Bιότοπος – περιγραφή
λατινική του βοτάνου είναι Eugenia caryofhyllus (Ευγενία η καρυόφυλλος) ή Syzygium aromaticum (Συζύγιον το αρωματικόν). Ανήκει στην οικογένεια των Μυρτιδών. Το συναντάμε και με το όνομα Μοσχοκάρφι ή Καρυόφυλο.
Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 10 μέτρα. Τα μακρόστενα και μυτερά φύλλα του, χαρακτηριστικό όλων των τροπικών, είναι τραχιά και έχουν ένα χρώμα γυαλιστερό σκούρο πράσινο χρώμα. Τα λουλούδια του είναι δεμένα στις άκρες των κοτσανιών σε βοτρύες. Όλο το δέντρο διαχέεται από αρωματικό γαριφαλέλαιο. Την μεγαλύτερη περιεκτικότητα έχουν βέβαια τα μπουμπούκια για τα οποία γίνεται η καλλιέργεια του φυτού.
Στην ουσία το γαρίφαλο είναι ο αποξηραμένος καρπός του φυτού που καλλιεργείται σε θερμά κλίματα κοντά στη θάλασσα. Παράγεται στην Ινδονησία, την Μαδαγασκάρη, την Μαλαισία, την Ζανζιβάρη, την Τανζανία και την Σρι Λάνκα. Η λέξη γαρίφαλο προέρχεται από το λατινικό garofulum (καρυόφυλλο στα ελληνικά). Στην αρχή γραφόταν με ύψιλον και δύο λάμδα όπως το λουλούδι γαρύφαλλο.
Ιστορικά στοιχεία
Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει στην Συρία, γαρίφαλα σε ένα κεραμικό αγγείο, με αποδείξεις που χρονολογούν το εύρημα συν-πλην μερικά χρόνια από το 1721 π.Χ.
Ήταν γνωστό στην Κίνα από το 225 π.Χ. όπου αναφέρεται η χρήση του για θεραπευτικούς σκοπούς. Το πικάντικο άρωμα του είχε μεγάλη σημασία για τους κινέζους . Οι ευγενείς μπορούσαν να πλησιάσουν τον αυτοκράτορα μόνο αν είχαν αρωματίσει την αναπνοή τους με γαρίφαλο. Ήταν επίσης γνωστό στην αρχαία Αίγυπτο από όπου το έφεραν στην Ευρώπη πριν από τον Μεσαίωνα. Τα γαρίφαλα διαπραγματεύονταν κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, μεταξύ των μουσουλμάνων ναυτικών και των εμπόρων, στο κερδοφόρο εμπόριο του Ινδικού Ωκεανού. Το εμπόριο γαρίφαλου αναφέρεται επίσης από τον Ιμπν Μπαττούτα (Ibn Battuta) και ακόμη διάσημοι χαρακτήρες από τις Αραβικές Νύχτες, όπως του Σεβάχ του θαλασσινού είναι γνωστό ότι αγόραζαν και πωλούσαν γαρίφαλα από την Ινδία.
Στη λαϊκή ιατρική γνώριζαν τις αναλγητικές ιδιότητες του βοτάνου και συνιστούσαν το μάσημα του γαρίφαλου για την ανακούφιση από τον πονόδοντο. Μία περίοδο μάλιστα απέδιδαν στο γαρίφαλο κάτι παραπάνω από φαρμακευτική αξία. Οι γιατροί περιέθαλπαν τους ασθενείς τους από πανούκλα με ένα γαρίφαλο ανάμεσα στα χείλη τους.
Συστατικά – χαρακτήρας
Η ευγενόλη περιλαμβάνει το 72-90% του αιθέριου ελαίου που εξάγεται από τα γαρίφαλα και είναι η ένωση που συμβάλλει κύρια στο χαρακτηριστικό άρωμα του γαρίφαλου. Άλλα σημαντικά βασικά συστατικά από το έλαιο του γαρίφαλου περιλαμβάνουν ακετυλο ευγενόλη, β-καρυοφυλλένιο, βανιλλίνη, οξύ crategolic, τανίνες, όπως ως η bicornin, γαλλοταννικό οξύ, σαλικυλικό μεθύλιο (παυσίπονο), τα φλαβονοειδή ευγενίνη, καιμπφερόλη, ραμνετίνη και eugenitin, τριτερπενοειδή όπως ολεανολικό οξύ, στιγμαστερόλη και καμπεστερόλη και πολλά σεσκιτερπένια.
Άνθιση – χρησιμοποιούμενα μέρη – συλλογή
Η συλλογή των μπουμπουκιών του δένδρου γίνεται Δεκέμβρη και Ιούνιο, όταν το κάτω μέρος τους γίνει από πράσινο μοβ.
Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις
Η δράση του είναι διεγερτική, άφυση και αρωματική.
Το χρησιμοποιούμε στη ναυτία, τον εμετό και τον τυμπανισμό. Διεγείρει το πεπτικό σύστημα.
Είναι ισχυρό τοπικό αντισηπτικό και ήπιο αναισθητικό ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά στον πονόδοντο βάζοντας ένα γαρίφαλο πάνω στο καταστρεμμένο δόντι που πονά. Θέλει όμως προσοχή γιατί αν βάλουμε το γαρίφαλο ή το γαριφαλέλαιο στον βλεννογόνο μπορεί να μας προκαλέσει έγκαυμα.. Το αιθέριο έλαιο του γαρίφαλου χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική ως ισχυρό αντισηπτικό και παυσίπονο.
Οι τάντρες και άλλα βιβλία με θέμα την σεξουαλική ικανότητα το συνιστούν ανεπιφύλακτα μια και δρα ως αφροδισιακό.
Αν το χρησιμοποιήσουμε εξωτερικά, δρα θετικά σε πληγές, τσιμπήματα κ.α. Το άρωμα του γαρίφαλου αρωματίζει τον χώρο και απωθεί τα κουνούπια και τους σκώρους. Μπορούμε να τρυπήσουμε ένα πορτοκάλι ή ένα μήλο με τα αποξηραμένα γαρίφαλα και να το τοποθετήσουμε στον χώρο που θέλουμε.
Η χρήση του βέβαια στη μαγειρική είναι γνωστή μια και είναι από τα διασημότερα μπαχαρικά στην ιστορία της γεύσης.
Παρασκευή και δοσολογία
Το παρασκευάζουμε ως έγχυμα βάζοντας ρίχνοντας ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 10 περίπου γαρίφαλα και το αφήνουμε για 10 λεπτά και το πίνουμε.
Προφυλάξεις
Η χρήση του συνήθως αντενδείκνυται σε άτοµα τα οποία ακολουθούν οµοιοπαθητική θεραπεία και αυτό διότι η δράση των περισσοτέρων οµοιοπαθητικών φαρµάκων μειώνεται, ή και εξουδετερώνεται πλήρως από την ευγενόλη. Να μην υπερβαίνουμε την συνιστώμενη δόση του αιθέριου ελαίου. Η ευγενόλη μπορεί να είναι τοξική σε σχετικά μικρές ποσότητες, όπου μια δόση των 5 – 10 ml, επηρεάζει σοβαρά ένα παιδί 2 χρόνων.