Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Γαλλική κουζίνα με άρωμα Κρήτης

Κορυφώθηκαν χθες στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” οι εκδηλώσεις του παγκρήτιου γαστρονομικού διαγωνισμού “Pâte à choux με άρωμα Κρήτης”, με την ανακήρυξη των νικητών αργά χθες το βράδυ (έως την ώρα που έκλεισε το φύλλο των “διαδρομών” δεν είχαν γίνει ακόμα γνωστά τα ονόματα).

Ο 3ος γαστρονομικός διαγωνισμός, που διοργανώνει ο Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων, υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και την υποστήριξη του Δήμου Χανίων, αποτέλεσε ένα ακόμα βήμα προσέγγισης της γαλλικής με την κρητική κουζίνα.
Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής chef pâtissier Στέλιος Παρλιάρος μίλησε για μια άψογη διοργάνωση, με εκπαιδευτικό προσανατολισμό και τόνισε ότι το σημαντικό είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία οι νέοι μάγειρες και ζαχαροπλάστες να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της δημιουργικής προσέγγισης της τέχνης τους, να είναι “ανοιχτοί” σε νέα ερεθίσματα και να προσπαθήσουν να αφήσουν το δικό τους στίγμα σε αυτήν.
Να σημειώσουμε ότι στον πρώτο γύρο του διαγωνισμού που διεξήχθει από 11 έως 15 Μαρτίου, διαγωνίστηκαν 64 σπουδαστές από 8 σχολές και τμήματα Μαγειρικής Τέχνης και Ζαχαροπλαστικής Τέχνης – Αρτοποιίας της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ στον τελικό αναμετρήθηκαν οι 14 νικητές του πρώτου γύρου.
Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα έδεσμα με την παραδοσιακή γαλλική συνταγή της Pâte à choux (ζύμη Choux) για βάση του και με γέμιση από προϊόντα της κρητικής γης.
«Στόχος του διαγωνισμού είναι φέρει πιο κοντά τη γαλλική με την κρητική γαστρονομική κουλτούρα και να “παντρευτούν” η γαλλική τεχνική με τα προϊόντα της Κρήτης», επεσήμανε η πρόεδρος του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Χανίων Στέλλα Κουτσουπάκη.
Οι 2 νικητές του διαγωνισμού θα πραγματοποιήσουν πρακτική επιμόρφωση στην κουζίνα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα υπό την επίβλεψη του chef Jean Marie Hoffman, με χορηγό για την αερομεταφορά τους την Aegean Airlines.
Υπενθυμίζεται ότι η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους: Jean Marie Hoffman (chef de cuisine της Γαλλικής Πρεσβεία στην Ελλάδα), Στέλιο Παρλιάρο (chef pâtissier, παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών ζαχαροπλαστικής), Δημήτρη Χρονόπουλο (chef pâtissier, Brand Ambassador Valrhona), Ελένη Ψυχούλη (δημοσιογράφος γεύσεων, παρουσιάστρια εκπομπών μαγειρικής στην τηλεόραση), Γρηγόρη Κική (chef de cuisine, 1* Michelin, Υoung chef San Pelegrino), Arnaud Larher (Meilleur Ouvrier de France, chef pâtissier Paris- Tokyo), Stéphane Jakic (chef de cuisine, καθηγητής της École Ferrandi Paris) και Mathilde Delville (διοργανώτρια του Taste of Paris). Επίσης, συμμετείχαν σε αυτήν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, εκπρόσωπος της Γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα και η πρόεδρος του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Χανίων Στέλλα Κουτσουπάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα