Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Γαλλία: Όγδοη ημέρα στο νέο κύμα μάχης κατά του νόμου για τα εργασιακά

Με απεργίες στους πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας «εμπλουτίζεται» το νέο κύμα κινητοποιήσεων εναντίον του νόμου για τα εργασιακά, που έχει φέρει στα χαρακώματα την κυβέρνηση και το συνδικάτο CGT. Τα μπλόκα στα διυλιστήρια είχαν αναγκάσει τις αρχές να «βάλουν χέρι» στα αποθέματα πετρελαίου ενώ η απεργία στους σταθμούς έχει αφαιρέσει 4.000 μεγαβάτ από το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Οι κινητοποιήσεις επηρεάζουν και τους τομείς των μεταφορών, τα λιμάνια και ακόμη και τη διανομή εφημερίδων. «Ανοικτός σε τροποποιήσεις» εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, αλλά «όχι σε αλλαγή της φιλοσοφίας του νόμου».

Το μπλόκο στα διυλιστήρια τις προηγούμενες ημέρες είχε προκαλέσει ουρές στα βενζινάδικα, πριν η κυβέρνηση προχωρήσει σε αστυνομικές επεμβάσεις για άρση των αποκλεισμών.

Τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου επαρκούν για τρεις μήνες, καθησύχασε η κυβέρνηση (που επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι χρειάστηκε να κινητοποιήσει τμήμα τους), ενώ το δίκτυο ηλεκτροδότησης επίσης καθησυχάζει ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος, εξαιτίας νομικών περιορισμών στις απεργιακές κινητοποιήσεις σε μονάδες ηλεκτροδότησης αλλά και της κάλυψης αναγκών με εισαγωγές.

Βαλς: Ανοικτός σε τροποποιήσεις, αλλά στην ίδια φιλοσοφία

Το πρωί της Πέμπτης, ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς εμφανίστηκε ανοικτός σε «τροποποιήσεις» στο νόμο, όχι όμως σε αλλαγή «της φιλοσοφίας του».

«Υπάρχει πάντα περιθώριο για τροποποιήσεις, για βελτιώσεις» είπε μιλώντας στο RMC/BMF TV -επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως δεν θα αποσυρθεί ο νόμος.

Ερωτηθείς ποιες μπορεί να είναι αυτές οι τροποποιήσεις, ο Βαλς είπε «θα δούμε, όμως δεν θα υπάρξει τροποποίηση στη φιλοσοφία του νόμου».

Το κλίμα σύγκρουσης ήταν ορατό στις δηλώσεις του πρωθυπουργού τις προηγούμενες ημέρες: «Το CGT δεν κυβερνά αυτή τη χώρα» είπε το βράδυ της Τετάρτης, επαναλαμβάνοντας πως «δεν θα υποχωρήσει» από το νόμο για τα εργασιακά και θα συνεχίσει να κρατά σκληρή στάση.

Ο Βαλς κράτησε ουσιαστικά την ίδια γραμμή απέναντι στο CGT και στις δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης: «Σέβομαι το CGT, αλλά δεν μπορεί να μπλοκάρει τη χώρα, δεν μπορεί να επιβάλει εκείνο ένα κείμενο νόμου» είπε, κατηγορώντας το εκ νέου για «ανευθυνότητα».

Ο νόμος, ο οποίος τελικά είχε περάσει με προεδρικό διάταγμα, έχει βγάλει συνδικάτα και φοιτητικές οργάνωσεις στους δρόμους. Εσχάτως όμως, όπως σημείωνει το Reuters, η ορμή των συγκεντρώσεων είχε εμφανίσει σημάδια κάμψης, πριν το CGT αποφασίσει να επικεντρωθεί στο πεδίο των απεργιών.

Οι αντίθετοι στο νόμο μιλούν για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι αλλαγές είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση της ανεργίας. Χάρη σε παραχωρήσεις στο αρχικό κείμενο η κυβέρνηση είχε καταφέρει να αποσπάσει τη συμφωνία άλλων συνδικάτων. Παράλληλα με τη μάχη με την κυβέρνηση, η σύγκρουση είναι και μεταξύ του CGT και του συνδικάτου CFDT που έχει αρνηθεί να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.

 

ΠΗΓΗ: In.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα