Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

G7: Εμπόριο, κρυπτονομίσματα και ΔΝΤ στην ετήσια σύνοδο

Η ομάδα των 7 ισχυρότερων οικονομικά κρατών (G7) συνέρχεται φέτος στην Γαλλία για την ετήσια σύνοδό της.

Από τις 24 έως τις 26 Αυγούστου, οι επικεφαλής των 7 μεγαλύτρερων οικονομιών θα βρεθούν στην παραθαλάσσια πόλη Μπιαρίτς. Το euronews εξετάζει τα ζητήματα που θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων της G7 αλλά και τι αναμένεται μετά την περυσινή απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την υπογραφή του από το κοινό ανακοινωθέν της περυσινής συνόδου.
Τι είναι η G7;
Η G7 είναι μία ανεπίσημη ομάδα επτά κρατών που συζητά οικονομικά και διεθνή ζητήματα σε ετήσια βάση. Σε αυτήν συμμετέχουν ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ομάδα σχηματίστηκε το 1975 ως Ομάδα των Έξι, προκειμένου να συζητώνται οι οικονομικές πολιτικές μεταξύ ανεπτυγμένων κρατών. Έναν χρόνο μετά στην ομάδα προστέθηκε και ο Καναδάς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί επίσης μέλος της ομάδας, χωρίς, όμως, να αναλαμβάνει την κυλιόμενη προεδρία της. Μεταξύ 1998 και 2014 στην ομάδα συμμετείχαν 8 χώρες, με την συμμετοχή της Ρωσίας να παγώνει μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, που για πολλά κράτη θεωρείται παράνομη.

Στο τέλος κάθε συνόδου που πραγματοποιείται στην χώρα που κατέχει εκ περιτροπής την προεδρία, εκδίδεται ένα κοινό ανακοινωθέν σχετικά με τα ζητήματα στα οποία η σύνοδος κατέληξε σε συμφωνία.

Τι περιμένουμε από το Μπιαρίτς
Διεθνή οικονομικά ζητήματα, όπως η τεχνολογία, το εμπόριο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναμένονται, σύμφωνα με οικονομολόγους, να αποτελέσουν τα βασικά ζητήματα στην φετινή Σύνοδο. Οι εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα αλλά και την ΕΕ, καθώς και η διαδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την οποία η ΕΕ έχει προτείνει ως υποψήφια την Κρισταλία Γκεοργκίεβα, στέλεχος της Τράπεζας της Βουλγαρίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το νέο κρυπτο-νόμισμα του Facebook, Libra αναμένεται επίσης να συζητηθεί μετά την ανακοίνωση από την Γαλλία των πλάνων της να δημιουργήσει μία ομάδα εργασίας της G7 για τα κρυπτονομίσματα, η οποία θα ερευνά περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος και ζητημάτων προστασίας των καταναλωτών, σε ζητήματα που άπτονται των κρυπτονομισμάτων.

Η διεθνής φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών θα μπορούσε να είναι επίσης ένα από τα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος, αφού σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7 τον Ιούλιο, έχει ήδη υπάρξει μία πρώτη συμφωνία για την διεθνή φορολόγηση. Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε πως θα επιβάλλει δασμούς στα γαλλικά κρασιά με αφορμή την φορολόγηση των εταιριών πληροφορικής από την Γαλλία.

Δεν είναι λίγοι, όμως και εκείνοι οι οικονομολόγοι που θεωρούν ότι η σημασία της Συνόδου δεν θα πρέπει να υπερτιμάται.

«Πρακτικά, η G7 υποβαθμίστηκε με την εμφάνιση της G20 ως βασικό μέσο για την συνεργασία στην διεθνή οικονομική πολιτική το 2008», αναφέρει ο Νίκολας Βερόν, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Peterson για την Διεθνή Οικονομία και συνεργάτης του think tank Bruegel, με έδρα τις Βρυξέλλες.

«Για παράδειγμα, αν σκεφτείτε τα σημαντικά ζητήματα στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, όπως τον ρόλο του ΔΝΤ, την οικονομική ρύθμιση και τα διεθνή οικονομικά γενικώς, θα δείτε πως τα τελευταία 10 χρόνια αποτελούν κυρίως θέμα της G20 και όχι της G7».

Όπως και να ‘χει, η φετινή Σύνοδος αναμένεται να έχει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πρώτες συναντήσεις, όπως αυτή που πιθανόν θα έχει ο αμερικανός πρόεδρος με τον Μπόρις Τζόνσον μετά την ανάληψη από τον τελευταίο της βρετανικής πρωθυπουργίας.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα