Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Γάλλοι φιλέλληνες στην Κρήτη

Την αγάπη τους για την Κρήτη και το Νίκο Καζαντζάκη εξέφρασαν Γάλλοι φιλέλληνες, μέλη του συλλόγου «Αλσατία-Κρήτη» που επισκέφθηκαν σήμερα την Περιφέρεια Κρήτης με επικεφαλής τον Πρόεδρο τους καθηγητή Ζαν Κλοντ Σβέντεμαν.
Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας θερμά τους φιλέλληνες λάτρεις της Κρήτης, τους χαρακτήρισε ως τους καλύτερους πρεσβευτές του νησιού και της Ελλάδας στο εξωτερικό. Οι Γάλλοι φιλέλληνες συνοδεύονταν στη Περιφέρεια Κρήτης από τον Πρόεδρο του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη, Στέλιο Ματζαμπετάκη.
Οι φιλέλληνες είναι μέλη του Γαλλικού τμήματος των Φίλων Ν. Καζαντζάκη, και βρίσκονται στη Κρήτη στο πλαίσιο της τελετής αδελφοποίησης του Μουσείου Καζαντζάκη με τον Οίκο Άλμπερτ Σβάιτσερ πριν από λίγες ημέρες στο Ηράκλειο (Μυρτιά).
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, γνωρίζεται με τον κ. Σβέντεμαν, από την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτής. «Είστε ένας πολύτιμος πρεσβευτής της Κρήτης και της Ελλάδας, στο εξωτερικό που για 34 και πλέον χρόνια έχετε κάνει πράξη το σύνθημα: Είμαστε όλοι Έλληνες. Σας ευχαριστούμε για την πολύχρονη παρουσία και την υποστήριξή σας στην Κρήτη».
Ο κ. Σβέντεμαν εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποδοχή στη Περιφέρεια δηλώνοντας: «Έχω έρθει πάνω από 100 φορές στη Κρήτη τα τελευταία 34 χρόνια, και θέλω και οι συμπατριώτες μου να αγαπήσουν το νησί όπως εγώ. Όποτε βρίσκομε στο νησί νιώθω συγκινημένος για όλα αυτά που μου προσφέρει, την ιστορία, τον πολιτιστικό πλούτο, το περιβάλλον». Ο κ. Σβέντεμαν έρχεται στην Κρήτη για 34 συναπτά έτη, ενώ παράλληλα φιλοξενεί ομάδες επιχειρηματιών και εκπαιδευτικών σε θεματικές επισκέψεις που οργανώνει. Είναι καθηγητής γαλλικής φιλολογίας, και διδάσκει αρχαία Ελληνικά και λατινικά στο εξωτερικό.
Το 1996 ίδρυσε το Σύλλογο Αλσατία- Κρήτη, που αριθμεί περί τα 1050 μέλη. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Συλλόγου, το Καβούσι Ιεράπετρας, έχει αδελφοποιηθεί με κοινότητα κοντά στο Στρασβούργο. Λόγω της αδελφοποίησης, τόνοι κρητικών προϊόντων από την εύφορη περιοχή του Καβουσίου, εξάγονται κάθε χρόνο στην Αλσατία για τα μέλη του Συλλόγου. Ελαιόλαδο, μέλι, παξιμάδι, γλυκά, μαλωτήρα, ρίγανη και άλλα προϊόντα της Κρητικής γης, φτάνουν κάθε χρόνο σε γαλλικά τραπέζια. Επίσης ο Σύλλογος έχει προωθήσει τη συνεργασία Ρεθύμνου και Στρασβούργου, η οποία έχει επεκταθεί και στα κεραμικά του ιστορικού οικισμού του Ρεθύμνου, Μαργαρίτες.
Από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου, είναι ο δημοσιογράφος Ηρακλής Γαλανάκης, που ήταν παρόν στη σημερινή εκδήλωση.

