Στα 126 έφτασαν τα κρούσματα γαστρεντερίδας που καταγράφηκαν από το απόγευμα της Δευτέρας έως το πρωί σήμερα Πέμπτη (17/10) στο Νοσοκομείο Χανίων!
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε χώρους συνωστισμού πολιτών (παιδικοί σταθμοί, γραφεία), έχει γίνει άτυπη σύσταση για προσοχή στο νερό, ωστόσο όλες οι αναλύσεις δείχνουν ότι η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε νοροιό. Δηλαδή είναι ιογενής γαστρεντερίτιδα.
Η αρχή έγινε αργά το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας όταν, ξαφνικά, άρχισαν να εισέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Χανίων άνθρωποι κάθε ηλικίας με συμπτώματα οξείας γαστρεντερίτιδας.
Μέχρι το πρωί της Τρίτης είχαν διαπιστωθεί 43 περιστατικά με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς.
Συνολικά την Τρίτη προστέθηκαν στα 43, 24 νέα κρούσματα αλλά το αποκορύφωμα ήρθε στο διάστημα από την Τετάρτη έως χθες Πέμπτη το πρωί: συνολικά στα Επείγοντα έσπευσαν 59 ακόμη κρούσματα γαστρεντερίτιδας.
Ιατρικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος καθώς στο Νοσοκομείο έσπευσαν όσοι είχαν έντονα συμπτώματα.
Οπως ξεκαθάρισε ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας, μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, οι έλεγχοι των δειγμάτων έδειξαν ότι τα κρούσματα οφείλονται σε νοροϊό, δηλαδή είναι ιογενής γαστρεντερίτιδα που μεταδίδεται με την ανθρώπινη επαφή
«Τις δύο τελευταίες ημέρες υπάρχει αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων», μας λέει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, Παρασκευή Ορφανουδάκη, η οποία με τη σειρά της εξηγεί:
«Ο ιός μεταφέρεται με σταγονίδια, με επαφή. Δεν έχει αποδειχτεί ότι είναι στο νερό. Είναι μία ιογενής γαστρεντερίτιδα».
Η ίδια, η οποία προχθές είχε εφημερία στο Νοσοκομείο, παρατήρησε ότι «είχαν γεμίσει τα επείγοντα».
Το ποσοστό θεωρείται ασυνήθιστο για την εποχή με την κα Ορφανουδάκη να κάνει συστάσεις στιν πληθυσμό για τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο χεριών.
ΤΟ ΝΕΡΟ
Από τη μεριά της η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ), με αφορμή φήμες ότι για προληπτικούς λόγους, διάφορες υπηρεσίες έχουν συστήσει προσοχή στο νερό, αναφέρει ότι όλες οι αναλύσεις δειγμάτων δείχνουν ότι το νερό είναι πόσιμο.
Η αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Νίκη Αποστολάκη, που ρωτήθηκε από τα “Χανιώτικα νέα”, απάντησε: «Εμείς ως ΔΕΥΑΧ δεν έχουμε δώσει οδηγίες. Το νερό μας είναι κατάλληλο για πόσιμο, σύμφωνα με τις αναλύσεις».
Πόσιμο έλεγε και η Δήμαρχος Γαύδου και κάτοικος χαλεπας και τελικά το νερό του νησιού είναι πιο μολυσμένο και απο της αφρικής.
Αν υπαρχει κανενας Εισαγγελεας ακομη εδω στο νησι τιμιος θα επρεπε να την καλεσει στο τηλεφωνο για ,μερικες ερωτησεις.
Πάρτε νεράκι εμφιαλωμένο απο Ήπειρο μεριά να είστε ήσυχοι.