Την ώρα που η χώρα χρειάζεται σοβαρή αντιπροσώπευση στις κρίσιμες ώρες, που περνάμε, με ανοιχτά τόσα θέματα, η ΝΔ μένει χωρίς αρχηγό. Η εκλογή για τη διαδοχή άργησε να ξεκινήσει, γιατί ο κ. Σαμαράς δεν ήθελε, να παραδεχθεί, ως όφειλε, ότι έπρεπε να παραιτηθεί μετά την ήττα του και να δρομολογήσει την εκλογή του αντικαταστάτη του και όχι να διορίσει μεταβατικό πρόεδρο τον κ. Μεϊμαράκη. Αλλά, όταν ξεκίνησε η διαδικασία και κινητοποιήθηκαν οι υποψηφιότητες, σταμάτησε εν μέσω “θυέλλης” λόγω λανθασμένων τεχνικών προβλημάτων.
“Φιάσκο” χαρακτηρίστηκε η ματαίωση του “πρώτου γύρου”, ίσως να ’ναι επ’ αόριστον. Όμως από την έναρξη της διαδικασίας υπήρξε η αίσθηση μιας ήπιας αντιπαράθεσης. Η τόση βεβαιότητα, ότι η εκλογή ήταν μια απλή υπόθεση, οδήγησε στην διαπίστωση, ότι η καμπάνια περιέπεσε σε ελαφρότητα, που άγγιξε συμπεριφορές γραφικότητας. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς, ότι όλοι οι υποψήφιοι ήσαν δεύτερης διαλογής, αλλά έγινε αντιληπτό τοις πάσι, ότι έλειψαν αξιόλογα πρόσωπα, που αποθαρρύνθηκαν, να βγουν μπροστά. Αυτοπαγιδεύτηκαν είτε από προγενέστερες δηλώσεις τους, ή από σκοτεινές διεργασίες κομματικών παραγόντων ή ακόμη και λόγω των σοβαρών προκλήσεων του προγράμματος προσαρμογής από το τρίτο μνημόνιο.
Η ΝΔ, έτσι όπως κατάντησε, δεν μπορεί πλέον να παίξει τον θεσμικό ρόλο της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κινδυνεύει να διασπαστεί σε αλληλοσυγκρουόμενες ομάδες ομοειδών ή διαφορετικών αποκλίσεων μέσα στο κόμμα και αυτό δεν βοηθάει καθόλου την πολιτική ζωή του τόπου.
Τέσσερις υποψήφιοι δεν είναι λίγοι! Τέσσερα επιτελεία, στο μόνο που συμφωνούσαν ήταν ο φόβος της αποχής. Ο καθένας τους ήταν υποχρεωμένος, εκτός από το να εκθέτει τους λόγους για τους οποίους έβαλε υποψηφιότητα και να υπερασπιστεί τη γραμμή, που θ’ ακολουθήσει στο κόμμα, έπρεπε να ετοιμάσει και αντεπιθέσεις κατά των τριών αντιπάλων, που τις τελευταίες ημέρες ανέβασαν τους τόνους. Τα τηλέφωνα και τα μηνύματα έπαιρναν φωτιά, μήπως αποσπάσουν καμία ψήφο απ’ τους αντιπάλους, πράγμα που εκνεύριζε και τους ακραιφνείς Νεοδημοκράτες. Αυτοί είχαν μέσα στα τρέχοντα προβλήματα ελάχιστο ενδιαφέρον γι’ αυτή την εσωκομματική διαδικασία, την οποία κατάντησαν μια συνεχόμενη διεργασία φθοράς.
Ηταν ευσεβείς πόθοι, η συμμετοχή των εκλογέων, να ξεπερνούσε τις 100.000 και θα έμεναν ευχαριστημένοι. Να σημειωθεί, ότι στην προηγούμενη εκλογή της 29ης Νοεμβρίου 2009, εψήφισαν 782.000, εκ των οποίων 386.000 πήρε ο κ. Σαμαράς έναντι 306.000 της κας Μπακογιάννη.
Οι ευθύνες ματαίωσης της εκλογής επιρρίπτονται στην Επιτροπή της ΝΔ, που επέλεξε μια εταιρεία χωρίς εμπειρία σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικές διαδικασίες, η οποία δεν προετοιμάστηκε καταλλήλως με τις απαραίτητες δοκιμές με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει το σύστημα. Οι ψηφοφόροι έφευγαν απ’ τα εκλογικά κέντρα απογοητευμένοι. Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη. Ο κ. Μητσοτάκης την αντικατάστασή του με νέο μεταβατικό πρόεδρο την κα Γιαννάκου, η οποία βλέπει θετικά αυτή την πρόταση. Ο κ. Μεϊμαράκης δεν παραιτείται, ο δε τέταρτος της παρέας κ. Γεωργιάδης δικαιώνεται στην πρόβλεψή του, ότι κάτι θα στραβώσει και η εκλογή δεν θα πάει καλά. Άλλα στελέχη της ΝΔ προτείνουν τη σύσταση της Κ.Ο., να αποφασίσει με ποιο τρόπο θα γίνει η εκλογή προέδρου από τα θεσμικά όργανα του κόμματος. Αλλιώς η εκλογή θα πάει για μετά τον Ιανουάριο του 2016 και η ΝΔ θα πάρει το δρόμο του ΠΑΣΟΚ.
Πάντως διαδόθηκε από “έγκυρες πηγές”, ότι περί τις 2000 πρόλαβαν και ψήφισαν, πριν ανακοινωθεί η αναβολή της διαδικασίας και ότι θα τους επιστραφούν τα τρία ευρώ! Ισως να υπάρχουν “καλοθελητές” να ματαιωθεί η εκλογή.