Στραμμένοι στην απόκτηση της κατοικίας του Ν. Καζαντζάκη 

Στην προοπτική της απόκτησης και αξιοποίησης της κατοικίας του Νίκου Καζαντζάκη, στην Αντίπ της Γαλλίας, όπου έζησε τα τελευταία του χρόνια, της επονομαζόμενης ως «κουκούλι» από τον ίδιο τον λογοτέχνη, στρέφουν τις προσπάθειές τους, το Μουσείο Καζαντζάκη, ο δήμος Ηρακλείου Κρήτης, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) και οι Εκδόσεις Καζαντζάκη, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την ανακοίνωση πώλησης της συγκεκριμένης κατοικίας του Κρητικού δημιουργού.
Τον Νοέμβριο μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ στη Γενεύη, Γιώργος Στασινάκης, και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μασσαλία θα συναντήσουν στην Αντίμπ τον υπεύθυνο του μεσιτικού γραφείου και την τοπική δημοτική Αρχή.
Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την ανακοίνωση, η σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής είχε απευθύνει έκκληση προς τους απανταχού Έλληνες και Κρήτες να περάσει σε ελληνικά χέρια η συγκεκριμένη κατοικία, στη Ν. Γαλλία.
Σε ανακοίνωση την οποία συνυπογράφουν οι φορείς, που φροντίζουν για τη διάδοση του έργου του μεγάλου λογοτέχνη, καλούνται «όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα και φορείς, που έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αγορά και την αξιοποίηση της εν λόγω κατοικίας να απευθυνθούν στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στη Μυρτιά (info@kazantzaki.gr).
Αναφερόμενοι στο ιστορικό της συγκεκριμένης κατοικίας, οι φορείς περί τον Ν. Καζαντζάκη, σημειώνουν:
«Τον Μάιο του 1948, ο Νίκος Καζαντζάκης παραιτείται από την Ουνέσκο και εγκαθίσταται στην Αντίμπ (στη Νότια Γαλλία, κοντά στις Κάννες). Στην αρχή κατοικεί σε σπίτια που ενοικιάζει, στη Βίλα Ρόζα (από το Μάιο του 1948 έως τον Απρίλιο του 1949) και στη Βίλα Μανολίτα (από τον Απρίλιο του 1949 έως τον Ιούνιο 1954). Ακολούθως, αγοράζει ένα μικρό σπίτι στην οδό Bas Castelet (Παλιά Πόλη) και κατοικεί εκεί από τον Ιούνιο του 1954 έως τον Ιούνιο του 1957.
Η τελευταία αυτή κατοικία, το “κουκούλι”, όπως την ονόμαζε ο μεγάλος Κρητικός, πωλείται σήμερα. Μετά τον θάνατο του Καζαντζάκη, η σύζυγός του, Ελένη, το πούλησε και εγκαταστάθηκε στη Γενεύη. Το σπίτι άλλαξε άλλες δύο φορές ιδιοκτήτες. Το 2011, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) πληροφορήθηκε ότι το σπίτι πωλείται ξανά. Η Εταιρεία απευθύνθηκε στον δήμο της Αντίμπ, στον πρόεδρο του Γενικού Συμβουλίου του νομού Alpes Maritimes, καθώς και στον πρόεδρο της περιφέρειας Provence-Alpes-Côte d’Azur, για να ζητήσει τη βοήθειά τους ώστε να αγοραστεί το “Κουκούλι” και να γίνει “Οίκος Συγγραφέων”, με δεδομένο ότι στην Αντίμπ είχαν ζήσει και άλλοι γνωστοί συγγραφείς εκτός από τον Καζαντζάκη, όπως ο Audiberti.
Η προσπάθεια αυτή όμως δεν ευοδώθηκε τότε λόγω πολύ μεγάλης τιμής πώλησης του σπιτιού αυτού».
Η ανακοίνωση καταλήγει:
«Τον Σεπτέμβριο του 2014, ο δικηγόρος Αθηνών κ. Στέλιος Ξηρουχάκης, μας ειδοποίησε και θερμά τον ευχαριστούμε γι αυτό, ότι είδε, περνώντας από την Αντίμπ, αγγελία για την πώληση του σπιτιού αυτού, σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την αρχική. Πήρε πληροφορίες και έγραψε σε πολλούς φορείς στην Ελλάδα προτείνοντας την αγορά του σπιτιού από κάποιον ελληνικό φορέα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα