Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Γάλα, ταξί και φάρμακα

Σε σύγκρουση με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, θα βρεθεί η κυβέρνηση στα τρία μέτωπα, που έχουν ανοίξει και αφορούν τους γαλακτοπαραγωγούς, τους φαρμακοποιούς και τους ιδιοκτήτες ταξί και τα οποία πρέπει να κλείσουν μέχρι την Κυριακή με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου εκ τριών άρθρων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Οι επιτελείς στο Μαξίμου πιστεύουν ότι θα ξεπεραστεί ο σκόπελος με μπροστάρη τον αισιόδοξο κ. Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος είπε ότι “δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ψηφίσουν στη Βουλή των Ελλήνων να έχουμε ακριβό γάλα και ακριβά φάρμακα… Οι ρυθμίσεις, που προωθούνται, θα λειτουργήσουν προς όφελος των καταναλωτών και όταν οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας διαβάσουν αυτές τις ρυθμίσεις, θα τις ψηφίσουν” (Χ.Ν. 27/3/14). “Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, λέει ο κ. υπουργός, είναι για τους πολλούς ανυπεράσπιστους καταναλωτές, που έπρεπε να γίνουν εδώ και 10ετίες” και ότι “οι αλλαγές θα ρίξουν τις τιμές”!
Στο Ν/Σ μπήκαν, εκτός αυτών των διατάξεων και μερικές αλλαγές, που είναι καθοριστικές για το μέλλον της χώρας. Το αγκάθι που παραμένει φαρμακερό είναι το θέμα των ιδιοκτητών ταξί. Οι αντιτιθέμενοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προς αυτές τις ρυθμίσεις αποδίδουν ευθύνες στον κ. Χατζηδάκη ότι προέβη σε μονομερείς πρωτοβουλίες για τις αλλαγές, χωρίς να λάβει υπ’ όψιν του τους ενδιαφερόμενους.
Πίσω από το γάλα κινείται ένας ολόκληρος κλάδος, αυτός ο παραγωγικός ιστός της κτηνοτροφίας, τον οποίο τα μέτρα αποδεκατίζουν. Δεν πρόκειται για δύο – τρεις χιλιάδες επιχειρήσεις, αλλά για πολύ περισσότερες, απ’ τις οποίες εξαρτώνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Ο κ. Λοβέρδος θεωρεί ότι οι αλλαγές είναι έμπνευση του κ. Χατζηδάκη και όχι απαίτηση της τρόικας. Τονίζει: “Αποσταθεροποιείται ο υπουργός… γιατί ο ίδιος κατέστησε δύο πολιτικές μνημονιακές υποχρεώσεις, ενώ δεν ήταν. Νομίζω, ότι αυτά θα απορριφθούν, τουλάχιστον έτσι όπως είναι σήμερα”. Αλλά και ο κ. Μωραΐτης κάνει λόγο περί εκπλήρωσης πελατειακών υποσχέσεων. “Αντί να κάνουν, λέει, αυτό που συμφέρει τη χώρα και την κοινωνία, ζυγίζουν κοινωνικές ομάδες και μετράνε ψηφαλάκια”.
Στη συνέχεια ο κ. Καλατζής, που τάσσεται υπέρ των φαρμακοποιών, αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα, λέει ότι “θα παλέψω να γίνει το σωστό… εάν δω όμως ότι αυτό με θίγει προσωπικά και ηθικά και δεν το αντέχω, παραιτούμαι… Μπορεί μέχρι την Κυριακή να φθάσω να δω ότι μπορεί να μην είναι ηθικό αυτό που θα κάνω και να παραιτηθώ”. Παράλληλα τις αντιδράσεις των πολιτικών τις ενισχύουν οι κινητοποιήσεις των επαγγελματικών ομάδων, με πρώτους τους φαρμακοποιούς. Οι αντιδράσεις εστιάζονται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο κάθε φαρμακοποιός να μην έχει πάνω από μια άδεια, για να μην δημιουργηθούν καρτέλ και αλυσίδες, να μην υπάρχει συστέγαση φαρμακείου με άλλα καταστήματα, να μην ελευθερωθεί η τιμή των (ΜΗΣΥΦΑ) μετά την 1/1/17 κ.ά.
Οι ιδιοκτήτες ταξί τηρούν στάση αναμονής. Οσον αφορά το θέμα του γάλακτος παραμένει ανοιχτό καθώς η μοναδική πρόταση που αποδέχονται οι γαλακτοπαραγωγοί είναι το γάλα “ημέρας” να έχει διάρκεια ζωής 5 ημερών, το χαμηλής παστερίωσης 7 ημερών και καμία αλλαγή στο γάλα υψηλής παστερίωσης.
Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, θα δούμε, όπου καταργήθηκαν οι περιορισμοί επαγγελματικών τάξεων, που εξυπηρετούσαν το κοινωνικό σύνολο, δεν ήταν προς όφελος των καταναλωτών. Ο κ. Χατζηδάκης έχει αντίθετη άποψη και τούτο  το συμπεραίνει από καθέδρας. Πάντως μετά τις αντιδράσεις η κυβέρνηση ανήγγειλε ότι ομαλοποιήθηκαν οι διαφορές και ότι δεν υπάρχει θέμα καταψήφισης του Ν/Σ την Κυριακή. Θυμίζει τον ηθικοπλάστη Χότζα, που συσσώρευε τα πολλά για ν’ αφαιρέσει λίγα και όλα να ’ναι μέλι – γάλα.
Η Κυριακή δεν είναι μακριά. Ιδωμεν. “Κοντός ψαλμός…”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα