Σημαντικά γεγονότα, εμβληματικά πρόσωπα και καθοριστικές ιστορικές συγκυρίες που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών από το 1915 έως το 1961 αναδεικνύονται μέσα από το βιβλίο του αναπληρωτή καθηγητή του ΕΚΠΑ Νικόλα Μανιτάκη με τίτλο “Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, 1915-1961 – Η αειφορία των ελληνογαλλικών πολιτιστικών σχέσεων” το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, περιγράφηκε η πορεία ανάπτυξης του Ινστιτούτου κατά τον Μεσοπόλεμο αλλά και η σημαντική συμβολή σε επίπεδο διοίκησης των εμπνευσμένων φιλελλήνων Οκταβίου Μερλιέ και Ροζέ Μιλιέξ στο να αποκτήσει το Ινστιτούτο αξιοσημείωτη εξωστρέφεια και να υπάρξει μια δημιουργική όσμωση της γαλλικής με την ελληνική κουλτούρα.
Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μιλά εν όψει των εθνικών εκλογών
Τονίστηκε η αντιστασιακή δράση του Ινστιτούτου κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, αλλά και ο ρόλος που έπαιξε το 1945 στη φυγή 130 νέων επιστημόνων και καλλιτεχνών με το θρυλικό πλοίο “Ματαρόα”, αλλά και μετέπειτα στη συμβολή της πνευματικής ζωής της Ελλάδας, μεταξύ άλλων, μέσα από την έκδοση του καταλόγου ελληνικής βιβλιογραφίας αλλά και τη στήριξη του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν οι Στέλλα Κουτσουπάκη (πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων) και Αντωνία Κοκοτσάκη (σύμβουλος εκπαίδευσης Γαλλικής Γλώσσας Ηρακλείου), ενώ για το βιβλίο μίλησαν οι Αμαλία Κωτσάκη (καθηγήτρια Πολυτεχνείου Κρήτης), Μαρίνα Αρετάκη (μέλος ΕΔΙΠ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης) και ο συγγραφέας.
Επίσης, τον κ. Μανιτάκη παρουσίασε η φιλόλογος – ιστορικός τέχνης και γραμματέας του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων Φωτεινή Κωστάκη.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων και οι εκδόσεις Ασίνη, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.