Οι δύο κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες του Μουντιάλ, που φιλοξενείται στα γήπεδα της Ρωσίας, αναμετρώνται απόψε (21:00) στην Αγία Πετρούπολη, με έπαθλο όχι το τρόπαιο της κορυφαίας διοργάνωσης, αλλά μία θέση στον τελικό της 15ης Ιουλίου στην Μόσχα.
Η Γαλλία και το Βέλγιο, θα διεκδικήσουν ένα «εισιτήριο» για την αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής, όμως είναι -σχεδόν- καθολική η πεποίθηση πως οι δύο «μονομάχοι» θα έπρεπε να παίξουν στον τελικό και όχι να «διασταυρώσουν τα ξίφη τους» στον ημιτελικό.
Οι δύο εκπρόσωποι της κεντρικής Ευρώπης, απέδειξαν στις πέντε αναμετρήσεις που έχουν δώσει στο Μουντιάλ, ότι διαθέτουν την δυνατότητα και ποιοτικό ποδόσφαιρο να παράξουν και το επιθυμητό αποτέλεσμα να κατακτήσουν. Οι «πετεινοί» παραμένουν αήττητοι (4 νίκες με Περού, Ασυτραλία, Αργεντινή και Ουρουγουάη και μία ισοπαλία με Δανία), ενώ οι Βέλγοι διατηρούν το απόλυτο της επιτυχίας με πέντε νίκες επί της Τυνησίας, του Παναμά, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας και της Βραζιλίας. Αμφότεροι, έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία διαφορετικές σχολές ποδοσφαίρου, ενώ και μόνο το γεγονός πως άφησαν «εκτός νυμφώνος» τους κορυφαίους εκπροσώπους της Νότιας Αμερικής, όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη, σημαίνει αυταπόδεικτα, πως η πρόκριση τους στον ημιτελικό είναι απολύτως δίκαιη. Εάν συνυπολογίσουμε την αγωνιστική συνέπεια, την σταθερότητα και το θέαμα που προσέφεραν στον μεσοεπιθετικό τομέα, σε αρκετά χρονικά διαστήματα αυτών των δέκα αγώνων, τότε μάλλον έχουν δίκαιο, αυτοί που υποστηρίζουν πως ο αγώνας Γαλλία-Βέλγιο, έπρεπε να είναι ο τελικός της διοργάνωσης.
Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ δεν πρόκειται ν΄ αλλάξει το 4-2-3-1 και η μόνη αλλαγή σε σχέση με τον προημιτελικό απέναντι στην Ουρουγουάη, θα είναι η χρησιμοποίηση του Μπλεζ Ματουϊντί που εξέτισε την ποινή του και θα πάρει την θέση του Τολισό. Ο Γιορίς αποτελεί εγγύηση κάτω από τα δοκάρια, οι Βαράν Ουμτιτί, Ερντανέζ και Παβάρ, έχουν «δέσει» ως αμυντική τετράδα και οι Καντέ και Πογκμπά ελέγχουν την μεσαία γραμμή. Ο Γκριεζμάν έχει ελεύθερο ρόλο στο δεύτερο και στο τρίτο τρίτο του γηπέδου, όπου δεσπόζει η παρουσία του Ζιρού, ενώ πίσω του, οι Μπαπέ και Ματουϊντί, καλύπτουν την δεξιά και την αριστερή πτέρυγα, αντίστοιχα.
Από την πλευρά του, ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, που δεν θα έχει στην διάθεση του τον τιμωρημένο Μενιέ, θα βάλει στην θέση του τον Τσαντλί, που εντυπωσίασε στον προημιτελικό με την Βραζιλία. Ο έμπειρος τεχνικός που έχει καταφέρει να παίρνει το 100% από κάθε παίκτη, διατηρώντας το οικογενειακό κλίμα, θα προτιμήσει και πάλι το 3-4-3 που φαίνεται αποτελεσματικό, απέναντι σε κάθε τακτική που επιλέγει ο αντίπαλος προπονητής. Ο Κουρτουά είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας της διοργάνωσης, η τριάδα των Αλντερβέϊρελντ, Κομπανί και Βερτόνγκεν παίζει «με κλειστά μάτια», οι Τσαντλί και Καράσκο έχουν αναλάβει τις πτέρυγες, οι Ντε Μπρόϊνε, Φελαϊνί και Βίτσελ, αυξομειώνουν τον ρυθμό της ομάδας από την μεσαία γραμμή και ο Αζάρ έχει ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Λουκάκου.
Αν και σε τέτοια ματς, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένη, η πρόκριση αναμένεται να κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τους δύο τερματοφύλακες και από τους ελεύθερους χώρους που θα δημιουργηθούν κατά την εξέλιξη του. Οι Βέλγοι διαθέτουν την καλύτερη μεσοεπιθετική λειτουργία στον πλανήτη, ενώ οι Γάλλοι την ποδοσφαιρική ευφυϊα του Γκριεζμάν και την εντυπωσιακή ταχυδύναμη του Μπαπέ. Εξ΄ ίσου καταλυτικό, ενδέχεται ν΄ αποδειχθεί και το κοινό στοιχείο των δύο αντιπάλων, που αφορά στην ικανότητα ν΄ αλλάζουν τον ρυθμό του αγώνα.
Διαιτητής: Αντρες Κούνια (Ουρουγουάη)
Οι πιθανές συνθέσεις:
ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Γιορίς, Παβάρ, Ουμτιτί, Βαράν, Ερναντέζ, Πογκμπά, Καντέ, Ματουϊντί, Γκριεζμάν, Μπαπέ, Ζιρού.
ΒΕΛΓΙΟ (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Αλντερβέϊρελντ, Κομπανί, Βερτόνγκεν, Τσαντλί, Φελαϊνί, Βίτσελ, Καράσκο (Βερμάλεν), Ντε Μπρόϊνε, Αζάρ, Λουκάκου.