεφάλαιο του πρόσφατου βιβλίου του Ε. Τσακαλώτου που έγραψε ο κ. Σταθάκης και αναφέρει ότι ήταν επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ιδιωτικοποιήθηκαν οι δημόσιες εταιρείες ενέργειας. «Που το στηρίζεται αυτό;» Ο πρώην υπουργός απαντά: «Παραλάβαμε το ‘15 μία λίστα ιδιωτικοποιήσεων που περιελάμβανε όλες τις ενεργειακές εταιρίες. Τη ΔΕΗ, το ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ, τη ΔΕΠΑ, το φυσικό αέριο κ.ο.κ. Ηταν από το δεύτερο μνημόνιο το μετέφεραν σε εμάς. Δεν κάναμε αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις διότι προσεγγίσαμε το θέμα της ενέργειας με δύο βασικές παραδοχές. Πρώτον, ότι οι υποδομές, τα δίκτυα πρέπει να είναι δημόσια. Έτσι είναι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι σώσαμε τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ, τη ΔΕΠΑ υποδομών και πολλές άλλες ενεργειακές εταιρίες και δεύτερον ότι μία εταιρία από όλες σε μία ιδιωτικοποιημένη αγορά ενέργειας πρέπει να είναι δημόσια. Να υπάρχει ένας δημόσιος πυλώνας. Ετσι “σώσαμε” και τη ΔΕΗ. Η ΝΔ – είναι δικής της επιλογή δεν έχει καμία απολύτως δέσμευση – προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση όλων αυτών των εταιριών. Το 17% της ΔΕΗ, το 100% της ΔΕΠΑ, το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και ούτω καθεξής. Πιστεύαμε και πιστεύουμε και θεωρούμε σωστό ότι η πολιτική στην ενέργεια πρέπει να διατηρεί δημόσια τα δίκτυα και να έχει στο δημόσιο πυλώνα μία εταιρία. Αυτή την πολιτική επαναφέρουμε ζητώντας και αλλαγή πολιτικής ,που θα κάνουμε στη ΔΕΗ μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση και ανάκτηση μέρους ή όλου του 17% που ιδιωτικοποιήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία».

Γιατί καθυστέρησε επί υπουργίας σας η έγκριση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης από το ΥΠΕΝ. Εγκρίθηκε αλλά δεν έγινε προεδρικό διάταγμα και σήμερα κάποιοι την αμφισβητούν; …«Εμείς όπως ξέρετε κάναμε 2 πράγματα. Ιδρύσαμε φορέα διαχείρισης για όλη την ευρύτερη περιοχή. Ιδρύσαμε 23 φορείς διαχείρισης σε όλη τη χώρα. Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω ότι μετά η ΝΔ τους κατάργησε και έκανε μία υπηρεσία στο υπουργείο η οποία δεν κάνει, ούτε μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα. Το δεύτερο που κάναμε είναι αυτό που είπατε, ότι επιδιώξαμε ξεκινώντας από το Λαφονήσι αλλά έχοντας την πρόθεση να το κάνουμε και σε άλλα σημεία της Κρήτης, τα λεγόμενα “φυσικά διαμάντια” της Κρήτης, να προχωρήσουμε σε προεδρικά διατάγματα. Δηλαδή να υπάρξουν περιβαλλοντικές μελέτες οι οποίες θα δημιουργήσουν ένα ειδικό καθεστώς προστασίας και θα πάρουν την μορφή προεδρικού διατάγματος. Φτάσαμε πολύ κοντά σε αυτό. Στα δύο χρόνια κάναμε τη μελέτη, βγάλαμε το ΦΕΚ, προσπαθήσαμε να ετοιμάσουμε το προεδρικό διάταγμα που έχει και άλλα στοιχεία. Το φέραμε πολύ κοντά, δεν προλάβαμε να το υλοποιήσουμε, να το περάσουμε από το ΣτΕ καθώς όπως ξέρετε έγιναν πρόωρες εκλογές και είχαμε και ένα πολιτικό χρόνο ο οποίος έγινε ποιο σύντομος από αυτός που υπολογίζαμε. Αλλά σε κάθε περίπτωση η πολιτική μας παραμένει η ίδια. Δεσμευόμαστε να συστήσουμε τους φορείς διαχείρισης, οι περιοχές αυτές θέλουν ειδικό καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας και χωρίς καμία διαπραγμάτευση είμαστε έτοιμοι να διαμορφώσουμε αυτές τις συνθήκες στη διάρκεια της επόμενης μας διακυβέρνησης.»

Πάμε το θέμα στο έργο της Δημ. Αγοράς για το οποίο ο κ. Σταθάκης είχε ανακοινώσει χρηματοδότηση 5 εκ. ευρώ και των Ιταλικών στρατώνων με 6 εκ. ευρώ. Το πρώτο τελικά το χρηματοδότησε η Περιφέρεια, για το δεύτερο κυβερνητικοί βουλευτές λένε ότι δεν υπήρχαν χρήματα σε κωδικό… « Για την Αγορά χρειαζόταν μία αρχική δέσμευση πόρων προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία με την οποία θα γινόταν η επικαιροποίηση της μελέτης και να μετακινηθούν οι ενοικιαστές της αγοράς. Να εκκενωθεί η αγορά και να μπορέσει να γίνει το έργο. Αυτά τα σταδία κανένας υπουργός δεν μπορεί να τα διαμορφώσει ή να τα επιταχύνει, έχουν την δική τους διαδικασία» τονίζει ο κ. Σταθάκης συμπληρώνοντας πως η κεντρική ιδέα ήταν να δεσμευτεί ένα ποσό για τη Δημ. Αγορά ώστε να αρχίσουν οι διαδικασίες για το έργο και το ίδιο έγινε και για τους Ιταλικούς στρατώνες. Παράλληλα κάνει ιδιαίτερη μνεία στο έργο του βιολογικού της Παλαιόχωρας που ξεμπλόκαρε με πρωτοβουλίες του αλλά και της διασύνδεσης της Κρήτης με την Ελλάδα. . «Η διπλή διασύνδεση της Κρήτης που είναι το μεγαλύτερο έργο κατά την γνώμη μου των τελευταίων χρόνων ήταν έργο ισχυρού συμβολισμού από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» υπογραμμίζει συμπληρώνοντας πως όλα τα έργα που γίνονται αυτήν την εποχή στα Χανιά είχαν χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ειδικά αυτά που αφορούν την αποκατάσταση ζημιών από την κακοκαιρία του 2019.

Υπήρξε κάποιο συμβάν που σας έκανε να νιώσετε υπερήφανος για την πολιτική σας δουλειά και κάποιο άλλο που σας προκάλεσε αμηχανία, είναι το επόμενο ερώτημα μας… « Κοιτάξτε, στα δύσκολα χρόνια ο κόσμος ήταν πάρα πολύ πιεσμένος. Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν με σταμάτησε μία οικογένεια που ήταν άνεργος ο άνδρας, εργαζόταν η γυναίκα με τον βασικό μισθό, είχαν δύο παιδιά, ήταν στο ενοίκιο και μου είπαν ότι “αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε.”. Νομίζω ότι αυτή ήτανε η στιγμή που αισθάνθηκα ότι πραγματικά αξίζει η πολιτική και αξίζει να δίνεις αυτή τη μάχη για τους ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη μία στήριξη από το κράτος.. Τώρα η πολιτική έχει και πολλές δυσάρεστες πλευρές αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που να πω ότι δεν άξιζε τον κόπο να μπούμε σε αυτή την περιπέτεια.»

Στην τελευταία μας ερώτηση ρωτάμε ευθέως τον κ. Σταθάκη αν του ταιριάζουν οι περιοδείες στα χωριά, οι τσικουδιές στα καφενεία…ως πανεπιστημιακός δεν θα ήταν καλύτερα στην Α΄Αθηνών ; « Με τις τσικουδιές τα πάω μέτρια… είναι γνωστό αυτό» αναφέρει και συνεχίζει «μπορεί να έχετε δίκιο αλλά ξέρετε έχω ένα θέμα με τα Χανιά γιατί εδώ μεγάλωσα, εδώ μεγάλωσα τα παιδιά μου, είμαι δεμένος με την πόλη. Εδώ άσκησα την πανεπιστημιακή μου καριέρα άρα μου ήταν αδιανόητο να σκεφτώ την πολιτική έξω από τον νομό Χανίων. Και για αυτό και δεν το σκέφτηκα ποτέ ουσιαστικά ενώ προφανώς υπήρχανε σκέψεις και προτάσεις για άλλες περιοχές. Εγώ πιστεύω ότι η πολιτική είναι πολιτική ιδεών, είναι πολιτική προγραμμάτων, είναι πολιτική συγκεκριμένων επιλογών και ότι αυτή η πολιτική φυσικά έχει θέση σε έναν νομό στην Κρήτη ή οπουδήποτε αλλού.»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα