Τα “Πιράνχας” η ομάδα υγρού στίβου του Γ.Α.Σ. “ΧΑΝΙΑ” δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια και ήδη έχει δώσει δείγματα γραφής για το μέλλον.
Τα “Χανιώτικα νέα” είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον προπονητή του συλλόγου κ. Τάσο Παραδά για την δημιουργία των τμημάτων υγρού στίβου, τους στόχος του συλλόγου αλλά και τα οφέλη που έχουν οι μικροί κολυμβητές από την ενασχόλησή τους με τον υγρό στίβο.
Πότε ιδρύθηκαν τα τμήματα κολύμβησης και πόλο και ποιες κατηγορίες περιλαμβάνουν;
Τα διάφορα τμήματα του Γ.Α.Σ. “ΧΑΝΙΑ”, ανάμεσά τους και η κολύμβηση και η υδατοσφαίριση, λειτούργησαν για κάποια χρόνια έχοντας κυρίως μαζικό χαρακτήρα. Πριν από περίπου ενάμιση έτος (από το φθινόπωρο του 2021) αποφασίστηκε να γίνει μία στροφή και να ακολουθηθεί ένα διαφορετικό σχέδιο αθλητικής ανάπτυξης, αποκλειστικά αγωνιστικού προσανατολισμού. Η αναγνώριση του Συλλόγου από την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και από τον Φεβρουάριο του 2023 οι ομάδες κολύμβησης, προαγωνιστική (09 έως 12 ετών) και αγωνιστική (13 ετών και πλέον) έχουν ξεκινήσει να συμμετέχουν σε επίσημες διοργανώσεις. Όσον αφορά την υδατοσφαίριση, για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους δεν μπορέσαμε να συμμετέχουμε φέτος στα επίσημα παγκρήτια τουρνουά για παιδιά γεννημένα τις χρονιές 2010, 2011, 2012, κάτι που θα επιδιώξουμε για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, 2023 – 2024.
Είναι τμήματα υποδομής ή αγωνιστικά;
Αναφορικά με την κολύμβηση, στο Σύλλογο αυτή την στιγμή λειτουργούν όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από το εντελώς αρχάριο επίπεδο (όπου ουσιαστικά τα παιδιά με την βοήθεια ενός προπονητή, που βρίσκεται μέσα στο νερό, μπαίνουν για πρώτη φορά σε μια πισίνα και σε ένα οργανωμένο τμήμα), ενώ ακολουθούν άλλα δύο επίπεδα, όπου τα παιδιά μπορούν αρχικά να κολυμπήσουν μόνα τους μια μικρή απόσταση με τη βοήθεια σανίδας και στη συνέχεια μια μεγαλύτερη απόσταση χωρίς σανίδα. Μετά ακολουθούν τα προαγωνιστικά τμήματα, που αφορούν τις ηλικίες των 9 – 12 ετών, όπου πλέον τα παιδιά γνωρίζουν καλά τα στυλ κολύμβησης και τέλος έχουμε το αγωνιστικό τμήμα, που αφορά μεγαλύτερα παιδιά και ξεκινάει από την ηλικία των 13 ετών. Στην υδατοσφαίριση ακολουθείται μια παρόμοια οργάνωση, με την ευνόητη διαφορά ότι το εισαγωγικό αρχάριο τμήμα απευθύνεται σε παιδιά, που ήδη γνωρίζουν κολύμβηση.
Από ποιες ηλικίες και πώς μπορούν να γίνονται οι εγγραφές;
Αν θέλουμε ένα παιδί να έχει την ευκαιρία να αποκομίσει ολοκληρωμένα όλα τα οφέλη, που μπορεί να προσφέρει η άθληση στο νερό, η ιδανική ηλικία είναι 4-5 ετών για την κολύμβηση και λίγο μεγαλύτερη 6-7 ετών για την υδατοσφαίριση. Όσον αφορά τις εγγραφές, προηγούνται πάντα κάποια δοκιμαστικά μαθήματα, ώστε να διαπιστωθεί σε ποιο τμήμα μπορεί να ενταχθεί το κάθε παιδί.
Ποια είναι τα οφέλη της ενασχόλησης των μικρών παιδιών με τον υγρό στίβο;
Καταρχήν θα μάθουν να κολυμπούν, κάτι που όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό. Θα μπορούν να απολαμβάνουν την θάλασσα, όντας σε θέση να αποφεύγουν πιθανούς κινδύνους. Πέραν αυτού, η κολύμβηση θεωρείται ένα από τα ιδανικότερα αθλήματα! Συμβάλει ποικιλοτρόπως στη σωστή ανάπτυξη και εκγύμναση των παιδιών, χωρίς να επιβαρύνει το μυοσκελετικό σύστημα και εγκυμονώντας πολύ λιγότερες πιθανότητες τραυματισμών σε σχέση με τα χερσαία αθλήματα. Παράλληλα, με την κολύμβηση γυμνάζεται όλο το σώμα και ενισχύεται η σωματική διάπλαση αλλά και η καρδιοαναπνευστική λειτουργία του οργανισμού. Επίσης, βελτιώνεται η στάση και η θέση του σώματος. Εκτός από τα σωματικά οφέλη, έχουμε και άλλα οφέλη όπως την εξάσκηση της υπομονής, της επιμονής και της φαντασίας ως εργαλεία για την επίτευξη των κολυμβητικών στόχων, ενώ παράλληλα οι καθημερινές προπονητικές απαιτήσεις αναγκάζουν τα παιδιά να βελτιώνονται στον προγραμματισμό και τη διαχείριση χρόνου. Δηλαδή, ένας νεαρός κολυμβητής ξέρει ότι πρέπει να ολοκληρώσει εγκαίρως τα μαθήματα του, να κοιμηθεί καλά, να διασκεδάσει αλλά ταυτόχρονα να κάνει και την προπόνηση του. Ακόμα πιο σημαντικό το ότι μαθαίνει να αντιλαμβάνεται την έννοια της “θυσίας” και ότι πρέπει να αγωνίζεται και να προσπαθεί για να πετύχει, εκείνο που επιθυμεί. Το όποιο επιθυμητό αποτέλεσμα έρχεται ύστερα από σκληρή προπόνηση. Αξίζει να ειπωθεί ότι γενικότερα ο αθλητισμός δίνει στο παιδί την ευκαιρία να νιώθει ότι ανήκει σε ένα ξεχωριστό σύνολο, σαν μια δεύτερη οικογένεια ας πούμε, που θα το προστατέψει από πιθανούς κινδύνους και άσχημα μονοπάτια της κοινωνίας. Τελειώνοντας, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στις φιλιες, που δημιουργούνται τόσο στην πισίνα συγκεκριμένα, όσο και στους αθλητικούς χώρους γενικότερα. Είναι φιλιες, που παραμένουν μια ζωή γιατί στηρίζονται στην κοινή και σκληρή προσπάθεια και κυρίως στην αγάπη για το άθλημα.
Ποιοι είναι οι στόχοι των “Πιράνχας”;
Τα “Πιράνχας” ήρθαν για να μείνουν! Αυτό σημαίνει ότι δουλεύουμε πολύ, δουλεύουμε σκληρά, έχουμε ένα σχέδιο και το ακολουθούμε πιστά, ώστε με σταθερά βήματα να προσπαθήσουμε να φτάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε σε όλα τα αθλήματα του συλλόγου.
Τέλος, έχετε κάποια αιτήματα από την πολιτεία, που να αφορούν στις υποδομές κολύμβησης στα Χανιά;
Το γεγονός ότι ο Γ.Α.Σ. “ΧΑΝΙΑ” διαθέτει δικές του εγκαταστάσεις είναι σίγουρα ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Συνέπεια αυτού είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει προπονητική επάρκεια. Παρόλα αυτά όμως, υπάρχει ανάγκη κάποιες προπονήσεις να πραγματοποιούνται σε περισσότερο “αγωνιστικές” συνθήκες. Στην περίπτωση της κολύμβησης είναι απαραίτητο κάποιες προπονήσεις να γίνονται σε 50αρα πισίνα, καθώς οι περισσότεροι αγώνες διοργανόνωνται σε τέτοιες πισίνες και η προσαρμογή από την 25αρα, στην οποία προπονούμαστε εμείς, έχει μία δυσκολία, ενώ και στην υδατοσφαίριση, καθώς θα μεγαλώνουν τα παιδιά, θα χρειαστεί να κάνουν προπόνηση σε πισίνα με μεγαλύτερες διαστάσεις από τη δική μας. Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, η διοίκηση του Συλλόγου έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία εγγραφής στο μητρώο της Γ.Γ.Α, οπότε όταν ολοκληρωθεί όλο αυτό και ο Σύλλογος θα διαθέτει πλέον την ειδική αθλητική αναγνώριση, θα είμαστε και εμείς σε θέση να ζητήσουμε κάποιες ώρες προπόνησης στο κολυμβητήριο του Ε.Α.Κ. Χανίων.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΣΟΥ ΠΑΡΑΔΑ
Ο Τάσος Παραδάς είναι ο επικεφαλής προπονητής υγρού στίβου στον Γ.Α.Σ. “ΧΑΝΙΑ” από τις αρχές του 2022. Προπονεί το αγωνιστικό και το προαγωνιστικό τμήμα κολύμβησης του Συλλόγου, ενώ ταυτόχρονα έχει την επίβλεψη και τον γενικό συντονισμό όλων των τμημάτων κολύμβησης και υδατοσφαίρισης, στα οποία εργάζονται 5 επιπλέον προπονητές. Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α. με εξειδίκευση στην υδατοσφαίριση και στον υγρό στίβο, έχει εργαστεί για πολλά χρόνια ως πρώτος προπονητής σε γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης, σε προαγωνιστικά και αγωνιστικά τμήματα, καθώς και εκπαιδευτής σε τμήματα υποδομής. Επιπλέον, έχει υπάρξει για πολλά χρόνια υπεύθυνος ολοήμερων αθλητικών καλοκαιρινών προγραμμάτων. Ως αθλητής, ασχολήθηκε σε μικρή ηλικία με την κολύμβηση και μετά για πολλά χρόνια με την υδατοσφαίριση, κερδίζοντας πλήθος διακρίσεων με κορυφαία στιγμή την 4η θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων, ως μέλος της Εθνικής ομάδος.