Ο ρωσοουκρανικός πόλεµος έχει φέρει γεωπολιτικές και οικονοµικές εξελίξεις. Η Γερµανία βουλιάζει από ζητήµατα οικονοµικής ρευστότητας, περισσότερο όµως, η Γαλλία, το χρέος της οποίας ξεπερνάει τα 3 τρισ. ευρώ, που πληρώνει µε κατάρρευση της οικονοµίας της και την πτώση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπαρνιέ.
Τούτο δείχνει ότι τρίζει η καρέκλα του Μακρόν, που θεωρείται υπεύθυνος για το χάος στη Γαλλία. Η παραίτηση Μπαρνιέ συνέβη µετά την κατάθεση του νοµοσχεδίου για τον προϋπολογισµό, στο οποίο ενσωµατώνονταν απαράδεκτοι συµβιβασµοί στις αγορές, που θα ‘φερναν τη Γαλλία σε γεωπολιτικό και πολιτικό αδιέξοδο.
Κατατέθηκε δε και πρόταση µοµφής κατά της κυβέρνησης, που υπερψηφίστηκε και συνετέλεσε στην πτώση της. Η κατάρρευση τώρα εγείρει ερωτήµατα σχετικά µε τη στήριξη της Ουκρανίας µε χορήγηση βοήθειας 3 δισ. ευρώ και αποστολή παλαιού γαλλικού εξοπλισµού, θωρακισµένα οχήµατα, πυροβόλα, πυραύλους επιφανείας – αέρος και ραντάρ.
Ο διαµορφωτής ηγεµόνας και ‘‘κλειδοκράτορας’’ κατά µία έννοια της Ευρωζώνης, Όλαφ Σολτς, δεν φαίνεται να έχει ελπίδες στις εκλογές του Φεβρουαρίου. Θεωρείται τελειωµένος, αλλά δεν παραιτείται απ’ τις προσπάθειες να διατηρηθεί στην Καγκελαρία. Ωστόσο κεφάλαια και επιχειρήσεις µεταναστεύουν αλλού, η Γερµανία αποβιοµηχανίζεται χάνοντας τον κρατικό οργανισµό της αυτοκινητοβιοµηχανίας.
Η Γαλλία αντιµετωπίζει τον έσχατο κίνδυνο να βρεθεί σε πολιτική ρευστότητα και δυσµενή θέση, στην οποία υπήρξαν µε την κρίση οι δυτικές ευρωπαϊκές χώρες, περισσότερο η χώρα µας, που της επιβλήθηκαν τα µνηµόνια κι έγινε πρόταση εξόδου µας απ’ την Ευρωζώνη. Η πολιτικοοικονοµική κρίση στη Γαλλία θα επιδεινώσει την κατάσταση σε σηµείο που ο Μακρόν δεν θα µπορέσει να ολοκληρώσει τη θητεία του, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του.
Το αποτέλεσµα των επικείµενων γερµανικών εκλογών θα δείξει κατά πόσο θα επηρεάσει τον Αµερικανό πρόεδρο Τραµπ να «ανοίξει τα χαρτιά του» και ν’ αφήσει ελεύθερα τα γερµανικά οικονοµικά και πνευµατικά ζητήµατα να πάρουν τις αποφάσεις τους. Εάν η πολιτική κατάσταση στη Γερµανία αλλάξει στο ‘‘µη παρέκει’’ σε σηµείο να παίρνει αποφάσεις αµφιταλαντευόµενη, θα δηµιουργήσει διασπάσεις της συνοχής της Ε.Ε. στην Ευρωζώνη, µετά και απ’ το γεγονός ότι το δολάριο ξεπέρασε το ευρώ σε ισοτιµία.
Η ιδέα ν’ αποσταλούν γερµανικές χερσαίες δυνάµεις στην Ουκρανία για διασφάλιση της «κατάπαυσης του πυρός» σε αποστρατιωτικοποιηµένη ζώνη χαρακτηρίστηκε ανέφικτη, διότι θα εθεωρείτο νατοϊκή εµπλοκή και επειδή δεν είναι βέβαιο αν ο Πούτιν θα σταµατούσε την επιθετικότητα του, αντίθετα θα την επέκτεινε, όπως έχει δηλώσει, σε όσες χώρες ήθελε βοηθήσουν την Ουκρανία.