Η γαστρονομία ετυμολογικά βγαίνει από τις λέξεις γαστήρ (κοιλιά) και νόμος. Η ελληνική αυτή λέξη επισημοποιήθηκε από τη Γαλλική Ακαδημία το 1835. Παράλληλοι και συγγενείς οροί είναι γαστριμαργία – gourmet (λαιμαργία), γαστρομανία, γαστρονόμος, γαστρολατρία κ.λπ. Το καλύτερο λεκτικό εύρημα ανήκει στον πρίγκιπα των γαστρονόμων Κουρνόσκι που έπλασε τη λέξη γαστρονομάδες, ορισμός που υποδεικνύει τους επισκέπτες που αρέσκονται να δοκιμάζουν τοπικά εδέσματα. Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για γαστρονομικό τουρισμό.
Ο Αρχέστρατος ήταν εκείνος που το 330 π.Χ. έγραψε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής στην ιστορία και μας υπενθύμισε ότι η κουζίνα αποτελεί δείγμα πολιτισμού, η γαστρονομική παράδοση στην Ελλάδα έχει μία ιστορία 4.000 ετών, άλλωστε δεν είναι τυχαία η λέξει σύντροφος καθώς θέλει να μοιράζεται τα γεύματα μαζί με άλλους.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν επισκέπτες από διάφορες χώρες στους διακεκριμένους επιστήμονες – ερευνητές του Μ.Α.Ι.Χ. για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που θα ενδιαφέρονταν είναι κυρίως ο πολιτισμικός τουρισμός σε ποσοστό 53,3%, ο τουρισμός στη φύση σε ποσοστό 53,3%, ο γαστρονομικός τουρισμός σε 50,2%, ο αρχαιολογικός τουρισμός 46,3%, ο ορειβατικός τουρισμός σε 42,3%. Μικρότερο ποσοστό συγκεντρώνουν ο αθλητικός τουρισμός, ο σπηλαιολογικός, ο περιπατητικός, ο βοτανικός, ο εκκλησιαστικός, ο μοναστηριακός τουρισμός και ο αγροτουρισμός σε ποσοστό 13,2% και ο συνεδριακός τουρισμός σε πολύ μικρό ποσοστό. Οσον αφορά τις δραστηριότητες το 78,1% των ερωτηθέντων θα ενδιαφερόταν πολύ για επισκέψεις σε τοπικά παραδοσιακά καταλύματα και το 68,8% σε εθνικά πάρκα, το 64,8% θα ενδιαφερόταν να δοκιμάσει τοπικά αγροτικά προϊόντα, ενώ το 60,8% θα ήθελε να συμμετάσχει σε γιορτές κρασιού. Το 58,9% θα προτιμούσε να επισκέπτεται μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και το 47,7% να συμμετέχει σε γαστρονομικές περιηγήσεις. Το 34,7% θα προτιμούσε να συμμετέχει σε τοπικές γιορτές ελαιολάδου. Για τις λοιπές δραστηριότητες τα ποσοστά είναι μικρότερα.
Η μοναδικές γεύσεις της κρητικής κουζίνας κάνουν την Κρήτη να ξεχωρίζει καθώς η φιλοσοφία του κρητικού φαγητού βασίζεται στην απόλυτη φρεσκάδα της πρώτης ύλης, στη λιτότητα της παρασκευής και στην ισορροπία ανάμεσα στα λιγοστά στοιχεία που απαρτίζουν ένα έδεσμα. Κυρίαρχο στοιχείο είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τα προϊόντα που παράγονται ανάλογα με την εποχή. Αλλωστε για τον λόγο αυτό είναι αναγνωρισμένο παγκοσμίως σαν πρότυπο υγιεινής διατροφής.
Στις πόλεις συνήθως αφήνουμε τις αισθήσεις να σωπαίνουν μέσα στο άγχος και στον θόρυβο ξεχνώντας τη γαλήνη που υπάρχει στην ηρεμία του χωριού. Στα γραφικά σοκάκια των μικρών χωριών πλανάται ακόμα εκείνη η ατμόσφαιρα και η αύρα που γοητεύει τους αισθαντικούς, που έρχονται να απολαύσουν τη γήινη ατμόσφαιρα της φύσης και τα προϊόντα της περιοχής. Κοντά στη φύση η ζωή μας παίρνει άλλη διάσταση, διαπιστώνουμε ότι δεν είμαστε μόνοι, η ζωή είναι παντού γύρω μας, σε κάθε βήμα μαθαίνουμε να ζούμε με όλα τα στοιχεία της αποκομίζοντας αξέχαστες εμπειρίες. Ο αγροτουρισμός συμβάλλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα ενισχύει το εισόδημα των κατοίκων στις περιοχές προορισμού. Ο επισκέπτης μαθαίνει τα μυστικά της κρητικής κουζίνας, ενώ μπορεί να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει στη διαδικασία παρασκευής γλυκών του κουταλιού, τσικουδιάς, κρασιού, να τρυγήσουν μέλισσες, τη συλλογή ελαιοκάρπου, να γνωρίσουν τα βότανα. Αλλωστε ο επισκέπτης έρχεται για να απολαύσει και να μάθει για την αγροτική ζωή καθώς και για να γευτεί τα αγαθά του τόπου μας, από το βιολογικό μας μποστάνι να δοκιμάσει τα κηπευτικά μας και να δοκιμάσει τους καρπούς από τα διάφορα δέντρα της περιοχής, ακόμα και να συμμετάσχει εθελοντικά στις αγροτικές εργασίες.
Το αποτέλεσμα είναι μια γαστρονομική βουτιά στην ιστορία του τόπου μας, η οποία πέρα από υπέροχα απολαυστική είναι και πολύ ενδιαφέρουσα.
Φυσικά για την επιτυχία του στόχου είναι απαραίτητο να παρασκευάζονται όλα τα προσφερόμενα ειδή στον χώρο του αγροτουριστικού καταλύματος ή εναλλακτικά να παρασκευάζονται στην περιοχή.
Το σύνθημά μας πρέπει να είναι «Ζήσε τον μύθο σου στην περιφέρεια».
*Chef M.A.I.C.H.
πρόεδρος του Δικτύου
Κρητικής Γαστρονομίας